Wat is een omzetbelastingnummer?

Het omzetbelastingnummer (ob-nummer) krijg je als zzp’er bij de start van je bedrijf van de Belastingdienst. Je gebruikt je ob-nummer bij contact met de Belastingdienst. Bijvoorbeeld als je belastingaangifte doet of als je met de Belastingdienst belt.

KVK Startersdag

Kom naar de KVK Startersdag in Rotterdam Ahoy en vind alle info voor de start van je bedrijf.

Meld je gratis aan

Als je je bedrijf inschrijft in het Handelsregister, geeft KVK dat door aan de Belastingdienst. Die beoordeelt of je ook ondernemer bent voor de btw. Btw wordt ook wel omzetbelasting genoemd. Ben je ondernemer voor de btw, dan krijg je binnen twee weken per brief je omzetbelasting- en je btw-nummer (officieel btw-id) toegestuurd. Het btw-nummer gebruik je bij je contact met klanten, terwijl je het omzetbelastingnummer alleen gebruikt als je contact hebt met de belastingdienst.

Het omzetbelastingnummer ziet er zo uit:

  • 9 cijfers
  • de letter B
  • 2 cijfers

Let op: ben je zzp’er? Dan zijn de negen cijfers hetzelfde als in je burgerservicenummer. Zet het ob-nummer daarom niet op je facturen. Hiervoor gebruik je het btw-nummer.

Btw-aangifte

Sommige branches, goederen en werkzaamheden zijn vrijgesteld van btw. Btw in rekening brengen bij klanten en btw-aangifte doen hoeft dan niet. Je kunt betaalde btw op inkopen en kosten ook niet terugvragen. Toch krijg je van de Belastingdienst een btw-nummer en een ob-nummer.

Ob-nummer kwijt

Ben je je ob-nummer kwijt? Je vindt het terug als je inlogt bij Mijn Belastingdienst Zakelijk. Klik in de menubalk bovenaan op de tab ‘Omzetbelasting’ en daarna links op ‘Btw-aangiften’. Bij je ingestuurde btw-aangiften zie je onder ‘Onderwerp’ jouw omzetbelastingnummer staan.