Zonder SWIFT moeizaam betalingsverkeer met landen

Banken over de hele wereld gebruiken het internationale betaalsysteem SWIFT voor betalingen. Soms worden banken of landen uit dit systeem verwijderd. Hierdoor verlopen betalingen van en naar deze landen trager en moeilijker.

KVK Online sessie: starten met import

Importeren biedt je bedrijf kans voor groei. Doe mee aan dit event.

Meld je aan

Het verwijderen van banken uit SWIFT is vaak het gevolg van een internationale sanctie. In maart 2022 werden bijvoorbeeld zeven Russische banken van SWIFT losgekoppeld. Dit was onderdeel van een groter sanctiepakket tegen Rusland. Financiële handelingen met deze banken zoals betalingen en overschrijvingen zijn dan moeilijker. Via afgesloten banken kun je ook niet meer met een Letter of Credit (L/C) betalen.  

Wat is SWIFT?

De afkorting SWIFT staat voor ‘Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication’. Amerikaanse en Europese banken richtten deze organisatie in 1973 op. SWIFT is een communicatiesysteem tussen banken waardoor internationale betalingen sneller en makkelijker gaan.    

Versnelde betalingen

Tot de komst van SWIFT ging een internationale betaling via een bank die bemiddelde tussen twee andere banken in verschillende landen. Deze bank noem je ook wel een intermediair-bank. De banken communiceerden met elkaar voordat ze geld naar elkaar overmaakten. Dit ging vaak per telex. SWIFT maakte het koppelen van de verschillende buitenlandse systemen van banken mogelijk. Vanaf dat moment gingen internationale betalingen sneller en makkelijker.

ICT-oplossing

Het SWIFT-systeem zelf wikkelt geen betalingen af. SWIFT geeft je de informatie die je nodig hebt voor het doen van een buitenlandse betaling. Binnen SWIFT weet je zeker dat een betaling ook echt gebeurt. Wil je bijvoorbeeld een betaling aan Rusland doen? Het systeem geeft dan automatisch tabellen met gegevens van de ontvanger in Rusland. Als deze tabellen niet meer in SWIFT zitten, kan het systeem niets koppelen. Het controlesysteem valt weg. Betalingen doen en ontvangen is dan niet meer mogelijk. 

Geen SWIFT

Internationaal geld overmaken zonder aansluiting op SWIFT is wel mogelijk. Alleen valt je bank bij het afhandelen van je betalingen terug op oude communicatiemogelijkheden. De automatische garantie van betalen en betaald krijgen ontbreekt. De bank lost dit handmatig op. Dit betekent dat banken bijvoorbeeld met elkaar bellen of mailen. Zo gaat een bank bijvoorbeeld bij de andere bank na of de eigenaar van een rekeningnummer echt bestaat. Of het rekeningnummer klopt. En in welke geldsoort de betaling gebeurt.

De afwikkeling is zo moeilijker, trager en onzekerder. Het vertrouwen in je buitenlandse relatie wordt dan nog belangrijker. Neem contact op met je bank. Bespreek samen op welke manier je het beste je betaling regelt. En bekijk andere betaalmiddelen.