Durf je op ‘afmelden’ te klikken in een nieuwsbrief?

Je mailbox loopt over van ongewenste nieuwsbrieven. Je wilt ervan af, maar bent bang dat je via ‘unsubscribe’ of ‘afmelden’ op een schadelijke link klikt. Ontdek hoe je veilig van die e-mails afkomt.

Online sessie 25 juni: Software-updates

Hoe houden software-updates hackers buiten de deur? En hoe pak je updaten handig aan? We bespreken het met een cybersecurityexpert.

Meld je aan

Cybercriminelen misleiden je met nagemaakte nieuwsbrieven van betrouwbare bedrijven of organisaties. Ze plaatsen schadelijke links in zo’n mail. Klik je op de uitschrijfknop van zo’n neppe nieuwsbrief? Dan installeer je mogelijk zonder dat je het doorhebt schadelijke software, oftewel malware op je computer of telefoon.

Ook komt het voor dat een crimineel doet alsof die een helpdeskmedewerker is en je een bericht stuurt of opbelt nadat je je hebt afgemeld. Die zegt dan dat je op een schadelijke link hebt geklikt en wil je zogenaamd helpen om dat op te lossen. Zo probeert de crimineel je gegevens of geld te stelen.

Controleer de link

Twijfel je over de betrouwbaarheid van een afzender, bijvoorbeeld vanwege een onbekend e-mailadres? Zweef dan met het pijltje van je muis boven de link naar ‘unsubscribe’ of ‘afmelden'. Zo zie je waar de link naartoe leidt. Is dat een vreemde url, klik dan niet. Je kunt ook eerst zelf zonder in de mail te klikken naar de website gaan van het bedrijf dat de nieuwsbrief zogenaamd verstuurt. Daar controleer je of de nieuwsbrief echt van dat bedrijf komt. Of kijk op de site van Fraudehelpdesk of er meldingen zijn over valse nieuwsbrieven uit naam van dit bedrijf.

Blokkeer de afzender

Vertrouw je de nieuwsbrief niet? Blokkeer dan de afzender. Dat doe je in je e-mailaccount. Je account houdt dan voortaan berichten van dat e-mailadres tegen. Je gegevens staan nog wel in het systeem van de afzender. Dit los je op door je af te melden via de contactgegevens op de website van de afzender. Als dat bedrijf of die organisatie echt de nieuwsbrief heeft verstuurd, kunnen zij je gegevens verwijderen.