Een bedrijfspand kopen zonder bank doe je zo

Een bedrijfspand kopen of verbouwen kost geld. Lukt het niet om financiering te vinden bij een bank? Dan zijn er ook alternatieve financieringsvormen voor een zakelijke hypotheek.

Bepaal je uurtarief

Vul in wat je wil verdienen en ontdek welk uurtarief daarbij past

Bereken het nu

Stel: je zoekt een nieuw pand voor je bedrijf. Of je wil nog een bedrijfspand kopen. Of misschien zoek je herfinanciering om je bedrijfspand duurzaam te maken. Het kan ook zijn dat je juist kleinere huisvesting nodig hebt omdat medewerkers meer thuiswerken. Hoe vind je dan alternatieve financiering voor je vastgoedplannen? Lees hier je opties.

Vijf alternatieve financieringsvormen

Lukt een bedrijfspand kopen met een zakelijke hypotheek niet? Dan zijn crowdfunding, een lening van Qredits, leasing, geld van een business angel en een lening van familie en vrienden een alternatief. Let wel op de verschillen. In vergelijking met een zakelijke hypotheek is de looptijd korter. Aan een zakelijke hypotheek zit je tien tot twintig jaar vast. Bij de alternatieven is de looptijd maximaal vijf jaar. Net als bij een zakelijke hypotheek financieren de alternatieve vormen meestal maximaal 70% van het aankoopbedrag van een bedrijfspand. Je hebt eigen geld nodig om de rest te betalen. Of je zoekt extra financiering voor de laatste 30%.

1. Crowdfunding

Bij crowdfunding vraag je investeerders of zij via een platform willen investeren in je bedrijfspand. Het maximale bedrag dat je via crowdfunding kunt ophalen is 5 miljoen euro.

Een groot aantal crowdfundingplatforms financieren vastgoed. In vastgoed gespecialiseerde crowdfundingplatforms zijn:

 • Mogelijk: biedt vastgoedfinanciering vanaf 50.000 tot 2 miljoen euro.
 • Crowdrealestate: kan vastgoed financieren van 250.000 tot 2,5 miljoen euro met een looptijd van drie maanden tot tien jaar.
 • Briqwise: biedt vastgoedfinanciering vanaf 100.000 euro met een looptijd van vijf tot maximaal twintig jaar.
 • FDCfunding: financiert vastgoed via crowdfunding of bancair tot 2,5 miljoen euro.
 • Matching Capital: geeft vastgoedleningen uit voor aankoop, verbouwing, transformatie en/of herfinanciering.
 • MaxCrowdfund: is een internationaal vastgoedplatform.

Er zijn ook crowdfundingplatforms die financiering voor werkkapitaal en bedrijfsmiddelen bieden. Daar valt vastgoed ook onder:

 • Collin Crowdfund: geeft zakelijke leningen uit waaronder twee soorten vastgoedleningen vanaf 50.000 euro met een looptijd van zes maanden tot vijf jaar.
 • Geldvoorelkaar: biedt financieringen waaronder een vastgoedlening vanaf 50.000 euro met een looptijd tussen zes maanden en vijf jaar.
 • Waardevoorjegeld: heeft financieringen waaronder leningen voor vastgoed.
 • NL Investeert: combineert bankfinanciering met non-bancaire financiering. Daarbij is tot 100% financiering mogelijk.
 • Horeca Crowdfunding: richt zich op investeringen en financiering in horecaconcepten waaronder ook vastgoed.

2. Qredits

Qredits biedt een hypothecair krediet tussen de 50.000 en 250.000 euro zodat je een bedrijfspand kunt kopen. De looptijd is één tot twintig jaar. Je betaalt maandelijks aflossing en rente. Het krediet is voor een bedrijfspand dat je gebruikt voor je eigen bedrijf. Niet voor een beleggingspand.

3. Leasing

Bij sale en leaseback verkoop je je bedrijfsmiddel (het bedrijfspand) aan een investeringsmaatschappij. Daarna lease je het weer terug. Dit kan een oplossing zijn als je bedrijf financiële problemen heeft. Door de verkoop van je bedrijfspand krijg je eenmalig een groot bedrag (cashflow) binnen.

4. Business angel

Een business angel is een ondernemer die zakelijk investeert in innovatieve ondernemingen in de start- en groeifase. Naast geld biedt een business angel kennis, ondernemerservaring en netwerkmogelijkheden voor de groei van je onderneming. Het geld van een business angel kun je ook gebruiken voor het kopen van een bedrijfspand. Bijvoorbeeld in combinatie met investeren in bedrijfsmiddelen en werkkapitaal.

5. Familie en vrienden

Een onderhandse lening van familie of vrienden is ook een optie. Leg de afspraken schriftelijk goed vast en houd rekening met de voor- en nadelen. Heldere afspraken vergroten de kans dat je relatie goed blijft.

KVK Gids voor bedrijfsfinanciering

Ben je op zoek naar geld voor je bedrijf? De KVK Gids voor bedrijfsfinanciering legt uit hoe je dat aanpakt. Van bedrag bepalen tot een aanvraag doen en informatie over financieringsvormen.

Overbruggen

Soms moet je een periode overbruggen tot je het geld krijgt van de verkoop van je oude bedrijfspand. Of tot je een langlopende financiering krijgt. Dat kan met een tijdelijke lening. Dit heet overbruggingsfinanciering. Bij overbruggingsfinanciering voor vastgoed is de looptijd kort. Soms maar een paar maanden. Via onderstaande financiers overbrug je zo’n periode:

 • Fiduciam: biedt overbruggingsfinanciering vanaf 500.000 euro voor zes maanden tot drie jaar.
 • Swishfund: biedt een overbruggingsfinanciering vanaf 50.000 euro tot maximaal 500.000 euro voor drie tot twaalf maanden.

Selectiecriteria

Ga je een alternatieve financieringsvorm kiezen om een bedrijfspand te kopen? Let dan op het volgende:

 • Benodigd bedrag: je kunt bij alternatieve financieringsvormen terecht vanaf 50.000 euro tot een maximum van 2,5 miljoen.
 • Kosten en voorwaarden: vergelijk de kosten zoals rente, aflossing, afsluitprovisie en administratiekosten bij wijzigingen van je rechtsvorm. Check de voorwaarden voor vervroegd aflossen. Moet je dan een boete betalen of is het boetevrij?
 • De kleine lettertjes: lees de kleine letters van het kredietvoorstel. En kijk of de financier een keurmerk en lidmaatschap van een brancheorganisatie heeft. Dan moet deze zich aan de regels van een gedagscode houden. De gedragscode verplicht duidelijkheid tijdens het financieringsproces.

Bedenk of je hulp wilt inschakelen van een (erkend) financieringsadviseur. Die kan het proces van een zakelijke hypotheek  regelen, versnellen.

Duurzamer met subsidies

Sinds 2021 gelden strengere regels voor klimaat en energiegebruik. Je bedrijfspand moet een energielabel voor utiliteitsgebouwen hebben. Utiliteitsgebouwen zijn alle gebouwen behalve woningen. Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig je bedrijfspand is. Heb je een kantoorpand van minimaal 100 m2? Sinds 2023 moet je minimaal energielabel C hebben. Als je bedrijf meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 gas per jaar verbruikt, moet je bovendien voldoen aan de energiebesparingsplicht. Ga je een bedrijfspand kopen of verbouwen? Pas je pand meteen aan de nieuwe eisen aan. Bijvoorbeeld met warmtepompen, zonnepanelen en extra isolatie waarmee je bespaart op je energiekosten. De extra kosten bij de bouw of verbouw van het bedrijfspand kun je vaak meefinancieren. En er zijn ook subsidies die je kosten verlagen.

Hulp bij financiering

Hulp inschakelen vergroot je kansen op financiering. Met de hulp van de juiste adviseur en een goede financiële onderbouwing krijg je sneller een positief resultaat. Deze adviseurs helpen je op weg. Voor algemeen advies over financiering kun je ook bellen met de KVK Financieringsdesk: 0800 10 14.