Factuurfinanciering: stuur een factuur die al is betaald

Het geld staat al op de rekening van je onderneming. En de factuur moet je nog versturen. Hoe doe je dat? Bij factoring koopt een factormaatschappij je uitgaande facturen voor een bepaald bedrag. De factor gaat aansluitend achter het geld aan en incasseert het. Het is dus een voorschot op je debiteuren. Vooruitbetaling kan ook met factuurfinanciering en werkt net iets anders.

Bepaal je uurtarief

Vul in wat je wil verdienen en ontdek welk uurtarief daarbij past

Bereken het nu

Wat is factuurfinanciering?

Bij factuurfinanciering verkoop je openstaande facturen aan een financieringsmaatschappij. Je zorgt wel zelf voor de inning van deze facturen bij je afnemers. Zij zien daardoor niet dat een financier de rekening vooruitbetaalt. Ze weten ook niet dat jij hiervoor een financiering hebt lopen. Jij blijft voor je zakelijke relatie het vertrouwde aanspreekpunt. Dit is anders bij factoring. Bij factoring komt de financieringsmaatschappij wel in beeld bij je afnemers.

Door de vooruitbetaling komt je werkkapitaal snel in je bedrijf. Daarmee kun je aan je betalingsverplichtingen op de korte termijn voldoen. Bijvoorbeeld leveranciers betalen, salarissen uitkeren, onderhoud uitvoeren en voorraden aanvullen. Je debiteurenbeheer bepaalt hoe snel je klanten het geld van de factuur overmaken. Met dat geld betaal je dan de financier terug.

Hoeveel kost het je?

De kosten van factuurfinanciering verschillen per maatschappij. De kosten hangen af van hun aanpak en of zij daarbij financiële technologie (fintech) gebruiken. Vergelijk de voorwaarden en de rentepercentages.

Twee voorbeelden

  1. De financieringsmaatschappij maakt 90% van het factuurbedrag aan je over. Nadat de betalingstermijn is verlopen, betaal je de financier 100% terug. De financier stort de ingehouden 10% min kosten en rente terug op je bankrekening.
  2. Factuurfinanciering met hulp van fintech. Door financiële technologie ontstaat een veilig transactieproces op een platform. De kosten zijn laag en je gebruikt een eenvoudige ict-aansluiting. Met slimme data bekijkt de financier de financiële gezondheid van je afnemer. Door klasseindeling wordt bijvoorbeeld 80% van de factuur (verminderd met financieringskosten) aan je uitgekeerd. Na de factuurtermijn vindt verrekening plaats met de hoofdsom en rente aan de financier.

Interessant voor je bedrijf?

Als je producten of diensten levert aan de zakelijke markt, verkoop je vaak op rekening. Je krijgt dan geen directe betalingen binnen. Daardoor heb je misschien een geldtekort in je bedrijf. Dat geld heb je wel nodig om je onderneming te laten draaien. Dan is factuurfinanciering interessant. Bovendien krijg je van de meeste leveranciers een paar procent factuurkorting als je binnen een week betaalt. Dat levert je extra voordeel op.

In Nederland lopen door prijsstijgingen de betalingstermijnen voor het mkb op. Je bedrijf kan daardoor financiële problemen krijgen. Het kasgeld raakt op en er is geen geld voor de nieuwe inkoop of maandelijkse kosten. Factuurfinanciering biedt een oplossing voor het haperende betaalgedrag.

Richtlijnen bij goedkeuring

Aanbieders van factuurfinanciering willen je graag als klant. Je moet wel aan hun voorwaarden voldoen. Ze letten op de branche, het financieringsbedrag en de jaarcijfers van je onderneming. En bijvoorbeeld ook op de historie van je bedrijf, je klanten, het gemiddeld factuurbedrag en het aantal maandfacturen. Met een nauwkeurige boekhouding kun je die gegevens vlug onderzoeken en aanleveren.

Drie tips

  1. Bij factuurfinanciering geldt geen maandelijks minimumbedrag. Daarom gebruik je deze financieringsvorm als die voor jou het beste uitkomt. Dat geeft je flexibiliteit.
  2. Verdiep je in de mogelijkheden en de voorwaarden van aanbieders van factuurfinanciering.
  3. Een alternatief voor factuurfinanciering is een kortlopend zakelijk krediet. Dan betaal je rente over het opgenomen deel. Met de lening dek je de tijd af tussen levering van je product en betaling door je afnemer.

Hulp inschakelen

Hulp vergroot je kansen op financiering. Met de juiste adviseur en een goede financiële onderbouwing is een ’ja’ op je financieringsaanvraag binnen handbereik. Deze adviseurs helpen je op weg. Heb je vragen over financiering en geldzaken? Bel dan de KVK Financieringsdesk via 0800 10 14. Bekijk ook de video Financiering regelen. De video legt uit hoe je aan financiering voor je bedrijf komt en welke stappen je daarvoor moet zetten.