Zo vang je snel stijgende kosten op

Inflatie en stijgende energie- en grondstofprijzen hebben grote impact op jouw bedrijf. Experts en ondernemers geven tips en wijzen op regelingen waarmee je kosten kan besparen zodat je bedrijf gezond blijft.

Inzicht in verzekeringen

De KVK Verzekeringscheck helpt je je verzekeringen te kiezen

Doe de check

1. Verhoog je prijzen

André Jansen, eigenaar van risicoanalysebureau 'Risico* zonder bemiddeling', verhoogde zijn tarief met 15 procent vanwege inflatie en kostenverhogingen. “Ik heb mijn vaste klanten gebeld om hen te informeren over de verhoging. Ik deed dat anderhalve maand voordat ik de verhoging doorvoerde. Op één na reageerden ze begripvol.”

Bedrijfsadviseur Edwin Joosten van Bedrijfsmaat: “Communicatie is de sleutel, altijd. Wees to the point, dingen zijn zoals ze zijn. Als je kosten stijgen, je in de problemen komt en daardoor je uurtarief verhoogt, vertel dat dan. Als je klant voelt dat hij ondanks de prijsstijging een eerlijke prijs betaalt, zal hij dat eerder accepteren.”

Verhoog je prijs met de prijsindex. In onderstaande film zie je hoe je dat doet. 

Prijs aanpassen met prijsindexatie

Vaste contracten

Advocaat contractrecht Tim van Santen van juridisch dienstverlener DAS legt uit wat je kunt doen als je werkt met vaste contracten. “In dat geval is prijzen verhogen lastiger. Check eerst wat er in je overeenkomst staat, soms is er iets opgenomen om je prijzen onder voorwaarden te verhogen. Bij consumenten is dat lastiger. Die zijn doorgaans beter beschermd. Maar ook hier zijn mogelijkheden.”

“In de algemene voorwaarden kun je opnemen dat je bevoegd bent om een prijsverhoging door te voeren. Dat kan alleen als je opneemt dat je de prijs mag verhogen binnen drie maanden na het sluiten van de overeenkomst. Als laatste redmiddel kun je de rechter vragen of je je prijzen mag verhogen vanwege kostenverhogende omstandigheden.”

Korte beslistermijn voor je offerte

Jos Braspenning van J. Braspenning aannemers- en timmerbedrijf verhoogde de prijzen. Daarnaast voerde hij nog twee veranderingen door. “De offertes die ik stuur, zijn nu maximaal zes weken geldig in plaats van drie maanden. En op het moment dat ik een bevestiging binnenkrijg, leg ik direct de inkoop vast. Gelukkig heb ik voldoende eigen vermogen om dit te financieren. En voor de opslag maak ik gebruik van een leegstaande boerderij.”

2. Bespaar

Bespaar op energie

Op energiekosten valt flink te besparen, meestal door eenvoudige aanpassingen. Naast de temperatuur verlagen en zuinig omgaan met stroom kun je bijvoorbeeld:

 • De cv-ketel zuiniger afstellen.
 • Klimaat per ruimte regelen.
 • Personeel in één ruimte laten werken.

Voor onderstaande maatregelen heb je misschien een investering nodig:

 • Radiatorventilatoren gebruiken.
 • Slimme thermostaat gebruiken.
 • Ledverlichting gebruiken.

Kijk kritisch naar uitgaven en inkomsten

Gé Sletterink, ondernemersadviseur bij KVK, adviseert ondernemers kritisch naar uitgaven te kijken: “Ga niet zomaar schrappen. Bepaal eerst welke uitgaven echt bijdragen aan het behalen van de winst. Maak daarom een overzicht zodat je goede keuzes maakt.”

“Kijk ook eens naar leningen met hoge rentes. Als je een lening tegen een lagere rente kunt oversluiten, levert dat direct geld op. Tot slot is het goed om naast je zakelijke kosten ook je persoonlijke uitgaven zoveel mogelijk te beperken. Dat wordt bootstrapping genoemd.”

Efficiënter en zuiniger werken

André Janssen werkt zoveel mogelijk met klanten in zijn regio. “Ik investeer veel in het netwerk dat ik heb opgebouwd in de buurt, daarom heb ik veel klanten die in de regio wonen. Dat scheelt mij brandstofkosten.”

Andere manieren om kosten te besparen:

 • Tijdelijke contracten met medewerkers niet verlengen.
 • Inkopen bij andere goedkopere leveranciers.
 • Samenwerken met andere ondernemers.

Verduurzamen

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is acht op de tien bedrijven bezig met verduurzamen. Bijvoorbeeld door de aanschaf van zonnepanelen. Bas van den Brenk, directeur van Klimaatroute: “Met verduurzaming bespaar je kosten op lange termijn, dat verandert weinig aan de kosten die bedrijven nu maken.”

Wil je verduurzamen voor de langere termijn? Bekijk of je gebruik kunt maken van subsidies en regelingen van de overheid.

3. Maak andere keuzes

Kansen om te bezuinigen vind je soms op onverwachte plekken. Je producten of diensten aanpassen, bewust kiezen voor een ander pand of je doelgroep verleiden tot andere manieren van winkelen: het zijn stuk voor stuk manieren om kosten te besparen. 

Loes Konings-van Seggelen kocht een energiezuinigere cv-ketel voor haar kookwinkel. Ook verbeterde ze haar webshop. “Ik wil mijn klanten extra service bieden en zorg ervoor dat klanten online zien wat de voorraad in mijn winkel is. Zo maken klanten geen onnodige reis- en parkeerkosten als ze een product eerst willen zien bij mij in de winkel.”

Sommige opties kun je snel doorvoeren:

 • Korting bieden voor snelle directe betalers.
 • Klanten vooruit laten betalen.
 • Klanten laten aanbetalen.
 • Focus op een hogere besteding per klant door meer service te bieden.
 • Producten met een lage marge uit het assortiment halen.

Andere opties kosten meer tijd en geld:

4. Maak gebruik van een regeling

Overheidsinstanties en gemeenten hebben vaak regelingen die bedrijven helpen. Toen de energieprijzen omhoog schoten, konden ondernemers met hoge energierekeningen bijvoorbeeld de regeling Tegemoetkoming Energiekosten (TEK-regeling) aanvragen. Met deze tijdelijke steun konden zij hun bedrijf verduurzamen of hun bedrijfsmodel veranderen. Die investeringen zouden ze op lange termijn terugverdienen door de hoge energieprijzen.

De TEK-regeling is gesloten, maar je kan dit nog proberen:

5. Zoek hulp

Piet van der Vooren, eigenaar van Slagerij Van der Vooren, tipt dat je andere ondernemers op moet zoeken. “Wissel informatie en ideeën met elkaar uit. Kijk of je dingen samen kunt doen. Kennis is macht. Hoe meer je van elkaar weet, hoe meer oplossingen er op tafel komen.”

Ook Astrid Ponsioen-Pirets, ondernemersadviseur bij KVK, benadrukt hoe belangrijk het is om hulp in te schakelen. "Schaam je niet voor je problemen. Je bent niet de enige. Praat over je zorgen. Experts en mensen om je heen kijken vaak net op een andere manier en komen daardoor met andere ideeën. Kom zo snel mogelijk in actie als je je rekeningen niet k unt betalen of als je twijfelt of je door wilt gaan met je onderneming. Zo voorkom je dat problemen groter worden. Houd je boekhouding op orde zodat je overzicht hebt.”

Onderzoek KVK

KVK deed in september 2022 onderzoek onder 1.029 ondernemers. Ruim 80 procent van hen had te maken met stijgende kosten. Zo'n 40 procent van de bevraagden voerde kostenbesparingen door. Ze bezuinigden onder meer op energie en gingen efficiënter werken.