Prinsjesdag 2024

De regering maakt haar plannen voor 2025 bekend op Prinsjesdag (17 september 2024). Op deze pagina verzamelt KVK kabinetsvoorstellen die belangrijk zijn voor ondernemers.

Wat je moet weten over Prinsjesdag

Prinsjesdag is ieder jaar op de derde dinsdag van september. De koning spreekt die dag de troonrede uit. Een toespraak waarin hij vertelt over de belangrijkste kabinetsplannen voor het volgende jaar. Na de troonrede overhandigt de minister van Financiën namens de regering een koffertje met daarin de Rijksbegroting en de Miljoenennota aan de leden van de Tweede Kamer.

Op Prinsjesdag presenteert de regering de belangrijkste plannen voor het volgende jaar. Die kunnen voor je bedrijf positief of negatief uitpakken en invloed hebben op bepaalde keuzes. Zo kan het bijvoorbeeld gunstiger zijn een investering uit te stellen, omdat de regering een nieuwe subsidieregeling wil invoeren.

De regering presenteert op Prinsjesdag de Rijksbegroting en Miljoenennota. In de Miljoenennota staan de kabinetsplannen voor volgend jaar. Maar worden al die plannen ook uitgevoerd? In de week na Prinsjesdag zijn de algemene beschouwingen. Daarin bespreken de leden van de Tweede Kamer de Miljoenennota en Rijksbegroting. De regering kan vervolgens nog plannen aanpassen. De Tweede Kamer en de Eerste Kamer moeten voor 1 januari van het volgende jaar akkoord gaan met de Rijksbegroting.