Zakelijk flitskrediet, doen of niet?

Met een zakelijk flitskrediet leen je tot 1 miljoen euro voor je bedrijf. De aanvraag doe je online en het geld staat binnen een paar dagen op je rekening. Een flitskrediet kan je helpen, maar de rente en bijkomende kosten zijn hoog. Het is geen oplossing als je bedrijf al langer financiële problemen heeft.

Een zakelijk flitskrediet is een tijdelijke overbrugging voor zzp’ers en mkb’ers en bedoeld voor de korte termijn. Er zijn veel aanbieders op de markt. Het risico voor de verstrekker en de snelheid waarmee je het krediet krijgt, bepalen de hoogte van de kosten en de rente. Bij een flitskrediet kan de rente hoog oplopen. Bereid je daarom goed voor. Vergelijk de kosten en voorwaarden en reken alles door voordat je een besluit neemt.

Nadelen van een flitskrediet

De rente van een zakelijk flitskrediet is hoger dan bij andere soorten krediet. Ook krijg je te maken met extra bijkomende kosten. De  Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt hiervoor.

De looptijd van een flitskrediet is kort, drie tot twaalf maanden. In deze looptijd ga je ook al aflossen. Als je de rente en aflossing op het flitskrediet niet op tijd betaalt of je niet aan de voorwaarden houdt, komen er kosten bij. Je schuld kan zo flink oplopen.

Let op: betaal niet meer dan 20% aan rente en bijkomende kosten op het totale geleende bedrag. Anders betaal je volgens de Stichting MKB Financiering teveel.

Voordelen van een flitskrediet

Een flitskrediet aanvragen gaat online en snel. Na goedkeuring heb je binnen een dag geld op je rekening. Het leenplatform beoordeelt je kredietaanvraag onder andere met behulp van slimme gegevensanalyses op je bankafschriften. Dat scheelt veel papierwerk. Het maakt niet uit of je al schulden hebt en een onderpand is niet nodig. Je hebt daarom meer kans op een lening dan bij bijvoorbeeld een bank. De looptijd is kort, drie tot twaalf maanden.

Niet bij langdurige financiële problemen

Zit je bedrijf al langer in de financiële problemen? Dat los je niet op met een flitskrediet. Het levert je mogelijk op termijn zelfs meer financiële problemen op. Kijk daarom eerst naar andere vormen van bedrijfsfinanciering. En zoek uit of je kunt besparen en je bestaande schulden kunt aflossen zodat de last wat lichter wordt. Kijk ook bij Geldfit voor gratis tips, informatie of persoonlijk advies.

Weet je zeker dat je geldproblemen tijdelijk zijn en dat je het bedrag inclusief rente en bijkomende kosten op tijd kunt terugbetalen? Dan kan een flitskrediet de hoge rente en kosten wel waard zijn. Vraag in ieder geval minstens drie offertes aan. Dan kun je de rente, bijkomende kosten en looptijd  vergelijken. En lees de kleine lettertjes.

Meer mogelijkheden voor financiering

Je hebt veel meer mogelijkheden voor een zakelijke lening dan je misschien denkt. Loop het stroomschema financiering door en kijk wat bij jou past. En in de KVK Gids voor bedrijfsfinanciering het het KVK Geldboek voor ondernemers staat alle basisinformatie over financiering vinden en je geldzaken regelen.