Private lease voor zzp'ers

Heb je als ondernemer een auto nodig? Als zzp'er kun je de auto ‘op de zaak’ zetten. Of je kunt in privé een auto kopen en deze deels zakelijk gebruiken. Een andere optie is private lease: het in privé leasen van een auto.

Bepaal je uurtarief

Vul in wat je wil verdienen en ontdek welk uurtarief daarbij past

Bereken het nu

Eind 2023 reden in Nederland zo'n 235.000 auto's rond via een private leaseconstructie. Voor zzp'ers kan private lease interessant zijn in plaats van het zakelijk gebruik van een privéauto of een 'auto op de zaak'.

Wat is private lease?

Private lease is het als privépersoon leasen van een auto voor een vast bedrag per maand. Dit is voor de kosten van afschrijving, allriskverzekering, motorrijtuigenbelasting, reparatie, onderhoud en banden. Daarnaast betaal je zelf de brandstof, eventuele verkeersboetes en bij schade een eigen risico. De leasemaatschappij blijft eigenaar van de auto. Je huurt de auto voor minimaal 12 tot maximaal 60 maanden. Daarna lever je de auto weer in.

Ben je zzp'er en denk je na over private lease? Dan is het goed om te weten dat er verschil is tussen het in privé leasen en zakelijke lease. Een in privé geleasete auto staat niet in de administratie van je bedrijf. Je mag de leasekosten dan niet zakelijk aftrekken. Je hebt niet te maken met bijtelling.
Bij het zakelijk leasen mag je de leasekosten wel aftrekken. Gebruik je de zakelijke leaseauto ook privé? Dan krijg je te maken met bijtelling. 

Waarom private lease?

Geld blijft beschikbaar voor bedrijf

Spaargeld kun je voor iets anders gebruiken als je kiest voor private lease. Bijvoorbeeld voor je bedrijf of voor privé-uitgaven. Bij private lease koopt het leasebedrijf de auto. Zelf betaal je een vast maandbedrag.

Zekerheid van uitgaven

Met een private leasecontract weet je wat je maandelijks kwijt bent. Je hebt geen zorgen over onvoorziene kosten zoals garagekosten of kosten voor het wisselen van banden. Naast het maandtarief betaal je wel zelf je brandstof.

Geen hoge rente voor lening

Heb je geen spaargeld voor de aanschaf van een auto? Dan kan private lease een betere optie zijn dan een lening afsluiten. Dit soort kredieten hebben vaak hoge rentes en zijn daardoor duur. Private lease is dan een minder dure optie.

Geen bijtelling voor zzp'ers

Als je de auto in privé leaset, heb je geen bijtelling. Het contract sluit je namelijk privé af, buiten je onderneming om. Bijtelling voorkomen is een van de voordelen van in privé een auto leasen. Gebruik je de auto ook zakelijk? In 2024 kun je per zakelijk gereden kilometer 23 eurocent als kosten aftrekken van de winst.

Lease van occasion

Vind je een nieuwe auto niet belangrijk of te duur? Dan kun je ook een gebruikte auto leasen. Daarmee ben je goedkoper uit.

Aandachtspunten bij private lease

Invloed op maximale hypotheek

Ben je van plan een huis te kopen? Houd er dan rekening mee dat leaseverplichtingen je maximale hypotheekbedrag verlagen. Bij een maandelijkse leaseverplichting van 400 euro kun je enkele tienduizenden euro’s minder lenen.

BKR-registratie bij auto leasen

Een private leasecontract staat in het register van Stichting BKR. Registratie hoeft niet nadelig te zijn. Kom je je financiële verplichtingen elke maand na? Dan trekken toekomstige kredietverstrekkers de conclusie dat je prima in staat bent om met je financiële verantwoordelijkheden om te gaan.

Kilometerbundel

Schat vooraf in hoeveel kilometers je totaal gaat rijden. Stem de kilometerbundel daar op af. Kilometers die buiten de overeengekomen bundel vallen, zijn duurder dan kilometers die binnen de bundel vallen. 

Maandelijkse termijnen

De leasetermijn moet je maandelijks betalen. Heb je als zzp'er sterke maandelijkse inkomensschommelingen? Dan is private lease niet aan te raden. Biedt de nabije toekomst geen stabiliteit in de persoonlijke levenssfeer of inkomen? Bedenk dan dat de leasevoorwaarden in het contract zeer strikt zijn. Een ‘shortlease’ product biedt mogelijk uitkomst omdat dit per maand opzegbaar is.

Contractbreuk

Een leasecontract kun je niet zomaar verbreken. De kosten van een contractbreuk bij private lease zijn hoog. Verhuizing, scheiding of weinig opdrachten leiden vaak tot ontbinding van het private leasecontract. Kosteloos ontbinden kan met een vooraf gemaakte beschermconstructie, waarvoor je extra betaalt. Dat levert je meer flexibiliteit op.

Aanbieders vergelijken

Er zijn veel verschillen tussen aanbieders van private lease. Iedereen doet het net even anders. Maak een vergelijking en let daarbij niet alleen op de prijs. Een laag maandtarief lijkt aantrekkelijk, maar dan heb je bijvoorbeeld een hoog eigen risico bij schade. Neem de volgende contractvoorwaarden mee in je vergelijking: vervangend vervoer, hoogte van het eigen risico bij schade en de meerkosten als je de kilometerbundel overschrijdt.

Vraag je adviseur

Een leaecontract ga je voor een langere periode aan. Vraag je boekhouder of accountant om advies wat in jouw situatie een goede keuze is.

Klimaatakkoord en private lease

Het Klimaatakkoord is onderdeel van het Nederlandse klimaatbeleid. Het is een overeenkomst tussen organisaties en bedrijven in Nederland om de opwarming van de aarde verder tegen te gaan. Doel is de CO2-uitstoot in 2030 met 49% te verminderen. Er zijn steeds meer mogelijkheden voor het privé leasen van een elektrische auto.

Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP)

Heb je al eens gedacht aan private lease van een elektrische auto? Dit kan voordelig uitpakken als je wilt rijden met een volledig elektrische personenauto in de kleinere of compacte middenklasse. Kijk of je in aanmerking komt voor de Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP). Deze subsidieregeling is alleen voor particulieren. Je komt eenmalig in aanmerking voor subsidie als je aan de voorwaarden voldoet. De subsidieregeling loopt van 1 juli 2020 tot 1 juli 2025. Per jaar is een maximum bedrag beschikbaar.