Private lease voor zzp'ers

Heb je als ondernemer een auto nodig? Als zzp'er kun je een auto kopen en deze deels zakelijk gebruiken of helemaal ‘op de zaak’ zetten. Een andere optie is private lease. Het privé leasen van een auto.

Het aantal private leaseauto's is eind 2022 ruim 208.000. De omvang van het private leasepark groeide met bijna 8% van ruim 214.000 naar 231.000 personenauto's. (Bron: Kwartaalmonitor 2022, VNA-lease). Voor zzp'ers kan private lease interessant zijn in plaats van het zakelijk gebruik van een privéauto.

Wat is private lease?

Private lease is het leasen van een auto voor een vast bedrag per maand. Dit is voor de kosten van afschrijving, allriskverzekering, motorrijtuigenbelasting, reparatie, onderhoud en banden. Daarnaast betaal je als zzp'er zelf de brandstof, eventuele verkeersboetes en bij schade een eigen risico. De leasemaatschappij blijft eigenaar van de auto. Je huurt de auto voor minimaal 12 tot maximaal 60 maanden. Daarna lever je de auto weer in.

Ben je zzp'er en denk je na over private lease? Dan is het goed om te weten dat er verschil is tussen private lease en zakelijke lease. Bij private lease mag je de leasekosten niet zakelijk aftrekken. Dit mag wel bij zakelijk leasen, maar dan heb je te maken met bijtelling als je de auto ook privé wilt gebruiken. Lease je privé een auto, dan heb je niet te maken met bijtelling.

Waarom is private lease interessant?

Geld blijft beschikbaar voor bedrijf

Spaargeld dat je voor de aanschaf van een auto reserveert, kun je voor iets anders gebruiken als je kiest voor private lease. Bijvoorbeeld voor jouw bedrijf of voor privé-uitgaven. Bij private lease schaft het leasebedrijf de auto aan. Daarvoor betaal je een vast maandbedrag.

Zekerheid van uitgaven

Met een private leasecontract weet je wat je maandelijks kwijt bent. Je hebt geen zorgen over onvoorziene kosten zoals garagekosten of kosten voor het wisselen van banden. Naast het maandtarief betaal je wel zelf je brandstof.

Geen hoge rente voor lening

Heb je geen spaargeld voor de aanschaf van een auto? Dan kan private lease een betere optie zijn dan een lening afsluiten. Dit soort kredieten hebben vaak hoge rentes en zijn daardoor duur. Private lease is dan een minder dure optie.

Geen bijtelling voor zzp'ers

Gebruik je de auto ook zakelijk? Met private lease kun je bijtelling voorkomen. Het contract sluit je namelijk privé af, buiten je onderneming om. Bijtelling voorkomen is een van de voordelen van privé een auto leasen. Per zakelijk gereden kilometer kun je als zzp'er 21 eurocent als kosten aftrekken van de winst.

Je mag btw aftrekken over gebruiks- en onderhoudskosten als je de auto gebruikt voor je zakelijke opdrachten. Je kunt dit aantonen met een rittenadministratie. Deze kosten mogen dan niet in de leasekosten en pakketkeuze zijn meegenomen.

Lease van occasion

Vind je een nieuwe auto niet belangrijk of te duur? Dan kun je ook een gebruikte auto leasen. Daarmee ben je goedkoper uit.

Aandachtspunten

Invloed op maximale hypotheek

Ben je van plan een huis te kopen? Houd er dan rekening mee dat leaseverplichtingen je maximale hypotheekbedrag verlagen. Bij een maandelijkse leaseverplichting van 400 euro kun je enkele tienduizenden euro’s minder lenen.

BKR-registratie bij auto leasen

Ga je een private leasecontract aan, dan wordt dit geregistreerd bij Stichting BKR. Registratie hoeft niet nadelig te zijn. Kom je je financiële verplichtingen elke maand na? Dan trekken toekomstige kredietverstrekkers de conclusie dat je prima in staat bent om met jouw financiële verantwoordelijkheden om te gaan.

Kilometerbundel

Schat vooraf in hoeveel kilometers je totaal gaat rijden. Stem de kilometerbundel daar op af. Kilometers die buiten de overeengekomen bundel vallen zijn duurder dan kilometers die binnen de bundel vallen. Bij weinig zakelijke kilometers kun je fiscaal minder verrekenen.

Maandelijkse termijnen

De leasetermijn moet maandelijks worden betaald. Heb je als zzp'er sterke maandelijkse inkomensschommelingen? Dan is private lease niet aan te raden. Biedt de nabije toekomst geen stabiliteit in de persoonlijke levenssfeer of inkomen? Bedenk dan dat de leasevoorwaarden in het contract zeer strikt zijn. Een ‘shortlease’ product biedt mogelijk uitkomst omdat dit per maand opzegbaar is.

Contractbreuk

Een leasecontract kun je niet zomaar verbreken. De kosten van een contractbreuk bij private lease zijn hoog. Verhuizing, scheiding of weinig opdrachten leiden vaak tot ontbinding van het private leasecontract. Tip: kosteloos ontbinden kan met een vooraf gemaakte beschermconstructie, waarvoor je extra betaalt. Dat levert je meer flexibiliteit op.

Aanbieders vergelijken

Er zijn veel verschillen tussen aanbieders van private lease. Iedereen doet het net even anders. Maak een vergelijking en let daarbij niet alleen op de prijs. Een laag maandtarief lijkt aantrekkelijk, maar als je wat verder kijkt zit er bijvoorbeeld een hoog eigen risico aan of een hogere kilometer kostprijs. Neem de volgende contractvoorwaarden mee in je vergelijking: vervangend vervoer, hoogte van het eigen risico bij private lease schade en de meerkosten als je de kilometerbundel overschrijdt.

Klimaatakkoord en private lease

Het Klimaatakkoord is onderdeel van het Nederlandse klimaatbeleid. Het is een overeenkomst tussen organisaties en bedrijven in Nederland om de opwarming van de aarde verder tegen te gaan. Doel is de CO2-uitstoot in 2030 met 49% te verminderen. Er zijn steeds meer mogelijkheden om privé elektrische auto's te leasen.

Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP)

Heb je al eens gedacht aan private lease van een elektrische auto? Dit kan voordelig uitpakken als je wilt rijden met een volledig elektrische personenauto in de kleinere of compacte middenklasse. Kijk of je in aanmerking komt voor de Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP). Deze subsidieregeling is alleen voor particulieren. Je komt eenmalig in aanmerking voor subsidie als je aan de voorwaarden voldoet. De subsidieregeling loopt van 1 juli 2020 tot 1 juli 2025. Per jaar is een maximum bedrag beschikbaar.