Waarom ondernemen niet voor iedereen is
- Jeanine Hoekstra
- 23 mrt 2023
- Bijgewerkt 22 nov 2022
- 3 min
- Starten
Ondernemen is voor veel mensen een droom. Je eigen tijd indelen en zelf bepalen welke klussen je aanneemt. Dat klinkt allemaal aanlokkelijk, maar is ondernemen echt zo ideaal?
Wekelijks schrijven ruim 4.500 ondernemers zich in bij KVK. Hoewel een eigen bedrijf runnen veel voordelen kent, zijn er ook zaken die het plezier in je werk flink kunnen verpesten. Dit zijn er 9.
1. 24/7 doorwerken
Een veertigurige werkweek? Parttime werken? Die termen komen niet voor in het woordenboek van de gemiddelde ondernemer. Reken erop dat je meer dan fulltime bezig bent met het opzetten van je bedrijf. Je werk houdt nooit op. Klanten bellen en mailen ook buiten kantoortijden en verwachten snel een reactie.
Onderzoek laat zien dat veel zzp’ers regelmatig stress hebben. Als die stress je teveel wordt, loop je kans op een burn-out. Zeker voor ondernemers zijn de, met name financiële, gevolgen van een burn-out groot. Je kunt je afspraken met klanten niet meer nakomen en zelfs je inkomen verliezen.
2. IJzeren discipline
Je kent het wel: na een druk en gezellig weekend laat je wekker je genadeloos weten dat de nieuwe werkweek begint. Maar als ondernemer heb je geen vergadering om 9.00 uur. Wie of wat belemmert je dan om je nog eens lekker om te draaien? De discipline om op tijd aan de slag te gaan moet helemaal uit jezelf komen.
In sommige vakgebieden heb je natuurlijk te maken met strakke planningen, bijvoorbeeld omdat een klant je verwacht. Maar dan heb je die ijzeren discipline wel weer ergens anders voor nodig. Je administratie bijvoorbeeld, die na een lange dag werken op je ligt te wachten. Het is dan heel verleidelijk om die voor je uit te schuiven.
3. Wachten op geld
Betalingsherinnering hier, aanmaning daar. Klanten die niet betalen zijn een grote ergernis voor ondernemers. Als werknemer ontvang je keurig elke maand je salaris. Lekker overzichtelijk en je weet zeker dat er genoeg geld op je rekening staat voor de maandelijkse afschrijvingen. Met een eigen bedrijf moet je regelmatig zelf achter je geld aan. Ook al werk je je drie slagen in de rondte, sommige klanten vinden het geen probleem om je weken op je geld te laten wachten.
4. Achterblijvende inkomsten
Als die rekening eindelijk is betaald, blijkt dat je vaste lasten zich harder opstapelen dan je inkomsten. Sowieso is ondernemen in het begin vooral investeren, zowel in tijd als geld. Doe je het goed, dan ga je er na verloop van tijd op verdienen, maar dat lukt lang niet alle ondernemers.
5. Verantwoordelijk voor alles
Waar veel startende ondernemers geen rekening mee houden, is dat er ook een berg werk op je afkomt waar je niet altijd kaas van hebt gegeten. Facturen maken, belastingaangifte doen, een website bouwen, content maken voor social media, klantenservice en ga zo maar door.
Als eigen baas draag je alle verantwoordelijkheid, ook voor de klusjes die je niet liggen. Je kunt zaken waar je minder goed in bent uitbesteden, maar meestal heb je daar niet direct budget voor. Zeker in het begin komen alle taken bij jou terecht.
6. Tijd kost geld
Je eigen tijd indelen is voor veel mensen het voordeel van ondernemerschap. Niemand vertelt je wat je wanneer moet doen. Daar staat tegenover dat al jouw tijd geld kost. Ben je ziek en heb je veertig graden koorts? Voor ondernemers betekent dat soms gewoon door buffelen, in plaats van uitzieken in bed. Anders verdien je niets.
Hetzelfde geldt voor vakantie. Je zult niet de eerste ondernemer zijn die hier geen tijd voor durft te maken. Vooral in het begin is opdrachten weigeren lastig. Wie garandeert jou dat je over een half jaar nog genoeg werk hebt?
7. Alleen is maar alleen
Zelf bepalen welke koers je vaart geeft vrijheid. Je hoeft geen rekening te houden met zure collega’s die altijd iets hebben aan te merken op jouw enthousiaste plannen. Toch kan die kritische blik nuttig zijn. Feedback houdt je scherp en zorgt dat je je verder ontwikkelt.
Als startende ondernemer kun je collega’s flink missen. Zeker als je net begint, loop je tegen dingen aan waar je nog geen ervaring mee hebt. En soms moet je leren omgaan met een lastige klant. Je hebt dan niemand om even mee te sparren of stoom bij af te blazen.
8. Veel risico
Het bestaan van een ondernemer is onzeker, niet alleen qua inkomsten. Als je niks regelt, bouw je geen pensioen op en is er geen vangnet als je ziek wordt. Uiteraard kun je zelf pensioensparen en hier zijn zelfs gunstige voorwaarden voor, maar je moet het wel allemaal zelf regelen.
Verzekeringen voor ondernemers kosten geld. De hoogte van het bedrag hangt af van het risico dat je loopt. Een nagelstyliste loopt bijvoorbeeld minder risico arbeidsongeschikt te worden dan een bouwvakker. Bovendien loop je risico’s waar mensen in loondienst niet mee te maken krijgen. Denk aan schade aan je bedrijfspand of voorraden. En wat dacht je van juridische conflicten, over die onbetaalde rekeningen bijvoorbeeld.