Waarom ondernemen niet voor iedereen is

Ondernemen is voor veel mensen een droom. Je eigen tijd indelen en zelf bepalen welke klussen je aanneemt. Dat klinkt aantrekkelijk, maar ondernemen is niet altijd makkelijk.

KVK Krachtmeting

Hoe sterk ben jij in ondernemen? Vergelijk jezelf met anderen

Doe de test

Wekelijks schrijven ruim 4.500 ondernemers zich in bij KVK. Hoewel een eigen bedrijf hebben veel voordelen heeft, zijn er ook zaken die het plezier in je werk flink kunnen verpesten. Dit zijn er acht.

1. Altijd aan het werk

Een veertigurige werkweek? Parttime werken? Dat geldt niet voor de gemiddelde ondernemer. Reken erop dat je meer dan fulltime bezig bent met het opzetten van je bedrijf. Je werk houdt nooit op. Klanten bellen en mailen ook buiten kantoortijden en verwachten snel een reactie.

Onderzoek laat zien dat veel zzp’ers regelmatig stress hebben. Als die stress je teveel wordt, loop je risico op een burn-out. Zeker voor ondernemers zijn de gevolgen van een burn-out groot. En dan met name de financiële gevolgen. Je kunt je afspraken met klanten niet meer nakomen en zelfs je inkomen verliezen.

2. IJzeren discipline

Je kent het wel: na een druk en gezellig weekend laat je wekker je genadeloos weten dat de nieuwe werkweek begint. Maar als ondernemer heb je geen vergadering om 9.00 uur. Wie of wat houdt je tegen om je nog eens lekker om te draaien? De discipline om op tijd aan de slag te gaan moet helemaal uit jezelf komen. Die discipline heb je niet alleen nodig om je te houden aan afspraken met de klant, maar ook bijvoorbeeld voor het bijhouden van je administratie. Het is als ondernemer verleidelijk om dat voor je uit te schuiven.

3. Wachten op geld

Betalingsherinnering hier, aanmaning daar. Klanten die niet betalen zijn een grote ergernis voor ondernemers. Als werknemer ontvang je keurig elke maand je salaris. Lekker overzichtelijk en je weet zeker dat er genoeg geld op je rekening staat voor de maandelijkse afschrijvingen. Met een eigen bedrijf moet je regelmatig zelf achter je geld aan. Ook al werk je nog zo hard, sommige klanten vinden het geen probleem om je weken op je geld te laten wachten.

4. Tijd en geld investeren

Als die rekening eindelijk is betaald, blijkt dat je vaste lasten zich harder opstapelen dan je inkomsten. Zeker in het begin is ondernemen investeren. Het kost tijd en geld om klanten te vinden. Doe je het goed, dan ga je uiteindelijk geld verdienen. Maar dat lukt lang niet alle ondernemers.

5. Verantwoordelijk voor alles

Waar veel startende ondernemers geen rekening mee houden, is dat er ook een berg werk op je afkomt waar je geen ervaring mee hebt. Facturen maken, belastingaangifte doen, een website bouwen, content maken voor social media, klantenservice en ga zo maar door.

Als eigen baas draag je alle verantwoordelijkheid, ook voor de klusjes die je niet leuk vindt. Je kunt zaken waar je minder goed in bent uitbesteden, maar meestal heb je daar niet direct budget voor. Zeker in het begin komen alle taken bij jou terecht.

6. Tijd is geld

Je eigen tijd indelen is voor veel mensen het voordeel van ondernemerschap. Niemand vertelt je wat je wanneer moet doen. Daar staat tegenover dat al jouw tijd geld kost. Ben je ziek en heb je veertig graden koorts? Voor ondernemers betekent dat soms gewoon door werken, in plaats van uitzieken in bed. Anders verdien je niets.

Hetzelfde geldt voor vakantie. Je zult niet de eerste ondernemer zijn die hier geen tijd voor durft te maken. Vooral in het begin is opdrachten weigeren lastig. Wie garandeert jou dat je over een half jaar nog genoeg werk hebt?

7. Alleen is maar alleen

Zelf bepalen hoe je wilt werken, geeft vrijheid. Je hoeft geen rekening te houden met collega’s die altijd iets hebben aan te merken op jouw enthousiaste plannen. Toch kan die kritische blik nuttig zijn. Feedback houdt je scherp en zorgt dat je je verder ontwikkelt.
Als startende ondernemer kun je collega’s flink missen. Zeker als je net begint, loop je tegen dingen aan waar je nog geen ervaring mee hebt. En soms moet je leren omgaan met een lastige klant. Je hebt dan geen collega om even mee te overleggen.

8. Veel risico

Het bestaan van een ondernemer is onzeker, niet alleen qua inkomsten. Als je niks regelt, bouw je geen pensioen op en is er geen vangnet als je ziek wordt. Uiteraard kun je zelf pensioensparen en je verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid, maar je moet het wel allemaal zelf regelen.

Als je je wilt verzekeren, dan hangt de hoogte van je premie af van het risico dat je loopt. Een nagelstyliste loopt bijvoorbeeld minder risico arbeidsongeschikt te worden dan een bouwvakker. Als ondernemer loop je risico’s waar mensen in loondienst niet mee te maken krijgen. Denk aan schade aan je bedrijfspand of voorraden. En wat dacht je van juridische conflicten, over die onbetaalde rekeningen bijvoorbeeld.

Ondernemen heeft nadelen, maar ook veel voordelen. Weeg ze tegen elkaar af en bepaal zelf of ondernemen bij jou past of niet.