Buitenlandse registers

Bijna alle landen hebben een register voor ondernemingen. Deze wordt meestal niet bijgehouden door een kamer van koophandel, maar bijvoorbeeld door een handelsrechtbank of agentschap van een ministerie. Ook de financiële gegevens van ondernemingen worden door verschillende instellingen bewaard en gepubliceerd.

Binnen de Europese Unie moeten de registers aan kwaliteitseisen voldoen en beschikken zij over dezelfde basisgegevens als in Nederland. Buiten Europa is dit vaak nog niet het geval. Eenvoudige basisinformatie kun je meestal gratis bekijken. Voor uitgebreide informatie heb je vaak een abonnement of toegangscode nodig.

Inschrijving

Of ondernemingen zich verplicht moeten inschrijven in een register verschilt per land. Er zijn Europese richtlijnen voor de registratie van vennootschappen.

Rechtszekerheid

Inzage op het internet is geen garantie voor de rechtmatigheid van een buitenlandse onderneming. Alleen een officiële schriftelijke verklaring geeft rechtszekerheid over de identiteit van een buitenlandse onderneming en (geregistreerde) vertegenwoordigers. Nederlandse ambassades en consulaten zijn op de hoogte van deze 'attesten' en 'apostilles'. 

Tips

Maak je voor jouw onderneming gebruik van een rechtspersoon opgericht in het buitenland?

  • Zorg dat je registratie in het buitenland actueel is. Dit kun je zelf doen via een jaarlijkse registratie (annual return), jaarrapport (annual accounts) en betaling (fee) in het buitenland.
  • Meld bestuurswisselingen in Nederland maar ook in het buitenland op tijd aan de juiste autoriteiten. Hiermee voorkom je nare consequenties, bijvoorbeeld dat je rechtspersoon door de buitenlandse autoriteiten wordt geschrapt en dat je daardoor voor de bedrijfsvoering persoonlijk aansprakelijk gesteld wordt. 

Internationale samenwerking tussen registers

Er zijn internationale fora waarin registers van ondernemingen samenwerken. Het doel van zo'n forum is het delen van kennis, het uitwisselen van informatie en het delen van ervaringen. Ook zorgt dit ervoor dat de registers van verschillende landen elkaar snel weten te vinden als een kwestie grensoverschrijdend is.

  • EBRA: In het European Business Registry Association werken ruim 30 Europese registers samen.
  • CRF: In het Corporate Registers Forum werken ruim 40 registers over de hele wereld samen.
  • IACA: In de International Association of Commercial Administrators werken alle staten van de Verenigde Staten en de provincies van Canada samen. Ook is er een aantal landen bij aangesloten.

Meer buitenlandse registers