In 10 stappen naar een eigen bedrijf

Heb je plannen om een eigen bedrijf te beginnen? Als kersverse ondernemer moet je veel zaken regelen zoals administratie, belastingen en verzekeringen. Heb je aan alles gedacht? In deze videoserie zie je wat de 10 belangrijkste stappen naar een eigen bedrijf zijn.

Succesvolle ondernemers vertellen hoe zij te werk gingen bij de start van hun bedrijf. Van een bedrijfsnaam verzinnen en marktonderzoek doen tot verzekeringen regelen en de inschrijving bij KVK.

We zijn op het juiste moment op de trend gesprongen.

Elke Salverda en Sarah Reinhoudt, Wander-Lust

Salverda en Reinhoudt runnen samen een reisplatform. Met de start van hun bedrijf speelden ze in op de digitale trend. Ze kwamen erachter dat er online maar weinig aandacht was voor reizen. Eerst richtten ze zich op reizen in het algemeen. Later kozen ze voor een niche: unieke plekken die betaalbaar, minder druk en authentieker zijn. Reinhoudt: "Mensen hebben daar behoefte aan tegenwoordig".

Het is belangrijk dat je kunt terugvallen op een ondernemingsplan dat bij jou hoort.

Fatos Sezgin, Studio FHS

Sezgin is eigenaar van een kapperszaak. Administratie is niet haar hobby, maar ze vindt het belangrijk om op de hoogte te zijn van alle financiën. Daarom verdiept ze zich in zaken als inkomstenbelasting en de inkomsten en uitgaven van haar bedrijf. "Zo weet ik ongeveer wat er eind van de maand van me wordt verwacht." De urenadministratie van haar personeel en afspraken met klanten houdt ze bij met software.

Evert en Teun Antonissen, Table du Sud

De broers Antonissen maken in hun meubelfabriek tafels op maat. Daarnaast hebben ze meerdere showrooms. Je mag niet op elke plek zomaar alle werkzaamheden doen. Daarom moesten ze het bestemmingsplan van de gemeente checken. Hierin staat welke activiteiten op welke plek zijn toegestaan. "Voor de fabriek geldt bijvoorbeeld dat je er machines moet kunnen neerzetten en dat er vrachtwagens moeten kunnen laden en lossen." Het is dus belangrijk dat je van tevoren weet of je je bedrijf mag starten op de plek die je op het oog hebt.

De 10 stappen op een rij

Wil je alle info nog eens op je gemak doornemen? Hier vind je de 10 stappen uitgeschreven op een rij.

Andere afleveringen in deze serie