Ondernemen en studeren combineren: zo doe je dat

Ben je student en denk je erover een eigen onderneming te starten? Dat kun je doen door een dienst of product op de markt te brengen. In dit artikel lees je vijf tips over hoe je studeren en ondernemen slim combineert.

1. Plan je tijd goed in

Als ondernemende student heb je een druk bestaan: studie, bedrijf, sport, commissiewerk, bijbaan, tijd voor familie en vrienden. Dit alles combineren is een uitdaging. Verdeel je tijd goed. Dit kun je doen door bijvoorbeeld iedere week een planning te maken. Zorg ook dat je je tijd nuttig gebruikt en je niet laat afleiden.

Ondernemers Jessica Eijgelsheim en Sharina Kiesebrink ontwikkelden tijdens hun studie de Code Qube: een lesmethode waarmee kinderen leren programmeren. Eijgelsheim en Kiesebrink sloten zichzelf regelmatig een week helemaal af van de buitenwereld om onderzoek te doen en plannen uit te werken. “We moesten ervoor waken dat we niet te veel wilden in ons enthousiasme. Wat we vooral nodig hadden voor ons bedrijf was focus, focus, focus!”

2. Check de regelingen van je opleiding

Als je tijdens je studie een bedrijf start, kun je meestal in je eigen bedrijf afstuderen of stage lopen. Er zijn ook onderwijsinstellingen die ondernemen naast studeren stimuleren met een topondernemersregeling. Je hebt dan een aangepast onderwijsprogramma, coaching en spreiding van vakken en tentamens. Check de website van je opleiding of informeer bij je studiebegeleider hoe dit bij jouw opleiding geregeld is.

Voor hun afstudeeropdracht kozen Eijgelsheim en Kiesebrink als onderwerp ‘Kinderen en programmeren’. “Gelukkig kregen we op de opleiding alle ruimte om onze ideeën te ontwikkelen. Maar we namen niet zomaar iets van iemand aan. Ook niet van een docent. Je moet stevig in je schoenen staan en flink eigenwijs zijn als het nodig is.”

3. Onderzoek de mogelijkheden voor financiering 

Om je bedrijf te laten groeien, heb je geld nodig. Veel startups die willen opschalen, zoeken investeerders. Een investering van een business angel kan helpen volgende stappen te maken. Met een business angel haal je niet alleen geld, maar ook kennis binnen. Maar bedenk ook: je kunt dan niet meer helemaal zelfstandig beslissen over je bedrijf. Wil je dat? Daarnaast moet je meestal je rechtsvorm aanpassen van eenmanszaak of vennootschap onder firma (vof) naar een besloten vennootschap (bv).  

Ook kun je misschien subsidie krijgen. Op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland vind je een overzicht van subsidies voor nieuwe, innovatieve ondernemingen. Eijgelsheim en Kiesebrink werden getipt over de MIT-subsidie. Dat is een regeling voor mkb-bedrijven om innovatie te stimuleren.

4. Gebruik de status van student in je voordeel

Je netwerk kan heel waardevol zijn, bijvoorbeeld voor het vinden van investeerders of nieuwe klanten. Gebruik niet alleen sociale media om je netwerk uit te breiden, sluit je ook aan bij platformen voor (student)ondernemers en Startup hotspots. Diverse opleidingen organiseren netwerkevents, zoals Fontys Student Startup festival.

Maar student en ondernemer zijn biedt meer mogelijkheden: “Een jonge student is een soort toverwoord en vrouwen in de techniek al helemaal. Dit opende deuren. We zijn met de juiste mensen in contact gekomen. Op een gegeven moment zijn we benaderd door de Nederlandse ambassade. Ze zochten Nederlandse innovatieve producten en vroegen of we wilden meedoen aan de onderwijsbeurs in Londen. Dat heeft ons veel connecties opgeleverd.”

5. Doe mee aan wedstrijden

Er zijn allerlei wedstrijden voor startups die je bedrijf een boost kunnen geven. Denk aan de innovatiewedstrijd Pitch your project of de Young Inventors Prize voor startups in duurzaamheid. De prijs is vaak een geldbedrag om te investeren in je bedrijf. Door mee te doen aan zulke wedstrijden krijgt je bedrijf bovendien naamsbekendheid. Ook kom je in aanraking met andere ondernemers die je kunt vragen om tips.

Eijgelsheim en Kiesebrink deden regelmatig mee aan wedstrijden. “Dat gaf een boost om door te gaan met de ontwikkeling van de Code Qube. Winnen betekende waardering en erkenning voor ons idee. Met het prijzengeld konden we verder met de ontwikkeling en productie. Ook hebben we veel profijt gehad van de coaching die aan wedstrijden verbonden is.”