Leasing en de belastingen

Maak je voor je bedrijf gebruik van leasing? Bij financial lease ben je (economisch) eigenaar en bij operational lease ben je de huurder. De leasevorm die je gebruikt, heeft invloed op hoe je de inkomsten- en omzetbelasting afhandelt.

Bepaal je uurtarief

Vul in wat je wil verdienen en ontdek welk uurtarief daarbij past

Bereken het nu

Leasing is een financieringsvorm voor alles wat rijdt, rolt of een serienummer heeft. Hoe zit het met belastingzaken als je zakelijk leaset?

Financial lease

Bij financial lease ben je (economisch) eigenaar van het bedrijfsmiddel dat je leaset. Bijvoorbeeld een auto of een machine. De aanschafprijs hiervan zet je op de balans.

Inkomstenbelasting en financial lease

De aflossingen tijdens de leaseperiode zijn niet aftrekbaar. Kosten die wel aftrekbaar zijn bij financial lease:

  • afschrijvingskosten
  • betaalde rente tijdens leasetermijnen
  • onderhoudskosten
  • reparatiekosten
  • overige kosten rondom de lease van het bedrijfsmiddel 

Deze kosten verlagen de belastbare winst. Misschien kun je investeringsaftrek gebruiken. Dit is een extra aftrekpost. Je belastbare winst wordt daardoor nog lager zodat je minder belasting betaalt.

Btw en financial lease

Bij financial lease wordt de btw in rekening gebracht bij levering van het bedrijfsmiddel. De door jou betaalde btw is als voorbelasting aftrekbaar. Je onderneming moet dan wel met btw belaste prestaties verrichten. Er wordt geen btw berekend over de leasetermijnen.

Operational lease

Bij operational lease huur je het bedrijfsmiddel. Je betaalt periodiek een leasebedrag aan de leasemaatschappij.

Inkomstenbelasting en operational lease

Bij operational lease ben je geen eigenaar van het bedrijfsmiddel. Daarom kun je niet afschrijven op de waarde van het bedrijfsmiddel. Ook kun je geen investeringsaftrek gebruiken. Kosten die wel aftrekbaar zijn bij operational lease:

  • leasetermijnen (maandbedrag)
  • overige gebruikskosten zoals autowassen en tol

Btw en operational lease

Bij operational lease wordt over elke termijn btw in rekening gebracht. Deze btw is net als de btw op overige kosten als voorbelasting aftrekbaar. Jouw onderneming moet dan wel met btw belaste prestaties verrichten.

Privégebruik zakelijke lease auto

Lease je zakelijk een auto die je ook privé gebruikt? Dan kun je te maken krijgen met de zogenaamde bijtelling op je inkomen en een correctie in de btw. Dit geldt voor financial lease en operational lease.

Private lease

In plaats van het zakelijk leasen van een auto, kun je dat ook privé doen. Dat heet private lease. Alle kosten van de auto betaal je dan privé. Je krijgt niet te maken met de bijtelling in de inkomstenbelasting. Voor het zakelijk gebruik van de auto ontvang je in privé een kilometervergoeding van je bedrijf.