In deze stappen ga je van idee naar productie

Sommige ondernemers bedenken razendsnel nieuwe producten. Maar hoe zorg je ervoor dat je je product ook echt op de markt kunt brengen? In deze zes stappen stoom je je idee klaar voor productie. En je leest hoe je erachter komt aan welke eisen je product moet voldoen.

KVK Start Event online: aan de slag

Net gestart met jouw onderneming? Alle informatie op een rij.

Meld je gratis aan

Heb je een nieuw idee? Ontwikkel het tot product in zeven stappen:

  1. Ga na of je een goed idee hebt
  2. Doe deze checks
  3. Maak een prototype
  4. Zorg voor geld
  5. Leg je productidee vast
  6. Bepaal wie je nodig hebt
  7. Test met gebruikers

1. Ga na of je een goed idee hebt

Hoe weet je of je idee goed is? Bedenk wie jouw product nodig heeft en waarom. Daarna bepaal je het verdienmodel: hoe ga je geld verdienen met dit idee? Controleer of je idee of product al bestaat. En of 'jouw' product al is geregistreerd in de octrooidatabank.

2. Doe deze checks

Controleer of er producteisen zijn aan het product dat je hebt bedacht. Zo zijn er speciale eisen voor bijvoorbeeld cosmetica, voeding en chemische producten.

Aan welke wet- en regelgeving moet je voldoen?

Voor de meeste producten heb je een keurmerk of certificaat nodig. Hiermee laat je zien dat je product aan bepaalde eisen voldoet. Voorbeelden zijn het CE-keurmerk of een ISO-certificaat.

Ook zijn er misschien regels op het gebied van milieu waar je aan moet voldoen, zoals het verbod op wegwerpplastic of beperking van de uitstoot van CO2.

3. Maak een prototype

Een prototype is een werkend voorbeeld van je product. Als je je eerste idee omzet in zo’n prototype, merk je wat wel en nog niet werkt. Soms is een (digitale) schets genoeg. Maar een 3D-geprint voorbeeld of een prototype dat al bijna af is kan ook. Als je aan de slag gaat, kom je erachter welk materiaal geschikt is. En of je product doet wat je ervan verwacht.

4. Zorg voor geld

Werkt je prototype en wil je beginnen met de productie van een groter aantal? Dan is het tijd om een begroting te maken. Bedenk hoeveel geld je nodig hebt en hoe je de kosten gaat betalen. Voor nieuwe producten zijn er verschillende financieringsmogelijkheden, subsidies en belastingvoordelen, of andere regelingen.

Voor vragen kun je terecht bij KVK Financieringsdesk.

5. Leg je productidee vast

Als je je idee beschermt of vastlegt bij het i-DEPOT kunnen concurrenten het niet zomaar gebruiken. Onderzoek of er intellectueel eigendom waarde in je product zit. Dan kun je een beroep doen op merkrecht of een octrooi aanvragen.

6. Bepaal wie je nodig hebt

Als je product er straks is, wil je natuurlijk ook dat het een succes wordt. Bepaal wie je nodig hebt om dat mogelijk te maken, van idee tot verkoop. Wat kun je zelf, welke kennis van anderen heb je nodig? En wil je een onderdeel van het proces uitbesteden? Bedenk dan ook hoe je grip houdt op het proces.

7. Test met gebruikers

Controleer je product op fouten of andere onbetrouwbaarheden. Die kun je dan oplossen voordat je product de markt op gaat. Vraag je toekomstige gebruikers als proefpersonen en verzamel hun feedback. Waarschijnlijk ontdekken zij niet alleen fouten in je product, maar hebben ze ook nog tips om het product te verbeteren.