E-mailmarketing: klantenbinding door mail
- Laura van Dijk
- Bijgewerkt 12 mei 2025
- 4 min
- Runnen en groeien
- Marketing
Steeds je nieuws delen met je klanten? Of ze regelmatig aanmoedigen iets te bestellen? Dit bereik je niet met één e-mail, maar met e-mailmarketing. In dit artikel lees je wat e-mailmarketing is en hoe je begint. Daarna krijg je tips hoe je nieuwsbrieven maakt die gelezen worden, om zo klanten aan je te binden.
Hulp bij klanten en opdrachten werven
Beantwoord drie korte vragen en krijg direct praktische tips en adviezen, op een manier die het beste bij jou past.
Leontine van Geffen is docent Digitale Marketing van de Hogeschool van Amsterdam. Van Geffen vertelt wat e-mailmarketing is en hoe je begint met e-mailmarketing.
“E-mailmarketing is een vorm van direct marketing, net zoals iemand bellen” vertelt Van Geffen. "Maar het verschil is dat klanten die je e-mailt aangegeven hebben dat ze van je willen horen. Denk bijvoorbeeld aan mensen die zich op je website inschrijven voor je nieuwsbrief. Voordat je e-mails gaat schrijven en versturen, onderzoek je de behoefte en het gedrag van je doelgroep. Je stelt een strategie op en je maakt een plan voor het verzamelen van e-mailadressen.
De regels van e-mailmarketing
Als je een nieuwsbrief verstuurt, moet je je houden aan de privacywetgeving AVG. De belangrijkste regels zijn:
- Je mag iemand niet zomaar je nieuwsbrief mailen, daar heb je voor nodig. Dit heet ook wel een opt-in en betekent dat degene die je mailt zich moet hebben ingeschreven via een aanmeldformulier.
- Een ontvanger van je nieuwsbrief moet zich op elk moment kunnen uitschrijven. Dit heet een opt-out en deze moet altijd gemakkelijk vindbaar zijn.
- Als je je klanten mailt, moet altijd duidelijk zijn dat jij de afzender bent. Je mag alleen namens jezelf of je bedrijf mailen.
Beginnen met e-mailmarketing
Je begint met je strategie. In de strategie beschrijf je met welk doel je e-mails verstuurt, aan wie en hoe vaak. Van Geffen geeft een aantal voorbeelden van e-mailmarketingdoelen: “Klanten werven is een doel. Maar klanten behouden is ook een doel. Of misschien focus je alleen op het verzamelen van reviews.”
Vervolgens ga je e-mailadressen verzamelen. Je mag je klanten alleen een e-mail sturen als ze hier vooraf toestemming voor geven. “Elk contactmoment kan een e-mailadres opleveren”, vertelt Van Geffen. “Je homepage is een logische plek waar je klanten zich kunnen inschrijven voor je nieuwsbrief. Maar denk ook aan andere contactmomenten, bijvoorbeeld bij een bestelling.” Geef je mogelijke inschrijvers een reden om zich aan te melden, zoals kortingen, handige tips of een gratis e-book. Gebruik je socialmediakanalen om je nieuwsbrief te promoten en meer inschrijvingen te krijgen. Kijk ook of je een pop-up op je website kunt plaatsen.
E-mailmarketingtool kiezen
Met een tool kun je e-mails ontwerpen en inplannen en je ziet welke ontvangers je e-mails geopend hebben en op welke links er geklikt is. Bekijk verschillende e-mailmarketing en vergelijk kosten, gebruikersvriendelijkheid, de mogelijkheden van de tool en hoe ze omgaan met de AVG.
Heb je vragen over e-mailmarketing?
Het KVK Adviesteam staat klaar om je te helpen met persoonlijk advies. Bel met een ondernemersadviseur op werkdagen tussen 8:30 en 17:00 uur via 088 585 22 22.
Tips voor e-mailmarketing
In de acht tips hieronder lees je hoe je een persoonlijke, verrassende nieuwsbrief maakt die gelezen wordt en voor betrokken klanten zorgt.
1. Maak je nieuwsbrief persoonlijk
Maak een nieuwsbrief die je lezer raakt, verbindt of vermaakt. Vertel bijvoorbeeld over je missie en laat zien wat je doet voor die missie. Dit maakt je nieuwsbrief leuker om te lezen en zorgt voor betrokken klanten. Wil je weten wat jouw klanten raakt, zodat je daar met je nieuwsbrief op in kunt spelen? Doe dan klantonderzoek, bijvoorbeeld via een e-mailenquête. Of bekijk de resultaten van je nieuwsbrief om erachter te komen welke onderwerpen het best worden gelezen.
2. Betrek je doelgroep
Als je weet waar je klanten mee bezig zijn en waar ze behoefte aan hebben, kun je je onderscheiden door dit terug te laten komen in je volgende nieuwsbrieven. Doe bijvoorbeeld een oproep voor het insturen van een foto waarop ze je product gebruiken. Deel deze foto’s in je volgende nieuwsbrief of verbind er een actie aan.
3. Bedenk een interessante onderwerpregel
De onderwerpregel van je nieuwsbrief is het eerste wat je lezer ziet en daarom heel belangrijk. Schrijf een verrassende, uitnodigende of prikkelende titel. Gebruik duidelijke taal, stel een vraag of speel in op een actualiteit. Test met titels als: ‘Zelf je haar krullen in drie stappen’ (nieuwsbrief kapsalon) of ‘Vaderdag: een gratis smoothie bij een ontbijt’ (nieuwsbrief horecazaak). Zo weten lezers direct wat de nieuwsbrief hen oplevert.
4. Gebruik storytelling
Storytelling is een manier van schrijven waarmee je inspeelt op het gevoel van lezers. Hierdoor herkennen ze zich in je verhaal. Dit zorgt ervoor dat ze sneller verbinding voelen met je bedrijf. Verhalen maken je nieuwsbrief boeiender en zorgen voor meer betrokkenheid.
5. Voeg afbeeldingen toe
Afbeeldingen maken je nieuwsbrief aantrekkelijker en kunnen helpen om je boodschap over te brengen. Veel e-mailtools hebben zelf afbeeldingen die je mag gebruiken. Of maak zelf foto’s. Vraag wel altijd toestemming om de foto te aan de personen die op de foto staan. Vanwege mag je geen plaatjes van internet downloaden en gebruiken.
6. Wees creatief met je call-to-actions
Een call-to-action is een tekst, knop, video of afbeelding die de ontvanger letterlijk oproept tot actie. Gebruik duidelijke en aantrekkelijke call-to-actions in je nieuwsbrief om je lezers aan te moedigen actie te ondernemen. Van Geffen: “Het aantal keer dat lezers op een link klikken, meten we met de click through rate. Hoe hoger je click through rate van een bepaalde link, hoe meer mensen erop hebben geklikt.” Stel: 5% van je lezers klikt op je call-to-action. Dat is niet slecht, want volgens onderzoek van Email Benchmark van naar alle e-mails in Nederland is de gemiddelde click through rate tussen de 0,5% en 6%. Conclusie: aan deze call-to-action hoef je niets te veranderen. Klikken maar 0,5% van je lezers op die link? Experimenteer dan met een andere kleur, tekst of plek van de link.
7. Houd je e-maillijst actueel
Haal e-mailadressen waarbij je mail niet aankomt uit je e-maillijst. “Als je met een tool werkt, kun je zien welke adressen dat zijn. Zo houd je de bounce rate (het percentage e-mails dat niet aankomt) laag”, tipt Van Geffen. Als jouw mail een hoge bounce rate heeft, zien e-mailproviders (zoals Gmail of Outlook) jouw mail als spam, en komt hij in de spam-map terecht. E-mails in de spam-map zien mensen meestal niet. Dus door een ‘vervuilde’ lijst, zien je abonnees je nieuwsbrief niet.
8. Test en verbeter
Test verschillende onderdelen van je e-mails, zoals onderwerpregels, inhoud en verzendtijd. Dit helpt je om te ontdekken wat het beste werkt voor jouw doelgroep. Van Geffen: “Zaken als verzenddag en tijdstip, de onderwerpregel en de inhoud bepalen hoe vaak je mail wordt geopend. Wordt je mail bijvoorbeeld vaker geopend als hij aankomt op maandagochtend of zaterdagavond? En experimenteer eens met het noemen van de voornaam in plaats van de achternaam van de ontvanger of zet een emoji in de onderwerpregel. Doe dat uiteraard alleen als het past bij jouw bedrijf, product of dienst. Het gaat erom dat je mail de aandacht trekt in de vele mails die je ontvanger krijgt.”