Auto van de zaak of privé?

Voor je onderneming heb je een auto nodig. Die kun je op de zaak zetten of je kunt je privéauto zakelijk gebruiken. Of kies je voor een bestelauto met grijs kenteken? Zakelijk rijden heeft gevolgen voor de inkomstenbelasting en de btw. Hoe zit het in elkaar en wat betekent het voor jou?

Bepaal je uurtarief

Vul in wat je wil verdienen en ontdek welk uurtarief daarbij past

Bereken het nu

Je rijdt zakelijke kilometers met je auto of bestelauto. Wat is slimmer, een auto van de zaak of privé? En wat is bijtelling en hoe werkt bijtelling? Hier moet je op letten.

Zakelijk rijden en inkomstenbelasting

Voor de inkomstenbelasting is je personenauto ondernemersvermogen en daardoor verplicht auto van de zaak als je:

  • ondernemer bent voor de inkomstenbelasting of inkomsten uit overig werk hebt
  • de auto gebruikt voor je onderneming
  • per jaar niet meer dan 500 kilometer privé rijdt

Aftrekbare autokosten

Is de auto van de zaak en dus ondernemersvermogen? Dan kun je de autokosten aftrekken van de winst. Autokosten zijn bijvoorbeeld:

  • afschrijvingen
  • onderhoud
  • parkeerkosten
  • de verzekering
  • motorrijtuigenbelasting

Aanschafkosten

Koop je speciaal voor jouw bedrijf een auto? Dan mag je ook de aanschafkosten van de winst aftrekken. Niet in één keer, maar door afschrijven. Verdeeld over de jaren dat je de auto gebruikt, trek je per jaar een deel van de aanschafkosten af.

Een leaseauto van de zaak

Lease je zakelijk een auto? Afhankelijk van de leasevorm kun je kosten aftrekken. Bij operational lease zijn de volledige maandelijkse leasefacturen aftrekbaar. Bij financial lease zit in de termijnbedragen ook een bedrag voor de aflossing. Het aflossingsdeel in de termijnbedragen is niet aftrekbaar.

Waardebepaling eigen auto

Heb je al een auto en ga je die voor je bedrijf gebruiken? Dan bepaal je de waarde van je de auto op het moment van zakelijk gebruik. Op deze waarde mag je afschrijven. De afschrijving en de eerder genoemde autokosten zijn aftrekbaar.

Bijtelling auto van de zaak

Gebruik je de auto van de zaak ook privé? Dan moet je voor het privégebruik een bedrag bij de winst optellen, de bijtelling. Hoeveel je moet bijtellen hangt af van de cataloguswaarde van de auto, de CO2-uitstoot en de datum van afgifte van het kenteken. Je telt niet bij als je met een sluitende rittenadministratie kunt aantonen dat je niet meer dan 500 kilometer privé rijdt.

Elektrisch rijden

Als je elektrisch rijdt, profiteer je in 2024 van een verlaagde bijtelling van 16% tot een maximumbedrag van 30.000 euro. Dit percentage en maximumbedrag zijn gelijk aan die van 2023.

Omdat elektrische auto’s steeds goedkoper worden en elektrisch rijden steeds meer de norm wordt, blijft deze gunstige regeling niet bestaan. Vanaf 2026 is de bijtelling gelijk aan die van niet-elektrische auto's.

Elektrisch rijden is, naast de financiële voordelen, slim om te doen. Want vanaf 2025 voeren minimaal 30 Nederlandse steden uitstootvrije zones voor het stadsvervoer in. Bestel- en vrachtwagens die CO2 uitstoten mogen dan de stad niet meer in.

Youngtimer regeling 2024

Auto’s tussen de 15 en 25 jaar heten youngtimers. Het bijtellingspercentage voor een zakelijke youngtimer is 35%. De bijtelling bereken je volgens de youngtimerregeling over de dagwaarde van de auto, niet over de oorspronkelijke cataloguswaarde. De dagwaarde kun je elk jaar opnieuw vaststellen.

Kiezen: zakelijk of privé rijden

Rijd je privé meer dan 500 kilometer per jaar, dan mag je voor de inkomstenbelasting kiezen of je de auto zakelijk of privé houdt. Je kiest éénmaal per auto. De keuze maak je bij de eerste digitale aangifte inkomstenbelasting na de aanschaf.

Houd je de auto privé? Dan kun je geen autokosten aftrekken van de winst. Wel mag je in 2024 voor iedere zakelijke kilometer die je rijdt 23 cent van de winst aftrekken. Deze zakelijke kilometervergoeding is vooral interessant als je veel zakelijke kilometers rijdt.

Zakelijk rijden en btw

Ben je ondernemer voor de btw en mag jouw onderneming btw aftrekken? Dan mag je ook voor de btw kiezen of je de auto privé of zakelijk rijdt. Dat kan een andere keuze zijn dan voor de inkomstenbelasting. De btw op bepaalde autokosten mag je aftrekken, maar voor het privégebruik van de auto van de zaak moet je bijbetalen.

Auto op naam van de zaak zetten

Bij de aankoop van een auto moet je als nieuwe eigenaar het kentekenbewijs van de auto op jouw naam laten zetten. Dat heet overschrijven. Heb je een eenmanszaak? Dan kun je de auto alleen op jouw eigen persoonlijke naam laten registreren. Bij andere rechtsvormen kun je het kenteken op naam van je bedrijf laten zetten. Meer informatie vind je bij de RDW.

Autokosten berekenen

Wil je weten wat zakelijk of privé rijden jou kost? Vul dan onze tool in. Daarmee bereken je de autokosten van een auto van de zaak en een auto in privé. De uitkomsten kun je eenvoudig met elkaar vergelijken.

Bestelauto en grijs kenteken

Je kunt ook kiezen voor een bestelauto met een grijs kenteken. Je betaalt daarvoor een lagere motorrijtuigenbelasting en krijgt door de ondernemersregeling een vrijstelling voor de belasting op personenauto’s en motorrijwielen (bpm). De bestelauto moet wel aan een aantal eisen voldoen voordat het een grijs-kentekenauto is. Daaronder valt ook de inrichting van de bestelauto. Zo moet de auto vooral zijn ingericht voor goederenvervoer en mag de maximummassa 3.500 kilo zijn.

Ook moet je als ondernemer aan voorwaarden voldoen:

  • je bent ondernemer voor de omzetbelasting en hebt een btw-nummer
  • de bestelauto staat op jouw naam en jij bent de (rechts-)persoon aan wie het btw-nummer is toegekend
  • meer dan 10% van de jaarlijks verreden kilometers rijd je voor je onderneming

Gebruik je de bestelauto alleen voor zakelijke ritten? Vul dan de verklaring 'Uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto' in via Mijn Belastingdienst Zakelijk. Je hoeft dan geen rittenadministratie meer bij te houden.

Investeringsaftrek

Koop je de bestelauto of sluit je een financial leasecontract? Dan kom je waarschijnlijk in aanmerking voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). 

Motor van de zaak

Je kunt ook een motor van de zaak rijden. Het zakelijk gebruik moet aannemelijk zijn en je moet de motor minimaal 10% zakelijk gebruiken. De kosten van de motor zijn net als bij de auto van de zaak aftrekbaar van de winst. Daar horen ook noodzakelijke toebehoren bij zoals een motorhelm, motorkleding en laarzen. De aanschafkosten schrijf je af. Je kunt de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek gebruiken.

Een motor leasen

Een motor van de zaak kun je ook leasen. Afhankelijk van de leasevorm kun je kosten aftrekken. Bij operational lease zijn de volledige maandelijkse leasefacturen aftrekbaar. Bij financial lease zit in de termijnbedragen ook een bedrag voor de aflossing. Het aflossingsdeel in de termijnbedragen is niet aftrekbaar.

Geen vaste bijtelling

Anders dan bij de auto van de zaak is er bij de motor van de zaak geen vaste bijtelling. Een kilkometeradministratie is niet verplicht maar wel aan te raden. De bijtelling is gebaseerd op de werkelijke kosten voor privégebruik. Rijd je bijvoorbeeld 20% van de kilometers privé, dan tel je 20% van de kosten van de motor (inclusief afschrijving) als bijtelling. Woon-werk kilometers tellen voor de kostenaftrek als zakelijke kilometers.

De betaalde btw op kosten voor het zakelijk gebruik van de motor mag je als voorheffing verrekenen. Woon-werk kilometers gelden voor de btw als privékilometers. Je krijgt voor de btw dus een andere verhouding privé-zakelijk dan in de kostenaftrek.

Rijd je met je privémotor zakelijke kilometers? Dan mag je voor iedere zakelijk gereden kilometer 23 cent van de winst aftrekken.