Onderneming inschrijven als je minderjarig bent

Ben je jonger dan 18 jaar en wil je een onderneming starten? Dan heb je toestemming nodig van je ouders of voogd om rechtshandelingen te mogen uitvoeren. Denk aan het bestellen van spullen voor je bedrijf, een shop openen op een grote webshop of een contract afsluiten met een betaaldienst.

Inschrijven bij KVK

Je start met het invullen van een online inschrijfformulier. Daarna maak je een afspraak bij een KVK-kantoor waar de inschrijving wordt afgerond. Neem één van je ouders of je voogd mee naar de afspraak of de juiste bewijsstukken. Hieronder lees je meer over alle opties.

1. Ouder of voogd meenemen

Dit is de makkelijkste optie. Eén van je ouders of je voogd gaat mee naar de afspraak bij KVK en zet samen met jou een handtekening onder de inschrijving. Hiermee geeft hij/ zij toestemming om je onderneming te starten.

Jij en je ouder/ voogd moeten een legitimatiebewijs meenemen naar de afspraak bij KVK.

2. Akkoordverklaring

Kunnen je ouders/ voogd niet meekomen naar de afspraak bij KVK? Kies dan voor een akkoordverklaring. Eén van je ouders of je voogd ondertekent het document en geeft je toestemming om je onderneming te starten.

Meenemen naar je afspraak bij KVK:

  • De ingevulde akkoordverklaring.
  • Je legitimatiebewijs.
  • Kopie van het legitimatiebewijs van de ouder/voogd die de akkoordverklaring ondertekend heeft.

3. Volmacht

Dit is een uitgebreidere optie. Naast je onderneming kun je een gevolmachtigde inschrijven in het Handelsregister. Bijvoorbeeld één van je ouders of je voogd. Deze krijgt dan toestemming om namens jou te handelen. Denk aan het ondertekenen van contracten en het openen van een zakelijke rekening*. Dingen die je als minderjarige niet mag/ kunt doen

Je kunt iemand gevolmachtigde maken door het formulier 13 inschrijving gevolmachtigde in te vullen.

Meenemen naar je afspraak bij KVK:

  • Het ingevulde formulier 13 inschrijving gevolmachtigde.
  • De persoon die gevolmachtigde wordt.
  • Je legitimatiebewijs.
  • Het legitimatiebewijs van de gevolmachtigde.

* Controleer bij je bank of een gevolmachtigde een zakelijke rekening voor je mag openen.

Handlichting

Dit is de meest formele optie en alleen mogelijk als je 16 jaar of ouder bent. Een handlichting vraag je aan bij de kantonrechter. Je krijgt dan dezelfde rechten als een 18-jarige en kunt bijvoorbeeld contracten ondertekenen en een zakelijke rekening openen (controleer dit voor de zekerheid bij je bank). Je hoeft niet meer elke keer toestemming te vragen aan je ouders.

Lees meer over het aanvragen van een handlichting.

Moeilijke woorden

Loop je tegen moeilijke woorden aan bij het starten van je bedrijf? Check de begrippenlijst voor jonge ondernemers. Hier lees je wat woorden als gevolmachtigde, handlichting, rechtsvorm, handelsregister en ouderlijk gezag betekenen.

Zie ook