Wat is crowdfunding?
- Alicia Heeger
- Achtergrond
- 1 jun 2023
- Bijgewerkt 30 mei 2023
- 4 min
- Runnen en groeien
- Geldzaken
Geld binnenhalen voor je bedrijf kan op veel manieren. Crowdfunding is tegenwoordig steeds meer in trek. Wat is dat eigenlijk en hoe werkt crowdfunding?
Letterlijk betekent crowdfunding: geld binnenhalen bij het grote publiek. Je vertelt zoveel mogelijk mensen over je plannen en vraagt of zij daar geld in willen steken. Dit doe je via een online crowdfundingplatform waar je een campagne aanmaakt.
Waarom kiezen voor crowdfunding?
- Je hebt financiering nodig voor je bedrijf.
- Je wilt graag feedback op je dienst of product. Een crowdfundingcampagne kun je inzetten als marktonderzoek voor een nieuw product of dienst. Of als marketingcampagne voor je bestaande bedrijf.
- Crowdfunding is voor investeerders laagdrempelig. Bij een aantal platforms kunnen zij al vanaf een paar tientjes instappen. Het is een alternatief voor een spaarrekening of beleggingsrekening. De investeerders hebben vaak interesse in je bedrijf.
- Met crowdfunding ontstaat een speciale band tussen je bedrijf en de mensen die er geld in steken. Zij worden fans, ambassadeurs en zijn trouwe klanten.
- De criteria van crowdfundingplatforms zijn duidelijk en werken meestal snel.
- Als ondernemer ben je met een crowdfundinglening minder afhankelijk van een bank als financier.
Waar moet ik op letten?
Geld regelen kost tijd. Dat geldt ook voor crowdfunding. Het is een hele klus om je campagne voor te bereiden. Denk aan een korte pitch, een video en het benaderen van je (digitale) netwerk. Ook moet je openhartig zijn over de cijfers en de strategie van je bedrijf. Houd je investeerders ook na de campagne op de hoogte. Elk platform stelt andere eisen en heeft een eigen manier van werken. Stel jezelf daarom de vraag welke aanpak bij jou en jouw bedrijf past. Check dit met de KVK Crowdfunding Scan.
Tips
- Vergelijk eerst de voorwaarden van meerdere kredietaanbieders. Anders neem je misschien de verkeerde beslissing.
- Lees eerst precies de kleine letters van een kredietvoorstel. Een begrijpelijk contract en aanbeveling door betrouwbare adviespartijen helpen je bij de kredietkeuze.
- Schat zelf vooraf in wanneer in jouw bedrijf een tekort ontstaat. Zijn eigen middelen dan voldoende? Of plan op tijd een passende financieringsvorm.
Kijktip: KVK Beyond Business
In de video 'Crowdfunding - Je moet het echt zelf aan de man brengen' deelt Jasper van startup Seepje zijn ervaring en tips.
Crowdfunding - Je moet het echt zelf aan de man brengen
Hoeveel geld kan ik ophalen?
Je geeft zelf aan hoeveel geld je met crowdfunding op wilt halen. Platforms geven vaak een minimumbedrag aan van 25.000 euro in verband met tijd en kosten van een campagne. In 2022 haalden ondernemers gemiddeld 350.000 euro op.
Hoe pak ik het aan?
Je kunt zelf gemakkelijk aan de slag met crowdfunding. Doorloop dan de zeven stappen van het Stappenplan crowdfunding. Dit zijn de stappen in het kort: Stel een plan op; bepaal de vergoeding voor je investeerders; kies een crowdfundingplatform; zorg voor een goed pitch; mobiliseer je netwerk; start je crowdfunding campagne; en blijf in contact met je investeerders.
Welke vormen van crowdfunding zijn er?
Als mensen geld in je bedrijf investeren, krijgen zij daar graag iets voor terug. Je kan kiezen hoe je de financiële bijdrage van het publiek terugbetaalt. Er zijn vier mogelijkheden:
- Eigen Vermogen
De investeerders kopen aandelen in je bedrijf en krijgen dividend. Dat is een vergoeding die af hangt van de winst die je behaalt.
- Vreemd vermogen
De investeerders verstrekken een lening via crowdfunding. Het rentepercentage en de looptijd van de lening mag je zelf bepalen. Ben je een start-up? Dan levert dat risico’s op voor de investeerder. Dat betekent automatisch dat je een hogere rente moet aanbieden. Een crowdfundingplatform kan je hierover adviseren. Een crowdfunding lening is de meest populaire vorm van financiering via crowdfunding. In 2022 is 88% van het opgehaalde bedrag een lening.
- Rewards of tegenprestatie
Je biedt je investeerders een tegenprestatie in de vorm van een product of dienst. Je kunt ludieke acties verzinnen. Stel dat je een koffiebar wilt starten, dan kunnen je investeerders bijvoorbeeld een jaar lang op vrijdag gratis koffie komen drinken. Maak dit duidelijk in je crowdfunding campagne Let op: De waarde van de tegenprestatie is omzetbelastingplichtig.
- Donatie
De investeerders schenken je het geld en verwachten hiervoor niets terug. Let op: je krijgt dan te maken met het schenkingsrecht.
Crowdfunding en belasting
De Belastingdienst ziet de vier vormen van crowdfunding als een vorm van inkomen. Misschien moet je belasting betalen. Maar elke situatie is anders en heeft te maken met verschillende belastingregels. Neem contact op met de Belastingdienst om te weten of en hoeveel belasting je moet betalen. Of raadpleeg een boekhouder, administratie- of belastingdeskundige, een accountant via NBA of SRA of een belastingadviseur.
Crowdfunding in cijfers
In 2022 is in Nederland 1,08 miljard euro via crowdfunding opgehaald voor 18.600 projecten. Dit blijkt uit cijfers van Crowdfundingcijfers.nl. Dat is 48% meer dan in 2021 toen 730 miljoen euro werd opgehaald.
Ondernemingen haalden in 2022 972 miljoen euro op via crowdfunding met als gemiddeld succesvol opgehaald bedrag 350.000 euro.
Voor creatieve projecten, zoals film, muziek en theater, bedraagt het totaal opgehaalde bedrag 12 miljoen euro en het gemiddelde bedrag per project was 12.000 euro. Voor maatschappelijke projecten zoals een speeltuin of schoolproject, is het totaal opgehaalde bedrag 25 miljoen euro en het gemiddelde bedrag per project 3.000 euro.
Crowdfundingbedrag per jaar
Het totaalbedrag dat men jaarlijks met crowdfunding ophaalt, groeit snel. In 2014 lag het bedrag op 64 miljoen euro. In 2022 steeg het tot 1,08 miljard euro.
- 2014: 64 miljoen euro
- 2015:128 miljoen euro
- 2016: 170 miljoen euro
- 2017: 223 miljoen euro
- 2018: 329 miljoen euro
- 2019: 424 miljoen euro
- 2020: 417 miljoen euro
- 2021: 730 miljoen euro
- 2022: 1,08 miljard euro
Hulp bij financiering
Hulp inschakelen vergroot je kansen op financiering. Met de juiste adviseur en een goede financiële onderbouwing krijg je sneller een positief antwoord op je financieringsaanvraag. Deze adviseurs helpen je op weg. Bekijk ook de video Financiering regelen. De video legt uit welke stappen je moet zetten om aan financiering voor je bedrijf te komen.