Heeft BTOM gevolgen voor mijn zending planten naar het VK?

Ja. Want door nieuwe regels in het Border Target Operating Model (BTOM) controleert de Britse douane je zending strenger bij binnenkomst in het VK. Deze controle gebeurt op papier en fysiek. Hierdoor heb je een langere wachttijd bij de grenspost en betaal je extra kosten.

KVK Online sessie: starten met import

Importeren biedt je bedrijf kans voor groei. Doe mee aan dit event.

Meld je aan

Het Border Target Operating Model (BTOM) is een proces waarmee de Britse overheid in verschillende stappen grenscontroles aanscherpt en importeisen instelt. Voor een aantal producten betekent dit een fysieke controle. Bijvoorbeeld voor groenten, fruit, zuivel en planten. 

Nieuwe regels: fysieke controle producten

De Britse overheid voert de regels vanuit BTOM in stappen uit. Op 30 april 2024 ging een nieuwe regel in. Vanaf deze datum worden groenten, fruit, zuivel en planten ook fysiek gecontroleerd. De Britse overheid voorkomt hiermee dat ziektes zoals plantenziektes het land binnenkomen. 

Langere wachttijden

De fysieke controle doet de Britse organisatie DEFRA op speciale grensposten, de Border Controle Post (BCP). Eerder gebeurde de controle bijvoorbeeld bij je klant. Met de nieuwe regels zijn er een aantal aangewezen plaatsen waar de Britse douane controleert. Deze controles vertragen mogelijk je exportzending.

Hogere kosten 

Ook zorgen deze controles voor extra kosten. DEFRA laat weten dat een controle minimaal 29 Britse pond  per soort product kost. De kosten zijn maximaal 145 Britse pond per zending. Bijvoorbeeld als je meerdere plantensoorten per zending stuurt. De importeur betaalt deze kosten. Als je met Incoterms® DDP levert, betaal je deze extra kosten zelf.

De volgende fase van BTOM gaat op 31 oktober 2024 in. Exporteurs vanuit de EU moeten dan een veiligheidsverklaring indienen voordat ze de producten naar het VK vervoeren.