Wat is crowdfunding?
- Alicia Heeger
- De basis
- Bijgewerkt 27 oktober 2023
- 3 min
- Runnen en groeien
- Geldzaken
Geld verzamelen voor je bedrijf kan op veel manieren. Bijvoorbeeld via crowdfunding. Wat is dat en hoe werkt crowdfunding?
Bepaal je uurtarief
Vul in wat je wil verdienen en ontdek welk uurtarief daarbij past
Letterlijk betekent crowdfunding: geld ophalen bij het grote publiek. Je vertelt zoveel mogelijk mensen over je plannen en vraagt of zij daar geld in willen steken. Dit doe je via een online crowdfundingplatform. Op dat platform start je een campagne. Met die campagne maak je reclame voor je plannen.
Waarom kiezen voor crowdfunding?
- Je hebt geld nodig voor je bedrijf.
- Je wilt graag weten wat mensen van jouw dienst of product vinden. Een crowdfundingcampagne kun je gebruiken als marktonderzoek of als marketingcampagne.
- Met crowdfunding ontstaat een speciaal contract tussen je bedrijf en de mensen die er geld in steken. Zij worden fans. Doen een goed woordje over jou en zijn vaak trouwe klanten.
- De regels van crowdfundingplatforms zijn duidelijk.
- Je kunt vaak snel een campagne starten.
- Voor mensen die willen investeren is crowdfunding eenvoudig. Zij kunnen soms al vanaf een paar tientjes meedoen. Het is een alternatief voor een spaarrekening of beleggingsrekening.
Waar moet ik op letten?
Geld regelen voor je bedrijf kost tijd. Dat is ook zo bij crowdfunding. Het is een hele klus om je campagne voor te bereiden. Je moet bijvoorbeeld je plan pitchen. Of in een video uitleggen wat je plan is, hoe je het gaat doen en hoeveel geld je nodig hebt. En uitleggen wat investeerders terug krijgen als zij geld aan je bedrijf geven. Ook heb je tijd nodig om je (digitale) netwerk te benaderen. Verder moet je de cijfers en de strategie van je bedrijf laten zien. Na de campagne moet je de investeerders ook op de hoogte houden.
Elk platform heeft andere eisen en een eigen aanpak. Ga daarom op zoek naar een platform dat bij jouw wensen en jouw branche past. Leg de voorwaarden van een paar platforms naast elkaar. Dan kun je makkelijker kiezen.
Hoeveel geld kan ik ophalen?
Je geeft zelf aan hoeveel geld je met crowdfunding op wilt halen. Platforms vinden vaak dat je in ieder geval 25.000 euro moet vragen. Dat heeft te maken met de tijd die zij in jouw campagne steken. En wat het hen kost. In 2022 haalden ondernemers gemiddeld 350.000 euro op per plan.
Hoe pak ik het aan?
Wil je met crowdfunding beginnen? Dan kun je zelf de stappen uitvoeren van het Stappenplan crowdfunding. Dit zijn de stappen in het kort:
- Maak een plan.
- Bedenk hoe je de investeerder terugbetaalt.
- Kies een crowdfundingsplatform.
- Maak een goede pitch.
- Vertel zoveel mogelijk mensen die je kent over je plan.
- Start je crowdfunding campagne.
- Houd contact met je investeerders.
Welke vormen van crowdfunding zijn er?
Als mensen geld in je bedrijf investeren, krijgen zij daar graag iets voor terug. Je kiest zelf hoe je de mensen terugbetaalt. Je hebt vier mogelijkheden:
- Eigen Vermogen
De investeerders kopen van het geld dat zij in je bedrijf steken aandelen in je bedrijf. In ruil daarvoor krijgen zij dividend. Hoeveel dat is, hangt af van de winst die je met je bedrijf maakt. - Vreemd vermogen
Het geld dat mensen in je bedrijf steken, is voor jou een lening. Zo'n lening noem je een crowdfundinglening. Hoeveel rente je daarover betaalt en hoe lang de lening loopt mag je zelf bepalen. Ben je een start-up? Dan is dat voor de investeerders een risico. Meestal moet je dan een hogere rente gebruiken. De investeerders weten dan dat zij hun geld terugkrijgen. Het crowdfundingplatform kan je hierover adviseren. Een crowdfundinglening is de meest populaire vorm van een financiering via crowdfunding. In 2022 was 88% van het opgehaalde bedrag een lening. - Rewards of tegenprestatie
Als tegenprestatie geef je de investeerders een product of dienst. Je kunt een leuke actie verzinnen. Stel dat je een koffiebar wilt starten. Dan kunnen je investeerders bijvoorbeeld een jaar lang op vrijdag gratis een kopje koffie komen drinken. Leg in je campagne duidelijk uit wat je investeerders terugkrijgen. Let op: over de waarde van de tegenprestatie moet je ook btw in rekening brengen bij de investeerders. - Donatie
De investeerders schenken je het geld en verwachten hiervoor niets terug. Let op: je krijgt dan te maken met het schenkingsrecht.
Crowdfunding en belasting
De Belastingdienst ziet de vier vormen van crowdfunding als inkomen. Misschien moet je belasting betalen. Elke situatie is anders en heeft te maken met verschillende belastingregels. Neem contact op met de om te weten of je belasting moet betalen en hoeveel. Of vraag het aan een boekhouder, administratie- of , een accountant via of of een .
Hulp bij financiering
Met hulp en een goede financiële onderbouwing krijg je sneller een positief antwoord op je financieringsaanvraag. Deze adviseurs helpen je op weg. Bekijk ook de video Financiering regelen.