Welke ondernemers­vaardigheden heb jij?

Ondernemen begint met een goed idee. Maar of je bedrijf slaagt, hangt ook af van je ondernemersvaardigheden en -kwaliteiten. Waar moet je goed in zijn als ondernemer? En kun je ondernemersvaardigheden aanleren? Je leest het hier.

Webinar Start eigen bedrijf

Ontdek wat er allemaal komt kijken bij het starten en runnen van je eigen bedrijf.

Bekijk het webinar

Ondernemersvaardigheden en ondernemerskwaliteiten zijn allebei belangrijk om een succes te maken van je bedrijf. Het goede nieuws is dat je niet al die vaardigheden en kwaliteiten hoeft te hebben. De ene ondernemer heeft van zichzelf overtuigingskracht en een talent om te verkopen. Een ander is creatief, maar vindt het niet fijn om in de belangstelling te staan. Beide kunnen succesvolle ondernemers zijn.

Wat zijn ondernemerskwaliteiten?

Kwaliteiten zijn eigenschappen waarmee je wordt geboren. Ze gaan over hoe je bent als persoon. Je ondernemerskwaliteiten zijn belangrijk voor je motivatie. Ze bepalen hoe je je gedraagt en hoe je communiceert en omgaat met mensen.

Doorzettingsvermogen, creativiteit, passie voor je product of dienst, risico’s durven nemen, flexibiliteit, commercieel inzicht en betrouwbaarheid. Ondernemers noemen deze eigenschappen het vaakst als kwaliteiten van een succesvol ondernemer. 

Wat zijn ondernemersvaardigheden?

Bij vaardigheden gaat het om wat je kunt. Voorbeelden zijn presenteren, je administratie doen of een team leiden. Ondernemersvaardigheden moet je meestal aanleren. Kwaliteiten kun je ook ontwikkelen, maar dat is lastiger dan een vaardigheid aanleren.

Welke ondernemersvaardigheden voor jou belangrijk zijn, hangt af van het soort bedrijf dat je hebt. Als zzp verpleegkundige moet je zorgzaam zijn, maar is het misschien minder belangrijk om een team te kunnen leiden. Terwijl dat voor een manager juist een onmisbare vaardigheid is.

Onderzoek of ondernemen iets voor jou is | video

Doe de ondernemerstest

Met de KVK Krachtmeting test je welke ondernemersvaardigheden je hebt. Deze gratis test gaat over ondernemerschap, marketing, netwerken en financiën. Je maakt de Krachtmeting gemakkelijk online. Binnen een paar minuten heb je je resultaten. En je krijgt handige tips om je plannen verder uit te werken.

Ondernemersvaardigheden ontwikkelen

Het is onmogelijk om alle ondernemerseigenschappen te hebben. Maar je kunt je ondernemersvaardigheden wel ontwikkelen. En hulp inschakelen voor zaken die je niet liggen. Bedenk wel dat je als ondernemer altijd zelf verantwoordelijk bent voor het product of de dienst die je verkoopt. Je kunt dus ook tot de conclusie komen dat ondernemen niet bij je past. Lees ook waarom ondernemen niet voor iedereen is.