Van bv naar eenmanszaak

Hieronder lees je hoe je de wijziging van een bv naar eenmanszaak regelt, wat erbij komt kijken en waar je op moet letten.

Stap 1 - Formulieren invullen

Kies hieronder de juiste situatie. 

1. De bv houdt op te bestaan

In dit geval moet je eerst de bv ontbinden

 • Formulier 17a: 'ontbinding rechtspersoon'. Vul het formulier in en vermeld bij 5.3 de overdracht van de onderneming aan de eenmanszaak. Neem ook het ontbindingsbesluit mee.
 • Formulier 1: 'inschrijven eenmanszaak'.

2. De bv blijft bestaan

 • Formulier 14: 'wijziging ondernemings- en vestigingsgegevens'. Vul punten 1 en 2 in en vermeld bij punt 9.1 de overdracht van de onderneming aan de eenmanszaak.
 • Formulier 1: 'inschrijven eenmanszaak'.

Stap 2 - Afspraak maken

Maak een afspraak bij een KVK-kantoor en neem mee: 

 • de ingevulde formulieren. 
 • Een geldig legitimatiebewijs.
 • Als je bv ophoudt te bestaan: het ontbindingsbesluit.
 • Eventueel aanvullende bewijsstukken, zoals een huurovereenkomst voor een bedrijfsruimte of een franchiseovereenkomst.

Inschrijfkosten

Voor de inschrijving van de onderneming met een nieuw KVK-nummer geldt een inschrijfvergoeding. Hoef je niet persoonlijk langs te komen? Dan ontvang je een rekening per post.

Heeft de bv nevenvestigingen of een gevolmachtigde?

Dan moeten deze bij de eenmanszaak opnieuw ingeschreven worden.  

Bezoekadres en bedrijfsactiviteit

Bij het overnemen van een bedrijf moeten het bezoekadres en minimaal 1 bedrijfsactiviteit hetzelfde blijven.

Ingangsdatum

Wij verwerken de overdracht vanaf de datum van ingang. Na verwerking van de wijziging(en) kan je direct een gewaarmerkt Uittreksel Handelsregister Kamer van Koophandel® aanvragen.

Belastingdienst

Door de wijziging van rechtsvorm verandert het KVK-nummer en btw-id. Wij geven deze wijziging in het Handelsregister door aan de Belastingdienst. Heb je personeel? Dan verandert het loonheffingennummer ook. Lees op de site van de Belastingdienst wat je in dit geval moet doen.

UBO-register

KVK schrijft de UBO’s uit als de bv ophoudt te bestaan. Je hoeft de UBO’s niet zelf uit te schrijven. Een eenmanszaak hoeft geen UBO's te registreren.

Lopende contracten

Bekijk welke contracten op naam van de bv zijn opgemaakt. Dit zijn bijvoorbeeld huur- en onderhoudscontracten of verzekeringen. Maak nieuwe contracten op naam van de eenmanszaak.

Heb je al een eenmanszaak?

Dan kun je geen tweede eenmanszaak inschrijven.

 • Staat de bv op een ander adres dan jouw huidige inschrijving? Kies dan voor inschrijving van een nevenvestiging bij je eenmanszaak. In plaats van formulier 1 (Inschrijfformulier eenmanszaak) gebruik je formulier 9 (Inschrijfformulier vestiging van een onderneming). Je hoeft geen afspraak te maken. Stuur formulieren 17a en 9 in één envelop met de post naar ons toe.
  Samen met een kopie van je legitimatiebewijs. Vergeet niet een kopie van het door beide partijen getekende huur-, koop- of pachtcontract mee te sturen.  
 • Is het adres hetzelfde als het adres van je eenmanszaak? Dan schrijf je geen nevenvestiging in. Geef in dit geval wijzigingen online door voor jouw huidige eenmanszaak. Bijvoorbeeld nieuwe activiteiten of een extra handelsnaam.

Meer informatie

Meer informatie over de overdracht van een bedrijf vind je in het artikel Fiscaal afrekenen met de Belastingdienst en in het Stappenplan rechtsvorm wijzigen op het Ondernemersplein.

Afspraak maken

Login met DigiD en maak een afspraak.  

Ik heb een vraag over DigiD

Bekijk de veelgestelde vragen over DigiD