Wat is een Business Angel?

Een Business Angel is iemand die vanuit zakelijk oogpunt investeert in ondernemingen. Doordat hij zelf ondernemer is of is geweest, kan hij u als ondernemer met raad en daad bijstaan.

Iets voor u?

Business Angels zijn voornamelijk geïnteresseerd in ondernemingen in de start- en (snelle) groeifase. Een bedrijf moet bij voorkeur innovatief zijn (nieuw product of dienst) of voldoende onderscheidend vermogen hebben. Daarnaast is groeipotentieel ook een vereiste en moeten bedrijven binnen enkele jaren kunnen doorgroeien naar een grote omzet en winst. De investeerder heeft meestal voorkeur voor bedrijven uit zijn eigen regio. Dus als u op zoek bent naar een investeerder, maakt u de grootste kans om die in uw eigen regio te vinden.

Lening of aandelen

De investering door een Business Angel kan de vorm hebben van een (converteerbare) achtergestelde lening, een aandeleninvestering of een combinatie van beide. De investering die Business Angels doen, is een vorm van risicokapitaal. Is het bedrijf waarin zij investeren succesvol dan maken zij winst. Gaat het mis dan zijn zij hun geld kwijt. In dat geval heeft de investering niet gerendeerd.

Rendement en betrokkenheid

Om te kunnen blijven investeren is financieel rendement voor een Business Angel belangrijk. Maar hij heeft vaak een extra motief om in ondernemingen te investeren. Hij vindt het ook een uitdaging om u als ondernemer te helpen en zo het bedrijf tot een succes te maken. Hij zet zijn kennis, ervaring en netwerk voor u in. Een persoonlijke klik tussen de ondernemer en de Business Angel is daarbij essentieel. Een Business Angel vindt het vaak leuk om een bedrijf te begeleiden. Hij kan u bijvoorbeeld ondersteunen bij de bedrijfsvoering, vooral in de beginfase. U moet dus open staan voor zijn advies en begeleiding.

Investeringsbedragen

Business Angels investeren met bedragen van € 50.000 tot € 750.000. Zij investeren steeds vaker in groepsverband. Een grotere financiële armslag, risicospreiding en het delen van kennis zijn hiervan de grootste voordelen. De investeringsbedragen kunnen dan oplopen tot € 2.000.000.

10 miljoen extra voor Business Angels in 2018

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) stelt in 2018 10 miljoen euro beschikbaar voor private fondsen van Business Angels die geld investeren in startups en het innovatieve MKB. Via de Business Angels-regeling kan een fonds maximaal 1 miljoen euro lenen van de overheid. Dit maakt geld investeren in jonge snelgroeiende bedrijven gemakkelijker. Fondsen moeten minimaal eenzelfde bedrag voor investeringen beschikbaar stellen als de overheid. Met het totale fondsbedrag kan men investeren in startups en innovatieve MKB’ers voor bedragen tussen de € 50.000,- en € 500.000,- euro.

Onafhankelijke informatie

In Nederland bestaan diverse alternatieve financieringsvormen die voor ondernemers interessant kunnen zijn. Eén daarvan is een Business Angel als investeerder. In samenwerking met het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat informeren wij ondernemers over de interessante mogelijkheden die Business Angels u kunnen bieden.

Meer over Business Angels

Een Business Angel als investeerder

Business Angel inzetten: 3 tips

Heeft u een vraag over financiering of uw geldzaken?

Neem contact op met de KvK-Financieringsdesk

Bel gratis 0800 - 1014
  • Onafhankelijk persoonlijk advies

  • Ruim 30 gespecialiseerde en ervaren adviseurs

  • Iedere werkdag gratis bereikbaar