Hoe voorkom je robottelefoontjes?

De Fraudehelpdesk kreeg in de eerste 2 maanden van 2022 al ruim 2500 meldingen van verdachte Engelstalige telefoontjes. Misschien heb jij er ook een gehad. Een onbekend 06-nummer belt je. Je neemt op, want het kan een potentiële klant zijn. Maar je hoort een blikkerige Engelse robotstem. Die zegt iets over ‘politie’, of ‘Hoge Raad’. Hier heb je natuurlijk geen tijd voor. Hoe voorkom je robottelefoontjes?

Bescherm je bedrijf

In onze e-mailserie lees je hoe je omgaat met digitale risico’s.

Abonneer je nu

Ophangen en blokkeren

“Helaas, voordat je opneemt kun je niet weten of het een robottelefoontje is”, zegt woordvoerder van de Consumentenbond Gerard Spierenburg. Voorkomen kan dus niet. “Het beste dat je kunt doen als je zo’n robocall krijgt, is direct ophangen. Daarna blokkeer je eventueel dat specifieke telefoonnummer in je telefoon. Maar ik vrees dat er verder niet veel te doen is tegen robottelefoontjes.” De oplichters wisten via deze telefoontjes in de eerste 2 maanden van 2022 ruim 300.000 euro te stelen volgens Fraudehelpdesk.

Oplichters

Wat zijn robottelefoontjes, of robocalls? “Het zijn telefoontjes van oplichters. Zij willen jou laten geloven dat je in de problemen zit. Ze doen alsof ze willen helpen, maar maken je geld afhandig. Ze zeggen bijvoorbeeld dat je een boete moet betalen, of ze vragen om de inloggegevens van je bank om je rekening te plunderen. Ze gebruiken de robotstem waarschijnlijk zodat ze zelf anoniem blijven, of omdat ze slecht Engels spreken.” Zo lang je ophangt en niet op de vragen van de robotstem ingaat, loop je geen gevaar.

Dit kun je doen

Hang bij een robottelefoontje direct op en blokkeer het nummer in je telefoon. Spierenburg geeft extra tips:

  • Let op: oplichters gebruiken soms een nummer van een bedrijf met wie je zakendoet. Spoofing heet dat. Check daarom voordat je een telefoonnummer blokkeert of het niet een zakelijk contact van je is, bijvoorbeeld je bank. Waarschuw je contact als criminelen een bekend nummer misbruiken.
  • Geef nooit via de telefoon inloggegevens van bijvoorbeeld je e-mail of andere accounts.
  • Heb je een gemiste oproep van een onbekend nummer uit het buitenland? Bel dan niet terug. Het kan een oplichter zijn die je een dure telefoonlijn wil laten bellen.

Heb jij ook een cybervraag? Stel hem aan ons via kvk.cyber@kvk.nl.