Kiezen voor business angel of venture capital fonds?

Je gaat investeren in een nieuwe toepassing en zoekt daarvoor een investeerder. Het gaat om een bedrag tussen de 50.000 en 750.000 euro. Naast het geld wil je ook de kennis en het netwerk van de investeerder benutten. Een business angel is dan iemand voor jou. Of ga je voor een venture capital fonds? Hier staan de verschillen op een rij zodat je een keuze kunt maken.

Business angel

Kenmerken

Business angels zijn particuliere of informele investeerders, vaak ex-ondernemers. Ze investeren zakelijk een bedrag tussen de 50.000 en 750.000 euro in je bedrijf. Ze hebben belangstelling voor kansrijke en snelgroeiende bedrijven in de start- en groeifase. De investeerder ondersteunt jou met zijn kennis, ervaring en netwerk. Je staat wel open voor zijn advies en begeleiding. In ruil voor zijn inzet vraagt de business angel meestal een pakket aandelen. Hij wil inspraak in jouw bedrijf en op de hoogte blijven. Je krijg er een zakelijke partner bij in jouw bedrijf. Daarom is het belangrijk dat het tussen jullie klikt.

Zo kijkt een business angel naar jouw plan

Als een business angel naar jouw plannen kijkt, let diegene op het volgende:

 • Krijgt diegene een goed gevoel bij je plannen?
 • Investeer je ook eigen geld in je plannen?
 • Laat je zien dat je je bedrijf met hart en ziel runt?
 • Wat is de verdeling van de aandelen tussen jou en de investeerder?
 • Wat staat er in de (beknopte) aandeelhoudersovereenkomst?
 • Zijn de voorwaarden een beetje soepel?

Venture capital fonds

Kenmerken

Een venture capital fonds is een investeringsfonds dat zich richt op risicovolle investeringen in innovatieve of snelgroeiende bedrijven. Het fonds staat onder beheer van een fondsmanager. Die zorgt voor investeringen in kansrijke projecten. Je doet een aanvraag bij het fonds. Dat kan vanaf ongeveer 200.000 euro. In de praktijk is dit bedrag vaak hoger en is altijd tegen een percentage van de aandelen. Het fonds wil rendement halen voor de aandeelhouders in het fonds. De aandeelhouders willen de waarde van de aandelen die ze in je bedrijf hebben, vergroten. Na een paar jaar verkoopt het fonds die aandelen weer. Dit noemen we een exit. Venture capital fondsen beginnen met investeren, waar het investeringsbedrag van de business angels ophoudt.

Zo kijkt het fonds naar je plan

De fondsbeheerder in een venture capital-fonds wil:

 • een uitgebreid boekenonderzoek
 • inzet van voornamelijk andermans geld
 • een professioneel team
 • voorkeursaandelen in de onderneming
 • een uitgebreide aandeelhoudersovereenkomst
 • strikte voorwaarden

Kiezen

Kies nu welke van deze twee investeerders het best bij jou en je plannen past. Je kiest op basis van het bedrag dat je nodig hebt. Bovendien let je op de werkwijze van beide investeerders. Welke werkwijze sluit het beste aan bij jouw manier van werken? En waar heeft je bedrijf behoefte aan? Zet alles voor jezelf goed op een rij. Ligt je voorkeur bij de band met de business angel en het advies? Of wil je een bekende investeerder die ook snel mee wil cashen? Houd er rekening mee dat een privéinvesteerder altijd tijd en aandacht van jou wil.

In de praktijk helpen business angels je bedrijf in een vroege fase op weg. Ze gebruiken buigzamere voorwaarden en zeggenschap. Is dit succesvol? Dan schaalt een venture capital fonds je bedrijf verder op. Maar dan wel met strengere voorwaarden en hardere rendementsgaranties.