Welke ondernemersvaardigheden heb je nodig?
- Willeke Leensma
- 12 sep 2021
- Bijgewerkt 13 dec 2022
- 4 min
- Starten
Beschikken over de juiste ondernemersvaardigheden is bepalend voor je succes. Ondernemerskwaliteiten als enthousiasme, flexibiliteit en doorzettingsvermogen zitten in je DNA. Vakkennis, marketing, netwerken en financiële administratie kun je leren. Maak een ondernemerstest en ontdek of ondernemen bij jou past.
Doorzettingsvermogen, creativiteit, passie voor je product of dienst, risico’s durven nemen, flexibiliteit, commercieel inzicht en betrouwbaarheid. Ondernemers noemen deze eigenschappen het vaakst als je het hebt over kwaliteiten van een succesvol ondernemer.
Ondernemen is mogelijkheden zien. Maar als ondernemer moet je ook over vaardigheden beschikken zoals commercieel inzicht en kennis van boekhouden. Kijk eens in de spiegel en kijk dan kritisch naar jezelf. Wie ben ik? Waar sta ik voor? Wat kan ik? Maar ook zeker, wat kan ik niet?
Juiste eigenschappen
De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen is: ben ik eigenlijk wel een ondernemer of kan ik een ondernemer worden? Het begint allemaal met een goed idee en inzicht of er voor jouw idee ook klanten te vinden zijn. Vaak wordt de vraag gesteld of KVK ideeën heeft voor een nieuw bedrijf. Laat je inspireren door de lijst met de 25 meest populaire branches van 2022. Maar als echte ondernemer weet je precies wat je wilt. Je bent enthousiast en hebt de ambitie om je doel te bereiken.
Een goede ondernemer is een duizendpoot die over veel ondernemersvaardigheden, kwaliteiten en talenten beschikt. De ene ondernemer heeft van nature verkooptalent en overtuigingskracht. Een andere ondernemer is creatief maar vindt het niet fijn om in de belangstelling te staan. Het zou ideaal zijn als je al de gewenste eigenschappen van een ondernemer zou hebben. Natuurlijk kun je ondernemerseigenschappen en kwaliteiten ontwikkelen en hulp inschakelen voor zaken die je niet liggen, zoals je administratie en marketing. Maar uiteindelijk ben jij de ondernemer en ben jij verantwoordelijk voor wat je maakt of verkoopt. Je kunt dus ook tot de conclusie komen dat ondernemen niet bij je past. Lees hier waarom ondernemen niet voor iedereen is.
Maak een ondernemerstest
Met de KVK Krachtmeting krijg je inzicht in jouw ondernemersvaardigheden. De gratis test gaat in op ondernemerschap, marketing, netwerken en financiën. Je maakt de test snel en makkelijk online en ontvangt binnen een paar minuten je resultaten, inclusief handige tips die je helpen bij de verdere uitwerking van je plannen.
Je toekomstplannen
Maak voor jezelf duidelijk wat je wilt bereiken, maar blijf wel realistisch. Je kunt niet alles in 1 keer doen. Probeer focus aan te brengen en werk stapje voor stapje aan het behalen van je einddoel. Het bepalen van een succesdefinitie kan je helpen bij het in kaart brengen van je toekomstplannen. Bijvoorbeeld rondkomen van je eigen bedrijf, het realiseren van groei of simpelweg dat doen wat je leuk vindt. En vergeet het vooral niet te vieren als je je doelen gehaald hebt. Een goed beginpunt hierbij is het schrijven van een ondernemingsplan. Dat geeft je inzicht in je ondernemersvaardigheden, doelen, marktpositie en de haalbaarheid van je idee. Een ondernemingsplan is een must als je externe partijen, zoals financiers, bij je start wilt betrekken.
Bespreek je plannen met anderen
Bespreek je plannen eens met vrienden, familie en iemand binnen je netwerk. Wat vinden zij van je idee om ondernemer te worden? Hoe kijken zij aan tegen het idee van jou als ondernemer? Vinden zij jou eigenlijk wel ondernemend? En hoe denken zij over je product of dienst?
Video - Is ondernemen iets voor jou?
Marketing
Een belangrijk onderdeel van het ondernemerschap is het verkopen van je product of dienst. Door marktonderzoek te doen krijg je een beeld van hoe je met je onderneming de markt kunt veroveren. Stel jezelf daarbij de vragen:
Maar dan moet je wel weten waar je klant zit en hoe jij je kunt onderscheiden van de concurrent.
Ondernemersvaardigheden die hierbij van pas komen zijn overtuigingskracht en inlevingsvermogen.
Ga op zoek naar een branche waar kansen liggen en waar je kennis van hebt. Doe altijd goed brancheonderzoek en kijk hoe jouw markt ervoor staat. Zorg dat je antwoord krijgt op de volgende vragen:
- Wat zijn nieuwe trends en ontwikkelingen?
- Welke wet- en regelgeving geldt er in jouw branche?
- Wat is de gemiddelde omzet?
- Hoe zit het met online profilering in je branche?
Netwerken
Of je nu al een groot netwerk hebt of er nog een op moet bouwen, netwerken is een belangrijke ondernemersvaardigheid. De skill mensen makkelijk aan te durven spreken komt daarbij goed van pas. Maar zelfs als je dat niet durft, zijn er mogelijkheden genoeg je netwerk uit te breiden. Denk daarbij niet alleen aan nieuwe klandizie, je kunt ook enorm veel leren van anderen. En misschien levert het je nog wel een mooie samenwerking op ook.
Financiële kwaliteiten
Lang niet iedereen vindt het opbouwen van een financiële administratie het leukste ondernemersklusje. Maar een goede administratie geeft je continu inzicht in de financiële positie van je onderneming. Het is een stuurmiddel. Daarnaast ben je wettelijk verplicht een administratie bij te houden en moet je die bewaren.
Zelf doen of uitbesteden?
In het begin wil je vast alles zelf doen. Waarschijnlijk ook vanuit financieel oogpunt. Maar je kunt je financiële administratie ook uitbesteden aan een boekhouder of accountant. Een goede boekhouder of accountant betaalt zich vaak terug. Deze financiële specialisten richten jouw boekhouding optimaal in, geven advies en zijn op de hoogte van verschillende fiscale voordelen.
Ook je marketing en bijvoorbeeld het maken van je website kun je uitbesteden. Kijk daarbij ook eens in je netwerk, wie weet kunnen jij en een andere starter elkaar wel helpen.
Blijf jezelf ontwikkelen
Risico nemen en kansen zien. Dat doe je niet door stil te blijven zitten. Jezelf blijven ontwikkelen en nieuwe doelen bepalen zijn belangrijke aspecten van het ondernemerschap. Het is ook dé manier om de kwaliteit van je werk te blijven verbeteren, waardoor je met je eigen ondernemers- en leiderschapsstijl het verschil maakt. Blijf reflecteren met eigen feedback, maar ook door om die van anderen te vragen. En blijf vooral alle ontwikkelingen in de markt en je branche in de gaten te houden.
9 voordelen van ondernemen
Een nieuwe uitdaging zoeken, zelf willen bepalen hoe en wanneer je werkt en niet meer voor een baas willen werken. Volgens onderzoek van het CBS zijn dit de belangrijkste redenen dat mensen zzp’er worden. Twijfel je of ondernemen iets voor jou is? Laat je overtuigen door deze 9 voordelen van ondernemer zijn.