9 voordelen van ondernemer zijn

Een nieuwe uitdaging zoeken, zelf willen bepalen hoe en wanneer je werkt, niet meer voor een baas willen werken. Volgens onderzoek van het CBS zijn dit de belangrijkste redenen dat mensen zzp’er worden. Twijfel je nog of ondernemen iets voor jou is? Laat je overtuigen door deze negen voordelen van ondernemer zijn.

Eerder kon je lezen waarom ondernemen niet voor iedereen is. Maar van zaken waarvan sommige mensen ’s nachts wakker liggen, gaat een ondernemershart juist sneller kloppen.

1. Eigen baas

Als je onderneemt staat er niemand boven je. De baas? Dat ben jij. Weet jij altijd alles beter en bepaal je graag je eigen koers, dan is ondernemen ideaal. Zeker als je bij een bedrijf werkt waar ze eigen inbreng niet op prijs stellen, kan ondernemen een verademing zijn. Eindelijk ben je niet meer afhankelijk van de goedkeuring van je managers voordat je dat geniale idee kunt uitvoeren. Ook als je nu een beroep hebt waarbij je gebonden bent aan veel wetten en regels, is het fijn als je kunt ondernemen in een vakgebied waar je meer vrijheid hebt.

2. Je eigen tijd indelen

Niemand die jou met argusogen volgt als je tussen twee afspraken door naar de sportschool gaat, een rondje hardloopt of aflevering van je favoriete serie kijkt. Als ondernemer ben je flexibel om je eigen tijd in te delen. Dat zorgt – als je het goed aanpakt – voor een betere werk-privébalans. Houd die balans wel goed in het oog. Dat betekent een realistische planning maken en je werk doen op de momenten waarop jij het beste in vorm bent. Zorg dat je in je werkuren zo efficiënt mogelijk bezig bent, zonder afleiding van je telefoon, e-mail en social media. Op die manier krijg je zoveel mogelijk gedaan en kun je in je privétijd ook echt privédingen doen.

3. Meer werkgeluk

Zelfstandige ondernemers ervaren meer werkgeluk. Uit onderzoek naar werkgeluk blijkt autonomie daarbij een belangrijke factor te zijn: de mate waarin je zelf invulling kunt geven aan je werk. Behalve de vrijheid om je eigen tijd in te delen, gaat het hierbij bijvoorbeeld om de manier waarop je je je werk uitvoert. Die autonomie heb je als ondernemer volop. Je hebt je te houden aan de wet en afspraken die je maakt met je klanten, maar jij bent degene die bepaalt onder welke voorwaarden je werkt.

4. Werken waar je wilt

Als ondernemer heb je vaak vrijheid wat betreft je werklocatie. Je kiest zelf of je op locatie bij een klant, thuis of in je favoriete koffietentje werkt. Veel zzp’ers kiezen er ook voor om een kantoor te huren in een bedrijfsverzamelgebouw of boeken regelmatig een flexibele werkplek. Afhankelijk van je vakgebied, takenlijst of humeur kies je de werkplek die het beste past.

5. Tijd winnen

Nederlanders reizen gemiddeld zo’n 22 kilometer naar hun werk. Met de auto kost dat – zonder files – al gauw veertig minuten per dag. Als je voor jezelf werkt, kun je ervoor kiezen om vanuit huis te werken. Of buiten de spits naar je klant te rijden, om files te vermijden. De tijd die je bespaart kun je vervolgens weer in je bedrijf investeren of zet je in voor een betere werk-privébalans.

Als je ondernemer bent, telt je reistijd voor de Belastingdienst ook als werktijd. Handig om te weten als je bijvoorbeeld van het urencriterium voor de zelfstandigenaftrek gebruik wilt maken.

6. Meer verdienen

Zonder tussenpartij als een werkgever of uitzendbureau blijft er meer geld over voor jou. Ook kun je proberen je werk super efficiënt in te richten, zodat je zoveel mogelijk euro’s uit je tijd haalt. Voor sommige beroepsgroepen, zoals de IT, liggen de freelance tarieven zelfs veel hoger dan in loondienst.

Let op: die hogere tarieven lijken mooi, maar houd er rekening mee dat dit geen nettowinst is. Je zult een flink deel ervan opzij moet zetten. Om je belastingen te betalen bijvoorbeeld en omdat je als ondernemer zelf pensioen moet opbouwen. Als je in loondienst bent, betaalt je werkgever vaak een deel van je pensioenpremie. Ondernemers dragen de kosten voor pensioenopbouw volledig zelf. Daarnaast krijg je te maken met ondernemersrisico’s, zoals arbeidsongeschiktheid of een periode zonder opdrachten. Om je hiertegen in te dekken heb je verzekeringen en een buffer nodig.

7. Persoonlijke ontwikkeling

Je persoonlijke ontwikkeling neemt een sprong als je gaat ondernemen. En je ontdekt nieuwe talenten. Misschien blijk je zonder dat je het wist een kei in marketing te zijn. Of word je helemaal blij van het tot in de puntjes regelen van je boekhouding. Als ondernemer moet je voor jezelf kunnen opkomen en leer je onderhandelen. Ook train je je zelfdiscipline, want als je zelf je tijd kunt indelen, ligt afleiding op de loer.

8. Afwisseling

Als ondernemer regel je je zaken zelf. Natuurlijk kun je taken uitbesteden, maar jij bepaalt welke dat zijn. Je doet zelf de leukste klussen en de taken waar je echt goed in bent. Voor het werk dat je minder ligt of waar te veel tijd in gaat zitten huur je iemand in. Denk aan een boekhouder voor je administratie of een virtueel assistent voor het beantwoorden van je mails en je klantenservice.

Je maakt je werk zo afwisselend als je wilt. Ben je bijvoorbeeld hovenier, dan sta je niet alleen met je handen in het groen. Je houdt ook je website en social media bij en regelt de inkoop van materialen. Opdrachten kunnen variëren. De ene dag leg je een mooie vijver aan. De volgende dag bouw je een pergola en voor een andere klant maak je een uitgebreid beplantingsplan.

9. Creatief werken

Ondernemen vereist creativiteit. Of je nu van jezelf al creatief bent of niet, ondernemen prikkelt je creativiteit en probleemoplossend vermogen. Wat doe je als je ineens veel meer opdrachten krijgt dan je in je eentje kunt doen? Of als er toch niet zoveel vraag is naar jouw product of dienst als je dacht? Ben je ondernemer, dan ga je dit soort uitdagingen aan. Als je een klant op de ene manier niet kunt binnenhalen, dan moet je een andere bedenken. En als de marktomstandigheden veranderen, moet je je strategie aanpassen.