OKB ondersteunt ondernemers in zwaar weer

Stichting Ondernemersklankbord (OKB) bestaat al 42 jaar en helpt ondernemers in heel het land door inzet van hun expertise, netwerk, kennis en ervaring. OKB is een van de partners binnen het KVK-ecosysteem. Zo’n 300 oud-ondernemers en specialisten uit het bedrijfsleven coachen ondernemers. Zij ondersteunen je bij de start en groei van je bedrijf, maar ook als je onderneming in financiële problemen zit. “In moeilijke tijden heb je steun nodig. Deel jouw sores met ons”, zegt Frank van Santen, directeur van OKB. “Onze vrijwilligers luisteren naar je en staan je bij met raad en daad.”

Verken je toekomst

Met de Zwaar weer routewijzer weet je waar je staat met je bedrijf

Doorloop de routewijzer

Ga bij pijn naar de huisarts

Wanneer je een lichamelijke kwaal hebt, bel je de huisarts omdat die je verder kan helpen. Zo’n systeem is er ook voor ondernemers. Ervaar jij ‘ondernemerspijn’ door bijvoorbeeld financiële problemen of regelingenstress? Het KVK Adviesteam is jouw eerstelijnshulp. Zij hebben de juiste kennis om je direct te helpen en kennen ook de experts waarnaar ze kunnen doorverwijzen voor specialistische hulp. “KVK verwijst regelmatig ondernemers door naar Ondernemersklankbord”, vertelt Van Santen. “Onze vrijwilligers hebben specialistische kennis van zaken en veel tijd omdat ze met pensioen zijn of hun bedrijf verkochten. Dit heeft als voordeel dat onze adviseurs persoonlijke aandacht kunnen geven gedurende een langere periode. We helpen gemiddeld 3.000 ondernemers per jaar. Voorheen kostte dit een bijdrage van 200 euro, maar door de coronacrisis is ons adviestraject tijdelijk gratis.”

Binnen twee dagen contact

Een doorverwijzing van KVK naar OKB gaat snel. Binnen 2 werkdagen na je doorverwijzing neemt OKB contact met je op. Dan start het klankbordtraject voor een periode van 6 maanden. “Onze adviseurs zijn verdeeld over 17 regionale teams. We schakelen in de buurt van je bedrijf een vrijwilliger in. Zo kunnen we snel en makkelijk de klankbordgesprekken aan de keukentafel inplannen. Online kan natuurlijk ook.”

Hulp op veel manieren

OKB helpt ondernemers uit allerlei sectoren uit de brand, met hulp die uit veel facetten bestaat. Wanneer de financiën op orde zijn, kun je groeien door te investeren en heb je mogelijk meer personeel nodig. Bij financiële problemen in je onderneming, zijn er andere knoppen waaraan je moet draaien. “Momenteel gaan veel ondernemers gebukt onder een hoge schuldenlast,  veroorzaakt door uitgestelde belastingen, openstaande rekeningen bij hun verhuurder of leveranciers en het moeten terugbetalen van onterecht ontvangen coronasteun”, zegt Van Santen. “Onze adviseurs denken niet alleen mee, maar helpen je ook bij gesprekken met schuldeisers, bij het treffen van betalingsregelingen en als het eventueel op procederen aankomt.”

OKB team

Het vrijwilligersteam van OKB is gevarieerd en zeer ervaren en bestaat uit oud-ondernemers, marketingdeskundigen en gepensioneerde KVK-medewerkers en managers van banken. “Door die mix aan kennis versterken we de kwaliteit van ons advies aan de ondernemer”, geeft Van Santen aan. “Die opgebouwde kennis en jarenlange ervaring gooi je niet zomaar weg. OKB zet die in om actieve ondernemers te helpen bij het beantwoorden van hun vragen.”

Vrijwilliger zijn bij OKB is niet voor iedereen weggelegd. “We hanteren een strenge screening. OKB-adviseurs moeten integer en deskundig zijn en goed kunnen luisteren om de stress bij de ondernemer weg te nemen. Met die ingrediënten zijn ondernemers het meest geholpen.”

Samenwerking tussen KVK en OKB

Zit je bedrijf financieel in de problemen? Wacht niet te lang en neem tijdig contact op met KVK. Het adviesteam kijkt samen met jou waarmee je het beste geholpen bent. Bijvoorbeeld met een adviestraject bij Ondernemersklankbord. Bij de adviseurs van OKB ben je in goede handen.