Tip top 10 voor student ondernemers

Het is heel goed mogelijk om het starten en runnen van een bedrijf te combineren met je studie. Een succesvolle student ondernemer ziet kansen, heeft lef en doorzettingsvermogen. En heeft zijn zaken goed op orde. Tien tips die je hierbij helpen.

Gaat je ondernemershart al sneller kloppen en heb je een goed idee? Waarom zou je dan wachten totdat je bent afgestudeerd. Met deze tips over ondernemen naast je studie kun je direct aan de slag.

 1. Stagelopen en afstuderen in je eigen bedrijf
  Als je tijdens je studie een bedrijf start is het vaak ook mogelijk om in je eigen bedrijf af te studeren of stage te lopen. Er zijn steeds meer onderwijsinstellingen die student ondernemers stimuleren met een Topondernemersregeling. De precieze invulling en eisen verschillen per opleiding. Vraag bij jouw universiteit, hbo- of mbo-instelling naar de mogelijkheden.
 2. Verdienmodel
  Je verdienmodel is een belangrijke bouwsteen van je bedrijfsplan. Het is de strategie die je kiest om geld te verdienen. Er bestaan meer dan 50 verdienmodellen. Check welk model past bij jouw business.
 3. Rechtsvorm kiezen
  Bepaal op basis van je situatie en je ambitie welke rechtsvorm geschikt is voor je bedrijf. De rechtsvorm bepaalt jouw aansprakelijkheid, welke belastingen je betaalt en welke fiscale voordelen je krijgt. De meeste studenten kiezen voor een eenmanszaak of vof. Maak bij een vof duidelijke afspraken met elkaar en zet die op papier.
  In deze tutorial zie je hoe je de juiste rechtsvorm kiest
 4. Boekhouding doen
  Je moet een bedrijfsadministratie bijhouden. Dit is verplicht voor de Belastingdienst. Voor jezelf is het ook handig: een overzichtelijke administratie geeft je een goed beeld van hoe het gaat met je bedrijf. Met een online boekhoudpakket heb je 24/7 toegang tot je cijfers. Je bedrijfsadministratie moet je zeven jaar bewaren. 
 5. Belasting betalen
  Als studentondernemer moet je meestal inkomstenbelasting betalen en premie Zorgverzekeringswet. En vaak ook aangifte omzetbelasting (btw) doen. Check of de Kleineondernemersregeling voordelig is voor jou. In deze tutorial zie je hoe je belastingaangifte doet
  Denk er ook aan dat bijverdienen gevolgen kan hebben voor je toeslagen
 6. Ondernemerswedstrijden voor studenten
  Neem deel aan wedstrijden voor jonge ondernemers. Dit is een handige manier om je naamsbekendheid te vergroten en aan geld te komen voor je bedrijf. Er zijn tal van organisaties die dit soort competities organiseren, zoals Entrepreneurs Organization. Oriënteer je online of informeer bij je studiebegeleider. 
 7. Subsidies
  Heb je een innovatief product ontwikkeld? Onderzoek of je in aanmerking komt voor een subsidie of financieringsregeling. Kijk ook eens naar de tips van studentondernemers Jessica en Sharina, zij hebben dit heel slim aangepakt.
 8. Netwerken en samenwerken
  Sluit je aan bij een netwerkorganisatie of samenwerkingsverband. Want samen kom je altijd verder. Je kunt het dichtbij huis zoeken of denk groot en sluit je aan bij een internationale organisatie, zoals Enactus, waar sociaal ondernemerschap centraal staat. Netwerken is belangrijk, laat jezelf zien en wees niet bang om mensen aan te spreken of toe te voegen op LinkedIn.
 9.  Naar het buitenland
  Ga je een poosje naar het buitenland, bijvoorbeeld voor stage? Vergeet dan niet je btw-aangifte te doen (elke drie maanden). Ook al heb je geen inkomen in die periode. Zo voorkom je een aanslag op basis van schatting en een boete.
 10. Duurzaam en sociaal ondernemerschap
  Is geld verdienen voor jou een middel om de wereld beter te maken? Of onderneem je op een duurzame manier? Laat dat dan ook zien! Bijvoorbeeld met een keurmerk. Er zijn zo’n 300 keurmerken en logo’s voor duurzaamheid. Als sociaal ondernemer kun je bijvoorbeeld aansluiten bij de Code sociale ondernemingen.