Zonder SWIFT moeizaam betalingsverkeer met Rusland

De EU, VS, Canada, Japan en het VK hebben een aantal Russische banken uit het internationale betaalsysteem SWIFT verwijderd. Dit is onderdeel van een groter sanctiepakket tegen Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne. De SWIFT-sanctie is sinds 12 maart 2022 van kracht. Hierdoor verlopen betalingen van en naar Rusland trager en moelijker.

De Europese Commissie publiceerde op 2 maart 2022 de namen van zeven banken die van SWIFT worden losgekoppeld. Het gaat om VTB Bank, Novikombank, Rossiya Bank, Vnesheconombank (VEB), Promsvyazbank, Sovcombank en Bank Otkritie. In het zesde sanctiepakket wordt ook de grootste bank van Rusland, Sberbank, losgekoppeld. Financiële transacties met deze banken zoals betalingen en overschrijvingen zijn vanaf nu niet of nauwelijks meer mogelijk. Ook het betalen met een Letter of Credit (L/C) via banken die afgesloten zijn van het SWIFT-systeem is niet meer mogelijk.

Wat is SWIFT?

De afkorting SWIFT staat voor ‘Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication’. De organisatie werd in 1973 door Amerikaanse en Europese banken opgericht. SWIFT is een communicatiesysteem tussen banken voor het versnellen en vergemakkelijken van internationale betalingen.

Versnelde betalingen

Tot de komst van SWIFT ging een internationale betaling via een bank die bemiddelde tussen twee banken in verschillende landen, ook wel een intermediair bank genoemd. De banken communiceerden met elkaar voordat ze geld naar elkaar overmaakten. Dit ging vaak per telex. SWIFT maakte het koppelen van de verschillende buitenlandse banksystemen mogelijk. Vanaf dat moment verliepen internationale betalingen sneller en makkelijker.

ICT-oplossing

Het SWIFT-systeem zelf wikkelt geen betalingen af, maar geeft je de benodigde informatie voor het doen van een buitenlandse betaling. Binnen SWIFT krijg je de garantie dat een aangekondigde transactie ook echt plaatsvindt. Als je betalingen aan bijvoorbeeld Rusland doet geeft het systeem tabellen met de gegevens van de Russische ontvanger. Als de Russische tabellen uit SWIFT gehaald worden, kan het systeem niets koppelen. Het controlesysteem valt weg. Je kunt dan geen betalingen doen en ontvangen.

Zakendoen met Rusland

Je kunt nog steeds zakendoen met klanten en leveranciers in Rusland. Denk aan je bestaande contacten. Houd wel rekening met de verschillende sancties. Er liepen al sancties tegen Rusland sinds 2014, maar door de inval in Oekraïne zijn er extra sancties bijgekomen. Het Ondernemersloket Rusland beantwoordt vragen over de sancties tegen Rusland.

Betalingen

De Betaalvereniging Nederland en de Nederlandse Vereniging van Banken adviseren om voorlopig geen betaaltransacties met een bedrijf, organisatie of persoon in Rusland te doen. Neem voor een transactie contact op met je bank. Je bank kan de risico’s uitleggen en op basis hiervan kun je een besluit hierover nemen.

Geen SWIFT

Ook zonder SWIFT kun je internationaal geld overmaken. Alleen valt je bank bij het afhandelen van je betalingen terug op oude communicatiemogelijkheden. De automatische garantie van het betalen en betaald krijgen ontbreekt. Dit moet handmatig opgelost worden. Dit betekent dat banken onderling met elkaar moeten bellen, mailen, et cetera. Zo zal een bank bijvoorbeeld bij de andere bank na moeten gaan of de rekeninghouder wel echt bestaat, in welke valuta de transactie plaatsvindt en of het rekeningnummer klopt.

Het afwikkelen wordt moeilijker, trager en onzekerder. Het vertrouwen in je buitenlandse relatie wordt nog belangrijker. Neem contact op met je bank. Bespreek samen hoe je dit het beste kunt regelen en bekijk alternatieve betaalmiddelen.