Startsituaties

Geld verdienen als vlogger

Jij wil als vlogger je passie delen met je volgers. Dan heb je in principe niet zo heel veel nodig. Met beperkte middelen kun je starten als vlogger. Maar waar krijg je mee te maken als je geld gaat verdienen met vloggen? Wij hebben de belangrijkste informatie voor jou als vlogger op een rij gezet.

De start van je eigen bedrijf tijdens de coronacrisis

Zat je volop in de voorbereidingen om je eigen bedrijf te beginnen toen de coronacrisis uitbrak? Deze roerige tijden hoeven je niet te weerhouden daarmee door te gaan. Misschien heb je nu juist meer tijd om te werken aan je ondernemingsplan of je doelgroep en activiteit aan te passen aan de behoeftes en mogelijkheden die deze moeilijke tijd met zich meebrengt.

Ben je al gestart? Bekijk dan de veelgestelde ondernemersvragen over corona. Daar vind je informatie over regelingen en maatregelen waarmee de overheid ondernemers steunt.

Meer weten? Je kunt met al je vragen over starten tijdens de coronacrisis terecht bij het KVK Coronaloket.

Wat is een vlogger?

Als vlogger maak je video’s die je deelt via YouTube of andere online platforms. Je probeert zoveel mogelijk kijkers aan je te binden, door leuke video’s te maken die jouw doelgroep aanspreken. En daar kun je geld mee verdienen. Belangrijk is dat je regelmatig, op vaste tijden, video’s plaatst. Zo weten je volgers wat ze kunnen verwachten en kun je ze aan je binden.

Hoe vlogger Monica Geuze succesvol onderneemt

Deze video kun je alleen afspelen als je de cookies accepteert. Ververs (F5) vervolgens deze pagina, zodat je de video kunt bekijken.

Je kunt jouw voorkeuren wijzigen op http://www.kvk.nl/cookies.

Geld verdienen met vloggen

Voordat je geld gaat verdienen, zul je flink wat tijd moeten investeren in je vlog. Zo heeft YouTube de regel dat je binnen 12 maanden minimaal 4000 uur bekeken moet zijn. Daarnaast moet je op z’n minst 1000 abonnees hebben. Nederlandse YouTubers krijgen ongeveer tussen de € 0,50 en € 4,00 per 1000 views. Je zal dus flink veel views moeten hebben om er een goed inkomen aan over te houden.

Advertentie-inkomsten

Je kunt geld verdienen als kijkers klikken op de advertenties die bij jouw video’s staan. Dit doe je door jouw YouTube account te koppelen aan een AdSence acccount.
Let op! Je moet 18 jaar zijn, handlichting hebben of een ouder/verzorger dit laten doen. Je krijgt pas geld overgemaakt vanaf 70 euro aan inkomsten.

Daarnaast zijn er nog andere manieren om met vloggen geld te verdienen:

Gesponsorde content

Als je veel bekeken wordt, zullen sponsoren jou benaderen. Zij stellen je dan voor hun product te gebruiken in je filmpjes. Hiermee kun je geld verdienen en/of kosteloos artikelen ontvangen. Ga niet op alles in. Denk aan je goede naam. En vraag je af of het product bij jou en jouw kanaal past en wat het jou oplevert.

Affiliate marketing

Wil je niet wachten op sponsoren? Dan kun je ook zelf geschikte producten uitzoeken. Via affiliate marketing beveel je producten aan. Affiliate staat voor partner. Van de verkopende partij krijg je een eigen URL-link die je in de beschrijving van je video kunt plaatsen. Als een kijker dan koopt via deze link, krijg jij een deel van het aankoopbedrag.

Merchandise

Als je eigen merk is ontstaan en gegroeid, kan je dit uitbreiden door bijvoorbeeld eigen t-shirts en koffiemokken te ontwerpen en verkopen.

Filmpjes hergebruiken

Naast YouTube zijn er nog andere sites waar je video’s kunt plaatsen, zoals Vimeo en DailyMotion. Zo kun je met hetzelfde materiaal meerdere keren verdienen of werken aan je bekendheid.

Betaalde kanalen

Op dit moment is dit in Nederland nog niet beschikbaar, maar YouTube heeft ook de mogelijkheid om filmpjes alleen beschikbaar te stellen aan betalende kijkers.

Royalties

Wanneer anderen jouw beeldmateriaal of merk gebruiken, kun je hier een vergoeding voor vragen. Deze vergoeding wordt ook wel royalties genoemd.

Belangrijke aandachtspunten voor vloggers

 1. Privacy
  Bijna iedereen heeft wel een mobiele telefoon met een camera. We leggen van alles vast en delen dit openbaar. Er zijn echter regels voor het openbaar maken van foto’s en filmpjes. In het kort komt het erop neer dat je in openbare ruimten en openbare wegen, vrij mag filmen onder de noemer van vrije informatiegaring. In besloten ruimtes gelden andere regels, omdat mensen er dan vanuit mogen gaan dat daar privacy is. Is het een voor publiek toegankelijke ruimte? Dan moet de aanwezigheid van camera’s wel gemeld worden.
 2. Auteursrecht en portretrecht
  Als maker van een filmpje of foto heb je automatisch auteursrecht. Jij bepaalt hoe, waar en wanneer jouw werk openbaar gemaakt of verveelvoudigd wordt. Portretrecht is een onderdeel van auteursrecht. Het houdt in dat je niet altijd zonder toestemming foto’s of filmpjes van personen mag publiceren. Je bent dus wel eigenaar van het auteursrecht, maar niet van het portretrecht. Verdiep je goed in deze regelgeving.
 3. Belastingen
  Ondernemers moeten hun administratie bijhouden. Dit geeft je een goed beeld van je inkomsten en kosten. Deze gegevens heb je weer nodig voor je aangifte omzetbelasting, inkomstenbelasting en – afhankelijk van je rechtsvorm – vennootschapsbelasting bij de Belastingdienst.
  Tip! Check of je in aanmerking komt voor de Kleineondernemersregeling.
 4. Marketing
  Als je als vlogger wilt scoren moet je goed zichtbaar zijn. Verdiep je goed in je doelgroep. Wie wil je precies bereiken? Hoe groot is je doelgroep eigenlijk? Heb je concurrenten? En zo ja, hoe kun jij je onderscheiden? Of misschien is samenwerken wel een goed idee.
 5. Urenregistratie
  Als ondernemer is het belangrijk om een goede urenadministratie bij te houden. Zo heb je een goed overzicht van de tijd die je besteedt aan je activiteiten. Daarnaast is het verplicht als je in aanmerking wilt komen voor fiscale voordelen, zoals zelfstandigenaftrek en startersaftrek. Je moet dan aan de Belastingdienst kunnen aantonen dat je 1225 uur aan je onderneming hebt gewerkt.
 6. Bemiddeling tussen merken en vloggers
  Als je in contact wil komen met bedrijven die werken met influencers, kun je je aansluiten bij een bedrijf dat voor jou bemiddelt. Zo’n bedrijf koppelt merken aan vloggers. Zij bekijken welke merken of campagnes goed bij jou en je doelgroep passen en kunnen je adviseren in specifieke situaties. Vaak regelen ze ook jouw betalingsverkeer, zodat je daar geen omkijken naar hebt. Zo’n bemiddelingsbedrijf houdt wel een percentage van jouw inkomsten in als vergoeding.

Bekijk ook eens de 10 belangrijkste stappen bij het starten van je eigen bedrijf.

Gerdine Annaars

Als KVK-adviseur informeer ik ondernemers over start, overname en financiering. Ik richt me voornamelijk op ondernemende jongeren, studenten en ondernemers in de horeca en detailhandel. Ik deel slimme tips via KVK.nl, nieuwsbrieven en social media.

InspiratiePage