Schrijf een nieuwe organisatie in

Om je bedrijf of onderneming in het Handelsregister te krijgen, moet je je inschrijven bij KVK.

Eenmanszaak

Wil jij zonder zakenpartners een bedrijf starten? Dan is het beginnen van een eenmanszaak de makkelijkste en snelste manier. Je hebt in het begin meer belastingvoordelen dan bijvoorbeeld bij een besloten vennootschap (bv). Je loopt wel privé risico voor de schulden van je bedrijf.

Vennootschap onder firma (vof)

Wil je met een zakelijke partner een bedrijf beginnen en deze onder een gemeenschappelijke bedrijfsnaam uitoefenen? Dan kun je kiezen voor het oprichten van een vennootschap onder firma (vof) als rechtsvorm.

Commanditaire vennootschap (cv)

Heb je zelf geen of weinig vermogen en wil je een bedrijf starten met een investeerder? Dan kun je kiezen voor het oprichten van een commanditaire vennootschap (cv) als rechtsvorm.

Maatschap

Wil je samen met anderen als zelfstandig ondernemer je beroep uitvoeren, bijvoorbeeld als tandarts, architect, fysiotherapeut, agrariër of advocaat? Dan kun je kiezen voor het oprichten van een maatschap als rechtsvorm.

Besloten vennootschap (bv) of naamloze vennootschap (nv)

Met een besloten vennootschap (bv) als rechtsvorm loop je privé weinig risico voor de schulden van je bedrijf. Heb je veel kapitaal nodig voor je bedrijf? Kies dan voor het oprichten van een naamloze vennootschap (nv).

Lees meer informatie over de bv of over de nv.

Inschrijven bv of nv

Stichting, vereniging of VvE

De notaris schrijft een nieuwe stichting, vereniging (mits met notariële akte) of vereniging van eigenaars (VvE) meestal voor je in. Je kunt de inschrijving ook zelf regelen.

Lees meer informatie over de stichting of over de vereniging.

Inschrijven stichting of vereniging

Coöperatie of onderlinge waarborgmaatschappij

Wil jij met jouw bedrijf profiteren van de voordelen van een collectief? Bijvoorbeeld door gezamenlijke inkoop en marketing. Dan is de coöperatie een geschikte rechtsvorm.

Andere rechtsvormen

Veelgestelde vragen over inschrijven

Alle ondernemingen en rechtspersonen in Nederland moeten zich inschrijven in het Handelsregister. Volgens de wet heb je een onderneming als je zelfstandig goederen of diensten levert aan anderen, met de bedoeling om winst te maken. In de praktijk is het soms lastig om precies te bepalen wanneer er sprake is van een onderneming.

Bekijk of je je moet inschrijven bij KVK

Vraag DigiD aan via www.digid.nl. Dit doe je met een burgerservernummer (BSN).

Woon je buiten Nederland? Op de website van Nederland Wereldwijd staat hoe je in het buitenland DigiD kunt aanvragen. Hiervoor heb je een BSN en de Nederlandse nationaliteit, of de nationaliteit van een ander land uit de Europese Economische Ruimte (EER) nodig.

Je registreert je bedrijf een week voor of na de start van de bedrijfsactiviteiten. Maak daarvoor thuis de inschrijving in orde. Vervolgens plan je online een afspraak voor de legitimatiecontrole en het afronden van je inschrijving. Je ontvangt meteen je KVK-nummer. Inschrijven kan bij elk KVK-kantoor in Nederland.

Je mag ook eerder bij ons langskomen voor de controle van je vooraf ingevulde gegevens en je legitimatiebewijs. Dit kan tot maximaal 3 maanden voor jouw startdatum. In dit geval ontvang je je KVK-nummer in de week van jouw startdatum per post. Een afspraak kun je maximaal 8 weken vooruitplannen.

Je krijgt een KVK-nummer als je je inschrijft in het Handelsregister. Je kunt je inschrijven vanaf een week voor de start van je bedrijf, maar je kunt al eerder naar KVK gaan om je inschrijving voor te bereiden. Dit kan tot maximaal 3 maanden voor de startdatum. De definitieve inschrijving (met KVK-nummer) vindt in dit geval een week voor de start van je bedrijf plaats. Je hoeft daarvoor niet opnieuw naar KVK te komen.

Voor het inschrijven van een nieuwe onderneming of organisatie betaal je een inschrijfvergoeding. Je kunt bij je inschrijving ook meteen een gewaarmerkt uittreksel Handelsregister Kamer van Koophandel® kopen.