Een XBRL-jaarrekening opstellen en deponeren

Ondernemers in de bedrijfsklasse middelgroot die willen deponeren met SBR, hebben een jaarrekening nodig in XBRL-formaat. Heb je geen SBR software? Dan kun je via Zelf Deponeren Jaarrekening je jaarrekening opstellen en deponeren.

Rechtsvormen

Zelf Deponeren Jaarrekening voor middelgroot bedrijf is geschikt voor onderstaande rechtsvormen:

 • Middelgrote rechtspersonen (generiek).
 • Commerciële stichtingen en verenigingen.
 • Middelgrote en grote organisaties zonder winststreven.
 • Toegelaten instellingen volkshuisvesting.
 • Fondsenwervende instellingen.
 • Vennootschappen onder firma en commanditaire vennootschappen.
 • Coöperaties.

Wat heb je nodig? 

 • De jaarrekening (het publicatiestuk)
 • Een KVK-diensten account.

Hoe werkt het?

In de handleiding vind je meer informatie over het opstellen en deponeren van je jaarrekening in XBRL-formaat. Het opstellen en indienen gaat via de dienst Zelf Deponeren Jaarrekening.

Opstellen XBRL gaat verdwijnen

Opstellen XBRL verdwijnt op termijn en wordt vervangen door een nieuwe uploadfunctionaliteit. Het blijft mogelijk om zelf je jaarrekening te deponeren met SBR. 

 

Veelgestelde vragen

XBRL (gebaseerd op XML) is een open standaard om digitaal financiële gegevens uit te wisselen. Met XBRL importeer je een jaarrekening rechtstreeks in je SBR software.

Vanaf boekjaar 2016 moeten micro en kleine rechtspersonen hun jaarrekening bij de KvK deponeren in XBRL-formaat (via SBR of ZDJ). Vanaf boekjaar 2017 geldt die verplichting eveneens voor middelgrote rechtspersonen; vanaf boekjaar 2024 of 2025 ook voor grote rechtspersonen. Uitzonderingen zijn beursgenoteerde bedrijven en bedrijven die naar buitenlands recht moeten deponeren. XBRL heeft geen inhoudelijke gevolgen voor de jaarrekening. De ondernemer blijft verantwoordelijk voor de inhoud en het tijdig aanleveren van de jaarrekening. Check wat rechtspersonen verplicht zijn om te deponeren.

De grootte van je bedrijf bepaalt welke gegevens je jaarrekening in ieder geval bevat. Bekijk het overzicht per bedrijfsklasse.

De elementen van de XBRL-jaarrekening staan beschreven in de Nederlandse Taxonomie (NT). Hierin staan alle definities van gegevens, nodig voor het samenstellen van de jaarrekening in XBRL, die conform de wettelijke bepalingen inzake de jaarrekening en de normen in het maatschappelijke verkeer als aanvaardbaar worden beschouwd. De benodigde gegevens kunnen per jaar verschillen. De KvK is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de taxonomie, maar zij zorgt wel voor de technische verwerking van de NT (door Logius). Meer informatie over de NT is te vinden op sbr-nl.nl (bij Werkdocumenten onder Kamer van Koophandel Presentation Spreadsheet).

Voor “Deponeren middelgroot bedrijf” via Zelf Deponeren Jaarrekening (voorheen “XBRL”-tool) heb je wegens aangescherpte veiligheidseisen ook een machtiging nodig (net als voor micro- en kleinbedrijf vereist is).​

Het blijft een wettelijke voorwaarde (ook mét de machtiging) voor “Deponeren middelgroot bedrijf” om de volgende bestanden te deponeren:​

 1. De jaarrekening zelf (XBLR).​

 2. Een controleverklaring van de accountant (XBLR).​

 3. Een digitale handtekening van de accountant (XML).