9 voordelen van ondernemer zijn

Een nieuwe uitdaging vinden, zelf willen bepalen hoe en wanneer je werkt, niet meer voor een baas willen werken. Volgens onderzoek van het CBS zijn dit de belangrijkste redenen dat mensen zzp’er worden. Twijfel je nog of ondernemen iets voor jou is? Kijk eens naar deze negen voordelen van ondernemer zijn.

KVK Krachtmeting

Hoe sterk ben jij in ondernemen? Vergelijk jezelf met anderen

Doe de test
  1. Eigen baas
  2. Je eigen tijd indelen
  3. Meer werkgeluk
  4. Werken waar je wilt
  5. Tijd winnen
  6. Meer verdienen
  7. Persoonlijke ontwikkeling
  8. Afwisseling
  9. Creatief werken

1. Eigen baas

Als je onderneemt staat er niemand boven je. De baas? Dat ben jij. Zit jij vol goede ideeën en bepaal je graag zelf hoe je je werk doet? Dan is ondernemen ideaal. Eindelijk ben je niet meer afhankelijk van de goedkeuring van je leidinggevenden voordat je dat geniale idee kunt uitvoeren. 

2. Je eigen tijd indelen

Niemand die er wat van zegt als je tussen twee afspraken door naar de sportschool gaat, een rondje hardloopt of een aflevering van je favoriete serie kijkt. Als ondernemer kun je gemakkelijker je eigen tijd indelen. Houd de balans tussen werk en privé daarbij wel in de gaten. Dat betekent een haalbare planning maken en je werk doen op de momenten waarop jij het beste in vorm bent. Zo kun je in je privétijd ook echt privédingen doen.

3. Meer werkgeluk

Zelfstandige ondernemers ervaren meer werkgeluk. Uit onderzoek naar werkgeluk blijkt autonomie daarbij een belangrijk onderdeel te zijn: zelf kunnen bepalen hoe je invulling geeft aan je werk. Behalve de vrijheid om je eigen tijd in te delen, gaat het hierbij bijvoorbeeld om de manier waarop je je je werk uitvoert. Die autonomie heb je als ondernemer volop. Je hebt je te houden aan de wet en afspraken die je maakt met je klanten, maar jij bent degene die bepaalt onder welke voorwaarden je werkt.

4. Werken waar je wilt

Als ondernemer heb je vaak vrijheid wat betreft de plek waar je werkt. Je kiest zelf of je bij een klant, thuis of in je favoriete koffietentje werkt. Veel zzp’ers kiezen er ook voor om een kantoor te huren in een bedrijfsverzamelgebouw of boeken regelmatig een flexibele werkplek. Afhankelijk van je vakgebied, takenlijst of humeur kies je de werkplek die het beste past. Misschien heb je wel een vaste plek nodig voor je werkzaamheden en kun je niet zomaar overal je laptop openklappen. Maar ook dan kun je zelf beslissen welk pand het beste bij jouw ideeën en voorkeuren past.

5. Tijd winnen

Nederlanders reizen gemiddeld zo’n 22 kilometer naar hun werk. Met de auto kost dat – zonder files – al gauw veertig minuten per dag. Als je voor jezelf werkt, kun je ervoor kiezen om vanuit huis te werken. Of buiten de spits naar je klant te rijden, om files te vermijden. De tijd die je bespaart kun je vervolgens weer in je bedrijf investeren of zet je in voor een betere verdeling tussen werk en privé.

Als je ondernemer bent, telt je reistijd voor de Belastingdienst ook als werktijd. Handig om te weten als je bijvoorbeeld het urencriterium voor de ondernemersaftrek wilt halen.

6. Meer verdienen

Zonder werkgever of uitzendbureau blijft er meer geld over voor jou. Ook kun je proberen je werk extra slim in te richten, zodat je zoveel mogelijk euro’s uit je tijd haalt. Voor sommige beroepsgroepen, zoals de IT, liggen de freelance tarieven zelfs veel hoger dan in loondienst.

Let op: houd er rekening mee dat wat je verdient geen nettowinst is. Een groot deel gaat op aan belastingen, verzekeringen en pensioen. Als je in loondienst bent, betaalt je werkgever vaak een deel van je pensioenpremie. Ondernemers moeten helemaal zelf pensioen opbouwen. Daarnaast krijg je te maken met risico’s, zoals arbeidsongeschiktheid of een periode zonder opdrachten. Om je hiertegen te beschermen heb je verzekeringen en spaargeld nodig.

7. Persoonlijke ontwikkeling

Je persoonlijke ontwikkeling neemt een sprong als je gaat ondernemen. En je ontdekt nieuwe talenten. Misschien blijk je zonder dat je het wist goed in marketing te zijn. Of word je helemaal blij van je boekhouding. Als ondernemer moet je voor jezelf kunnen opkomen en leer je onderhandelen. Ook train je je focus, want als je zelf je tijd kunt indelen, ligt afleiding op de loer.

8. Afwisseling

Als ondernemer regel je je zaken zelf. Natuurlijk kun je taken uitbesteden, maar jij bepaalt welke dat zijn. Je doet zelf de leukste klussen en de taken waar je echt goed in bent. Voor het werk dat je minder goed kunt of waar te veel tijd in gaat zitten huur je iemand in. Denk aan een boekhouder voor je administratie of een virtueel assistent voor het beantwoorden van je mails en je klantenservice.

Je maakt je werk zo afwisselend als je wilt. Ben je bijvoorbeeld hovenier, dan sta je niet alleen in de tuin. Je houdt ook je website en social media bij en regelt de inkoop van materialen. Opdrachten kunnen verschillen. De ene dag leg je een mooie vijver aan. De volgende dag bouw je een pergola en voor een andere klant maak je een uitgebreid beplantingsplan.

9. Creatief werken

Als ondernemer moet je creatief zijn. Of je dat nu van jezelf al bent of niet, ondernemen maakt je creatiever en beter in problemen oplossen. Wat doe je als je ineens veel meer opdrachten krijgt dan je in je eentje aan kunt? Of als er toch niet zoveel vraag is naar jouw product of dienst als je dacht? Ben je ondernemer, dan ga je dit soort uitdagingen aan. Als je een klant op de ene manier niet kunt binnenhalen, dan moet je een andere bedenken. En als de marktomstandigheden veranderen, moet je je strategie aanpassen.