Duurzaamheidsrapportage CSRD: dit betekent het voor jou

Welke invloed heeft je bedrijf op de wereld? Deze vraag moeten veel grote organisaties vanaf 2024 beantwoorden in een verplichte duurzaamheidsrapportage, de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). In dit verslag presenteren bedrijven hoe duurzaam en maatschappelijk verantwoord ze ondernemen. Wat betekent de CSRD voor jou als ondernemer en hoe bereid je je voor op deze nieuwe regelgeving?

Duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen wordt steeds belangrijker. Daarom komen er steeds meer regels voor bedrijven om te verduurzamen, zoals de CSRD. Dat is een Europese richtlijn die eist dat grote bedrijven vanaf 2024 een duurzaamheidsrapportage maken. Beursgenoteerde mkb-bedrijven moeten vanaf 2026 aan de CSRD voldoen en het niet-beursgenoteerd mkb volgt daarna. Toch is het als mkb'er slim om je eerder voor te bereiden op de CSRD. Bijvoorbeeld als je samenwerkt met andere partijen of leveranciers die al wél moeten voldoen aan de nieuwe richtlijn.

CSRD: wanneer en voor wie?

De CSRD geldt per 1 januari 2024 voor bedrijven die nu ook al aan de Non-Financial Reporting Directive (NFRD) moeten voldoen. De CSRD-richtlijn is namelijk een opvolger van de eerdere NFRD. Vanaf 2025 wordt de duurzaamheidsrapportage verplicht voor grote bedrijven die buiten de NFRD vallen. Een bedrijf is groot als het voldoet aan minimaal twee van de drie onderstaande voorwaarden:

  1. Meer dan 250 medewerkers
  2. Meer dan 40 miljoen euro omzet per jaar
  3. Meer dan 20 miljoen euro op de balans

Mkb en de duurzaamheidsrapportage

Voor beursgenoteerde mkb-bedrijven geldt de CSRD vanaf 1 januari 2026. De niet-beursgenoteerde mkb-bedrijven volgen daarna, verwacht Bas de Gooijer, adviseur bij De Duurzame Adviseurs. Toch krijg je als kleine ondernemer waarschijnlijk eerder te maken met de CSRD. “Lever je producten of diensten aan een groter bedrijf? Als zij vanaf 2024 verplicht moeten rapporteren, gaan ze hun keten na. En dan stellen ze jou ook vragen”, legt de Gooijer uit. Bijvoorbeeld over hoe je product gemaakt wordt en door wie. En gebeurt dat verantwoord en eerlijk? “Grote bedrijven kijken strenger naar hun aanbieders en dienstverleners. Ze moeten wel, want anders kunnen ze zelf niet voldoen aan de richtlijn.”

Er bestaan ook online tools, zoals de MVO checker, waarmee je producten en inkoop kunt checken. 

Wat moet ik doen als mkb’er?

Hoe wordt je product gemaakt, vervoerd en verwerkt? “Als je een rustig uurtje in je zaak hebt of je bent bezig met de administratie, zet dan eens op papier hoe je keten in elkaar steekt”, adviseert de Gooijer. Waar komen mijn producten vandaan, welke materialen worden gebruikt en hoe duurzaam gebeurt dat? “Sommige vragen kun je misschien niet zelf beantwoorden. Vraag het dan na bij je leverancier of importeur”, raadt de Gooijer aan.

Meer weten over de CSRD?

Bekijk de webinars van de Sociaal Economische Raad (SER). 

CSRD: inleveren en controle

De CSRD is als EU-richtlijn onderdeel van Europese wetgeving. Hoe het duurzaamheidsverslag eruit moet zien wordt bepaald aan de hand van een aantal standaarden: de European Sustainibility Reporting Standards (ESRS). Door deze standaarden weten bedrijven precies welke duurzaamheidsinformatie in het rapport moet komen. Zoals informatie over vervuiling en werknemers. De ESRS zorgt ervoor dat iedereen op dezelfde manier rapporteert. Zo wordt het makkelijker om rapporten van verschillende bedrijven met elkaar te vergelijken.

Bedrijven moeten het verslag indienen in een online portal. Vervolgens wordt de rapportage gecontroleerd. “In Nederland lijkt het erop dat accountants deze controlerende rol op zich nemen. Zij checken de duurzaamheidsrapportages, net zoals ze de jaarrekening controleren”, licht de Gooijer toe. Hij benadrukt: “De CSRD zegt eigenlijk: gezonde financiële cijfers zijn onmisbaar, maar gezonde duurzame cijfers zijn net zo belangrijk.”