Wat is een business angel?

Een business angel is iemand die vanuit zakelijk oogpunt investeert in ondernemingen. Doordat de investeerder zelf ondernemer is of was, kan de business angel jou als ondernemer met kennis en hulp bijstaan.

Bepaal je uurtarief

Vul in wat je wil verdienen en ontdek welk uurtarief daarbij past

Bereken het nu

Iets voor jou?

Business angels hebben vooral interesse in ondernemingen in de start- en (snelle) groeifase. Bij voorkeur is het bedrijf innovatief. Bijvoorbeeld met een nieuw product of dienst. Of heeft het voldoende onderscheidend vermogen. Daarnaast moeten bedrijven ook groeipotentie hebben. Ze moeten binnen enkele jaren kunnen doorgroeien naar een grote omzet en winst. De investeerder heeft meestal voorkeur voor bedrijven uit de eigen regio. Dus zoek je zelf een investeerder? Grote kans dat je die in je eigen regio vindt.

Lening of aandelen

De investering die een business angel doet is een (converteerbare) achtergestelde lening, een aandeleninvestering of een combinatie van beide. De investering is een vorm van risicokapitaal. Business angels richten zich meestal op de rechtsvorm besloten vennootschap (bv). Is het bedrijf waarin ze investeren succesvol? Dan maken ze winst. Gaat het mis? Dan zijn ze hun geld kwijt.

Kijktip: KVK Beyond Business

In de video 'Business Angels - Toen we ze lieten proeven waren ze onder de indruk' delen de ijsmakers van IJsbaart hun ervaringen en tips.

Business Angels - Toen we ze lieten proeven waren ze onder de indruk

Rendement en betrokkenheid

Wil een business angel doorgaan met investeren, dan is financieel rendement nodig. Dat is een financiële prikkel voor de investeerder. De investeerder vindt ondernemers helpen bij het succesvol maken van hun bedrijf een uitdaging. De business angel zet diens kennis, ervaring en netwerk voor je in. Sta daarom open voor advies en begeleiding van een business angel. 

Een persoonlijke klik tussen jou en de business angel is nodig. Je gaat namelijk samen besluiten nemen. Spreek duidelijk af hoe ver de betrokkenheid van de investeerder gaat. En hoe je jullie overleg organiseert. Zorg voor een goede balans tussen de invloed van de investeerder op het bedrijf en je eigen zeggenschap. Zo voorkom je dat de business angel een 'business devil' wordt. Je wilt niet dat je investeerder meer mag beslissen dan jij. Lees de tips van een business angel hoe je een goede samenwerking realiseert.

Investeringsbedragen

Business angels investeren met bedragen van 50.000 tot 750.000 euro. Zij investeren steeds vaker in groepsverband. Een grotere financiële armslag, risicospreiding en het delen van kennis zijn hiervan de grootste voordelen. De bedragen die zij investeren kunnen dan oplopen tot twee miljoen euro.

Aanvraag voorbereiden

Gebruik als hulpmiddel bij het voorbereiden van je financieringsaanvraag een ondernemingsplan. Pak ook je jaarcijfers erbij en gebruik het Business Model Canvas. Hierna kun je verder met het ‘Stappenplan business angels’. Daarmee kom je tot een goede samenwerking met je business angel.

Hulp inschakelen

Hulp vergroot je kansen op financiering. Met de juiste adviseur en een goede financiële onderbouwing maak je meer kans op financiering. Deze adviseurs helpen je op weg. Heb je vragen? Bel dan met adviseurs van de KVK Financieringsdesk via 0800 10 14. Bekijk ook de video Financiering regelen. De video legt uit hoe je aan financiering voor je bedrijf komt en welke stappen daarbij horen.

Benieuwd naar andere vormen van financiering via privévermogen van anderen? Lees dan het artikel over private equity. Daarin vind je informatie over venture capital fondsen en Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen.