Inschrijven maatschap

Volg onderstaande stappen om je maatschap in te schrijven

1. Vul de gegevens voor je maatschap in

Vul het digitale inschrijfformulier volledig in.

Let op: vul bij het veld "Uw naam" geen leestekens of diakrieten (tekens zoals een trema of accent) in. Door een technisch probleem kan de inschrijving dan niet voltooid worden. Een KVK-medewerker kan later nog je naam aanpassen. 

Ligt je startdatum langer dan 2 maanden in het verleden?

Dan moet je bewijzen dat je vanaf de opgegeven startdatum bedrijfsactiviteiten hebt uitgevoerd. Neem bijvoorbeeld documenten mee naar je afspraak waaruit blijkt dat je investeringen hebt gedaan of opdrachten hebt uitgevoerd. 

Privacy

We registreren de gegevens van jouw maatschap in het Handelsregister en verschillende klantsystemen. Lees meer over privacy.

2. Schrijf de UBO’s van je nieuwe organisatie in

UBO's (ultimate beneficial owners) zijn de uiteindelijk belanghebbenden van een organisatie. Deze moet je inschrijven wanneer je een nieuwe maatschap begint. Bepaal eerst wie de UBO's van je organisatie zijn. Vul daarna formulier 32 in en neem het mee naar je afspraak. 

3. Maak een afspraak

Heb je de formulieren bij 1 en 2 ingevuld? Maak dan een afspraak bij een KVK-kantoor.

Let op: alle maten moeten persoonlijk langskomen om zich te legitimeren. Tijdens de afspraak controleren we de legitimatiebewijzen en de ingevulde formulieren. 

Kosten 

Uitzonderingen

1. De vennoten van de maatschap zijn (gedeeltelijk) niet-natuurlijke personen

Als alle maten van een maatschap niet-natuurlijke personen zijn (dus geen personen van vlees en bloed), dan hoef je niet langs te komen. Stuur de volgende documenten per post op:

Formulier 2a : 'inschrijving maatschap'
Formulier 10a : 'inschrijving maat'
Formulier 32: 'inschrijven UBO voor cv, vof, maatschap, EESV of rederij'

Op het formulier staat wie het mag ondertekenen en welke bewijsstukken je moet meesturen.

Bestaat de maatschap uit zowel natuurlijke als niet-natuurlijke personen? Dan hoeft de niet-natuurlijke vennoot niet langs te komen. De natuurlijke vennoot, die wel op kantoor langskomt om de inschrijving te voltooien, neemt de volgende documenten mee:

  • Formulier 10a: 'inschrijving maat'. Vul deze in met de gegevens van de niet-natuurlijke vennoot
  • Een kopie van een geldig legitimatiebewijs van de persoon die heeft getekend voor de niet-natuurlijke vennoot.

2. Je wijzigt van rechtsvorm

Heb je een eenmanszaak en wil je daar een nieuwe maatschap van maken? Check eenmanszaak wordt maatschap voor meer informatie.