Meten is weten: je CO2-uitstoot verminderen doe je zo

Weet je wat de CO2-uitstoot van je onderneming is? Als je daar inzicht in hebt, kun je ook aan de slag om je CO2-uitstoot te verminderen. Daardoor bespaar je niet alleen op je kosten, maar bereid je je ook voor op toekomstige wet- en regelgeving.

KVK Innovatie Top 100

Vind nieuwe klanten of een netwerk met je innovatieve product.

Schrijf je nu in

De CO2-uitstoot in Nederland moet voor 2030 flink omlaag. Bedrijven moeten hier ook hun steentje aan bijdragen, zoals afgesproken in het Klimaatakkoord. Door te verduurzamen kun je de CO2-uitstoot van je bedrijf omlaag brengen en bezuinigen op je kosten.

Wat is jouw CO2-uitstoot?

Meet hoeveel CO2 je bedrijf uitstoot, en ontdek waarop je kunt besparen. Er bestaan gratis online tools, zoals de CO2-calculator van Klimaatplein of de CO2-calculator van de Climate Neutral Group. En in tientallen gemeenten is de Milieubarometer gratis te gebruiken. Je kunt ook betaalde hulpmiddelen gebruiken, zoals de CO2-Prestatieladder of een adviseur inschakelen.

De tools laten zien wat in jouw onderneming de grootste veroorzakers van CO2-uitstoot zijn. Dit kan per ondernemer en branche erg verschillen, legt Rob Van der Rijt, oprichter van Klimaatplein.com uit. “Voor een transporteur zorgt dieselverbruik voor negentig procent van de CO2-uitstoot. Maar een zzp’er die thuiswerkt en groene stroom heeft, stoot weinig CO2 uit.” Hoeveel je kunt besparen hangt ook af van hoeveel duurzame maatregelen je al hebt genomen. “Sommige bedrijven kopen groene stroom in of hebben daken vol zonnepanelen. Die hebben op stroomgebruik al 0% CO2-uitstoot.”

CO2 besparen: 4 tips

Bedrijven kunnen op verschillende manieren hun CO2-uitstoot  verminderen. Van der Rijt deelt de vier besparingenopties waar veel bedrijven voor kiezen:

1. Minder energie verbruiken

Kleine aanpassingen in je energiegedrag kosten weinig en leveren samen veel op. Je kunt bijvoorbeeld ‘sluipverbruik’ voorkomen door apparaten die onnodig aanstaan of lampen die ’s nachts branden uit te zetten. Doe deuren en ramen dicht en isoleer je leidingen. Zo voorkom je dat je warmte of koelte verliest. En heb je al aan energiezuinig printen gedacht? 

2. Duurzamer inkopen

Bedrijven kunnen ook CO2-uitstoot verminderen met een duurzaam inkoopbeleid. Bijvoorbeeld door lokaal in te kopen, producten aan te kopen met een keurmerk of grootverpakkingen te gebruiken. 

3. Transport vergroenen

Je verlaagt je CO2-uitstoot door elektrisch te rijden of door te rijden op waterstof. Ondernemers die een volledig emissieloze bedrijfsauto kopen of leasen en aan de voorwaarden voldoen, krijgen hier subsidie voor. Vervoer je goederen of bezorg je pakketten? Combineer vrachten of werk samen met andere vervoerders.

Ook met minder reizen verlaag je je CO2-uitstoot. Het helpt dus om werknemers vaker thuis te laten werken. Of stimuleer ze om met het openbaar vervoer of de fiets te komen.

4. Zuiniger zijn met grondstoffen en materialen

Je kunt ook minder grondstoffen en materialen gebruiken of werken met producten die langer meegaan. Kies voor producten die relatief gemakkelijk te repareren of recyclen zijn. Besparen op je afval zorgt ook voor minder CO2-uitstoot. Scheid je nog geen afval, maak daar dan een begin mee met  dit stappenplan . Kijk ook eens naar de opties om minder plastic te gebruiken.

Wetchecker energiebesparing

Met de Wetchecker energiebesparing check je welke wettelijke verplichtingen er allemaal gelden voor je bedrijf of pand op het gebied van energie besparen en CO2-uitstoot verminderen.

Subsidie voor verduurzamen

Verduurzamen kost geld, maar er zijn manieren die het financieel aantrekkelijker maken, vertelt van der Rijt. “De overheid heeft verschillende potjes met financierings- en subsidiemogelijkheden om ondernemers te helpen verduurzamen. Een subsidie aanvragen kost tijd, maar je boekhouder of een energieadviseur kan hierbij helpen.”