Oekraïense vluchteling inschrijven bij KVK

Veel mensen die uit Oekraïne naar Nederland zijn gevlucht, willen zo snel mogelijk aan het werk in Nederland. Dat kan in loondienst of, onder strenge voorwaarden, als ondernemer. In dit artikel lees je wat ervoor nodig is om een Oekraïense vluchteling in te schrijven in het KVK Handelsregister.

KVK Krachtmeting

Hoe sterk ben jij in ondernemen? Vergelijk jezelf met anderen

Doe de test

Deze informatie is bedoeld voor gemeenten en mensen die een Oekraïense vluchteling opvangen of begeleiden.

Loondienst makkelijkste optie

De makkelijkste manier voor vluchtelingen uit Oekraïne om in Nederland aan werk te komen is in loondienst. Sinds 1 april 2022 hoeven werkgevers voor Oekraïners namelijk geen tewerkstellingsvergunning meer aan te vragen.

Ben je zelf ondernemer en wil je iemand uit Oekraïne in dienst nemen? Lees wat er komt kijken bij het aannemen van Oekraïense werknemers.

Ondernemen in Nederland

Om uitbuiting te voorkomen, zijn er strenge regels voor vluchtelingen die als ondernemer aan de slag willen in Nederland. Zo moeten opdrachtgevers of klanten van vluchtelingen een tewerkstellingsvergunning aanvragen bij UWV.

Voorwaarden tewerkstellingsvergunning

De voorwaarden om een tewerkstellingsvergunning te krijgen zijn streng. Zo moeten opdrachtgevers aantonen dat ze geen geschikte kandidaten binnen de EER hebben kunnen vinden om het werk te doen.

Oekraïense ondernemers hoeven bij hun inschrijving bij KVK de tewerkstellingsvergunning niet te laten zien. De opdrachtgever heeft deze vergunning wel nodig om een vluchteling uit Oekraïne als zelfstandige te mogen laten werken. Anders kan de opdrachtgever een boete krijgen van de Arbeidsinspectie.

Inschrijven bij KVK

Voldoet iemand uit Oekraïne aan de voorwaarden om in Nederland te ondernemen, dan kan die zich inschrijven bij KVK. Hiervoor zijn de volgende stappen nodig:

 1. Inschrijven bij de gemeente
  Gemeenten schrijven Oekraïense vluchtelingen in de Basisregistratie Personen (BRP) in op het adres waar ze verblijven. Dit kan ook een tijdelijk adres of het adres van een gastgezin zijn.
 2. DigiD aanvragen
  Na inschrijving in de BRP krijgt de vluchteling automatisch een Burgerservicenummer (BSN). Hiermee kan die een DigiD aanvragen.
 3. Afspraak maken
  Zodra de ondernemer in spe een DigiD heeft kan die het online inschrijfformulier invullen en een afspraak maken bij KVK. De vluchteling kan hierbij het adres opgeven waarmee die bij de gemeente staat ingeschreven. Hiervoor is geen officiële toestemming nodig van het gastgezin, maar het is natuurlijk wel handig om dit af te stemmen. Het adres waarop het bedrijf wordt ingeschreven wordt namelijk openbaar.
 4. Inschrijven bij KVK
  De ondernemer komt langs op het KVK-kantoor waar die een afspraak heeft gemaakt. Hier maakt een KVK-medewerker de inschrijving in het Handelsregister definitief.

Let op: Als de ondernemer in Oekraïne al een onderneming met rechtspersoonlijkheid had, kan die deze rechtspersoon inschrijven bij KVK. Daarvoor zijn de originele documenten van de registratie in het land van herkomst nodig.