Wat is een business angel?

Een business angel is iemand die vanuit zakelijk oogpunt investeert in ondernemingen. Doordat hij zelf ondernemer is of is geweest, kan hij jou als ondernemer met raad en daad bijstaan.

Iets voor jou?

Business angels hebben vooral interesse in ondernemingen in de start- en (snelle) groeifase. Een bedrijf moet bij voorkeur innovatief zijn (nieuw product of dienst) of voldoende onderscheidend vermogen hebben. Daarnaast is groeipotentieel ook een vereiste en moeten bedrijven binnen enkele jaren kunnen doorgroeien naar een grote omzet en winst. De investeerder heeft meestal voorkeur voor bedrijven uit zijn eigen regio. Dus als je zelf op zoek bent naar een investeerder, maak je de grootste kans om die in je eigen regio te vinden.

Lening of aandelen

De investering door een business angel kan de vorm hebben van een (converteerbare) achtergestelde lening, een aandeleninvestering of een combinatie van beide. De investering die business angels doen, is een vorm van risicokapitaal. Is het bedrijf waarin zij investeren succesvol? Dan maken zij winst. Gaat het mis? Dan zijn zij hun geld kwijt.

Rendement en betrokkenheid

Om te kunnen blijven investeren is financieel rendement voor een business angel belangrijk. Maar hij heeft vaak een extra motief om in ondernemingen te investeren. Hij vindt het ook een uitdaging om jou als ondernemer te helpen en zo het bedrijf tot een succes te maken. Hij zet zijn kennis, ervaring en netwerk voor jou in. Je moet open staan voor zijn advies en begeleiding. Een persoonlijke klik tussen jou en de business angel is daarbij essentieel.

Investeringsbedragen

Business angels investeren met bedragen van 50.000 tot 750.000 euro. Zij investeren steeds vaker in groepsverband. Een grotere financiële armslag, risicospreiding en het delen van kennis zijn hiervan de grootste voordelen. De investeringsbedragen kunnen dan oplopen tot 2.000.000 euro.

10 miljoen

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft in 2018 10 miljoen euro beschikbaar voor private fondsen van business angels die geld investeren in startups en het innovatieve mkb. Via de business angels-regeling kan een fonds maximaal 1 miljoen euro lenen van de overheid. Dit maakt geld investeren in jonge snelgroeiende bedrijven gemakkelijker. Fondsen moeten minimaal eenzelfde bedrag voor investeringen beschikbaar stellen als de overheid. Met het totale fondsbedrag kan men investeringen doen van 50.000 tot 500.000 euro.

Onafhankelijke informatie

In Nederland bestaan diverse alternatieve financieringsvormen die voor ondernemers interessant zijn. Eén daarvan is een business angel als investeerder. Samen met het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat geven wij informatie over hoe financiering via een business angel werkt.

Meer over business angels

Een business angel als investeerder

Business angel inzetten: 3 tips

Heb je een vraag over financiering of geldzaken?

Neem contact op met de KVK Financieringsdesk

Bel gratis 0800 10 14
  • Onafhankelijk persoonlijk advies

  • Ruim 30 gespecialiseerde en ervaren adviseurs

  • Iedere werkdag gratis bereikbaar

Heeft deze informatie je geholpen?