Alles over het beginnen als startup

Een startup is een klein bedrijf dat net is begonnen. Meestal gaat het om een nieuw idee of een nieuw product dat nog niet door veel mensen wordt gebruikt. Startups zijn vaak op zoek naar manieren om snel te groeien. Ze hebben meestal niet veel geld of middelen, dus ze moeten slim en creatief zijn om hun doelen te bereiken. Met een goede voorbereiding, begeleiding en door de juiste stappen te nemen kun je als startup een enorme groei realiseren en zelfs de wereldmarkt overnemen.

KVK Krachtmeting

Hoe sterk ben jij in ondernemen? Vergelijk jezelf met anderen

Doe de test

Waar moet je aan denken als je begint als startup? Cathy Oh, Startup Officer bij KVK, legt het uit.

Werk je idee goed uit

Werk je idee uit door jezelf de volgende vragen te stellen:

  • Welk probleem los ik op met mijn idee?
  • Welke oplossingen bestaan er al voor dat probleem?
  • Wat maakt mijn product of dienst anders? Wie zijn mijn concurrenten? En is mijn idee echt vernieuwend en interessanter voor de klant?
  • Wie zijn mijn klanten en gebruikers? Het verschil: een klant betaalt en een gebruiker niet. Als gebruiker zie je bijvoorbeeld advertenties als je een app gebruikt. Word je klant en ga je dus betalen, dan krijg je de versie zonder advertenties.
  • Wat is mijn businessmodel?
  • Hoe ga je je nieuwe product of dienst financieren?

Heb je een brede doelgroep? Splits die dan op in kleinere groepen. Richt je eerst op de groep waar de behoefte het grootst is.

Oh geeft aan: “Je ideeën en enthousiasme zijn een belangrijk begin voor een groeiend bedrijf. Maar het is noodzakelijk om een ondernemingsplan te schrijven met een verdienmodel waarover je goed hebt nagedacht.” Alleen zo kun je ook geld verdienen met je bedrijf en investeerders en je doelgroep overtuigen.

Mogelijke klanten benaderen

Zodra je idee vorm begint te krijgen, wil je het natuurlijk op de markt brengen. Oh: “Is de markt klaar voor je product of dienst? En is je product klaar om op de markt te brengen? Veel startups merken dat mensen hun product interessant vinden, maar dat niet iedereen klant wil worden. Dit kan een aantal redenen hebben. Misschien ben je je tijd vooruit (timing) of sluit het product niet aan bij de wensen van de klant (te klein, niet schaalbaar).”

Om dit de voorkomen, kun je je idee voorleggen aan mogelijke klanten of hen in het ontwikkeltraject betrekken. Onno van der Poel van Startup TicTag ervaarde dat ook: “Bij TicTag hebben wij gewacht op een eerste echte klant. Terwijl je veel zaken al kunt onderzoeken voordat je een eerste klant hebt. Achteraf gezien hadden we beter een eigen testpanel kunnen opzetten. Dat zou ons veel tijd bespaard hebben.”

Leg je idee vast

Zodra je je idee hebt uitgewerkt, kun je dit wettelijk vastleggen in het i-DEPOT. Dan heb je bij bijvoorbeeld een juridisch probleem bewijs dat jij het idee op een bepaalde datum hebt bedacht, gecreëerd of ontworpen. Je idee kan voor van alles zijn, zoals een (mode)ontwerp, songtekst, boek, film, scenario, uitvinding of prototype.

Pas als je van je idee een product of dienst hebt gemaakt, kun je dit beschermen met intellectueel eigendomsrecht, zoals een octrooi. Dit geldt niet voor ideeën. Als je je idee vastgelegd hebt, kun je nadenken of je een bedrijf wilt starten zodat je jouw product of dienst kunt verkopen.

Startup financiering

“Je hebt geld nodig om je product te ontwikkelen en een bedrijf te starten. Daarnaast heb je misschien bij opvolgende groeifases van je startup vaker financiering nodig. Het lukt niet elke startup om dat te regelen,” vertelt Oh.

Om te weten hoe je er financieel voor staat, is een investeringsbegroting maken handig. Heerd Jan Hoogeveen van Utrecht Region, adviseert: “Denk goed na over je financiering en maak hier een planning voor. Ook voor de volgende fasen. Een investeerder snapt best dat er ook in de volgende groeifase geld nodig is. En niets is zo onhandig als op het punt komen waarop al het geld op is en je niets meer kunt doen.”

Heb je al eens gedacht aan business angels? Zij investeren vanuit zakelijk oogpunt in ondernemingen. Startups zijn voor hen een interessante doelgroep. Business angels kunnen je ook bijstaan met advies.

Coaching voor startups

Er zijn veel organisaties en verenigingen die je verder op weg helpen met je startup. Bekijk welke organisaties bij je passen.

Startups worden steeds vaker opgericht door studenten. Ben je student en wil je een startup oprichten? Lees hoe je productontwikkeling aanpakt, welke mogelijkheden er zijn voor startups en hoe je met innovatie kunt bijverdienen naast je studie.

De groei van je startup

Als je startup eenmaal goed loopt, ga je geld verdienen en kun je doorgroeien tot een scale-up. Als scale-up heb je een product of dienst die geschikt is voor een bredere markt en waarmee je de internationale markt kunt betreden. Tijdens deze groei kom je voor verschillende keuzes te staan.

  • Personeel aannemen: Er komt een moment dat je het werk niet meer alleen aankunt. Dit is het moment om na te denken over personeel aannemen.
  • Leidinggeven: Als je personeel aanneemt, komen er taken bij. Je wordt manager. Leidinggeven is een vak apart. Is dit niets voor jou? Neem dan een manager aan.
  • Groei financieren: Als je stappen maakt met je bedrijf dan heb je geld nodig om te investeren. Maar, hoe vind je financiering? Er zijn vele vormen financiering mogelijk, zoals subsidies, regelingen en investeerders.
  • Bedrijf verkopen: Wil je blijven groeien? Of wil je snel geld verdienen en verkoop je liever je bedrijf?