Inschrijven maatschap met niet-natuurlijke personen

De maatschap heeft maten die bestaan uit organisaties (bijvoorbeeld een bv, cv, stichting, coöperatie, vof of maatschap).

1. Meer over de maatschap

Wil je samen met anderen als zelfstandig ondernemer je beroep uitvoeren, bijvoorbeeld als tandarts, architect, fysiotherapeut, agrariër of advocaat? Dan kun je kiezen voor het oprichten van een maatschap als rechtsvorm. Lees meer over de maatschap.

2. Het verschil tussen natuurlijke en niet-natuurlijke personen

Met een natuurlijk persoon bedoelen we een mens (van vlees en bloed). Niet-natuurlijke personen zijn organisaties, bijvoorbeeld een bv, cv, maatschap, vof, coöperatie, stichting of maatschap. Deze pagina richt zich op het inschrijven van een maatschap met niet-natuurlijke personen. Je kunt ook:

Formulieren invullen

Vul onderstaande formulieren in en verstuur deze per post. Op het formulier staat wie het mag ondertekenen en welke bewijsstukken je moet meesturen.

Ligt je startdatum langer dan twee maanden in het verleden?

Dan moet je bewijzen dat je vanaf de opgegeven startdatum bedrijfsactiviteiten hebt uitgevoerd. Stuur bijvoorbeeld documenten mee waaruit blijkt dat je investeringen hebt gedaan of opdrachten hebt uitgevoerd. 

Vervolgstappen

  • We verwerken de inschrijving binnen tien werkdagen (je ontvangt geen status updates tussendoor).
  • Ligt je startdatum in de toekomst? Dan vindt de inschrijving (met KVK-nummer) een week voor de start van je bedrijf plaats. 
  • Je ontvangt een bevestiging van de inschrijving (AWB-brief) en een factuur voor de inschrijving per post.

Afspraak maken is niet nodig

Normaliter moet je een afspraak maken bij een KVK-kantoor om de maten te legitimeren. In dit geval bestaan de maten echter allen uit rechtspersonen en is de legitimatie controle al gedaan tijdens het inschrijven van die rechtspersonen. Je hoeft dus geen afspraak meer te maken. 

Kosten voor inschrijving

Veelgestelde vragen over inschrijven maatschap

Alleen een van de maten kan de inschrijving doen. Je kunt iemand anders wel helpen bij de inschrijving, maar een maat moet zelf inloggen met zijn of haar eigen DigiD.

We raden aan om onderling gemaakte afspraken vast te leggen in een maatschapscontract. Hierin leg je ook de bevoegdheden vast. Neem het maatschapscontract mee naar je afspraak bij KVK of, als je geen afspraak hoeft te maken, stuur het per post op.  

Alle ondernemingen en rechtspersonen in Nederland moeten zich inschrijven in het Handelsregister. Volgens de wet heb je een onderneming als je zelfstandig goederen of diensten levert aan anderen, met de bedoeling om winst te maken. In de praktijk is het soms lastig om precies te bepalen wanneer er sprake is van een onderneming.

Bekijk of je je moet inschrijven bij KVK

Je krijgt een KVK-nummer als je je inschrijft in het Handelsregister. Je kunt je inschrijven vanaf een week voor de start van je bedrijf, maar je kunt al eerder naar KVK gaan om je inschrijving voor te bereiden. Dit kan tot maximaal 3 maanden voor de startdatum. De definitieve inschrijving (met KVK-nummer) vindt in dit geval een week voor de start van je bedrijf plaats. Je hoeft daarvoor niet opnieuw naar KVK te komen.

Inschrijven in de voorbereidingsfase is in sommige gevallen mogelijk. Voorbereidingen zijn bijvoorbeeld goederen bestellen, vergunningen aanvragen of een bedrijfspand huren. Om de inschrijving af te ronden maak je online een afspraak door in te loggen met DigiD. Inschrijven kan bij elk KVK-kantoor in Nederland.

Bij Hulp & Contact vind je alle veelgestelde vragen over UBO's

Je hoeft je niet apart aan te melden bij de Belastingdienst. Na je inschrijving geeft KVK je gegevens door aan de Belastingdienst. Binnen 2 weken ontvang je bericht van de Belastingdienst.

Meer veelgestelde vragen vind je op onze Hulp en contact pagina. Hier staat ook vermeld hoe je contact met ons kunt opnemen.