Met goederen in je bestelbus naar het VK reizen
- Marco van Hagen
- Achtergrond
- 23 mrt 2023
- Bijgewerkt 6 dec 2022
- 7 min
- Runnen en groeien
- Internationaal
In het VK installatiewerk doen, deelnemen aan een beurs, je producten verkopen op een markt of antiek inkopen. Hiervoor reis je vaak met je eigen bestelbus, waarin je ook de bijbehorende goederen vervoert. In het VK gelden verschillende regels voor het vervoermiddel waarmee je reist, de goederen die je meeneemt, en voor jezelf.
Je bestelbus of vrachtwagen registreer je in het Goods Vehicle Movement Systeem (GVMS) voordat je de ferry of trein oprijdt. Soms heb je een Brits btw-nummer nodig of moet je een visum aanvragen. Voor goederen die je meeneemt doe je aangifte bij de douane, omdat het VK geen EU-land is. Regel onderstaande zaken voordat je naar het VK vertrekt:
- Voertuigregistratie
- Meldingsplicht werkzaamheden
- Visum nodig of niet
- Goederen meenemen
- Invoerrechten en btw
- Producteisen
- Verzekeringen
Voertuigregistratie
Het VK heeft een registratiesysteem voor vrachtvoertuigen, het Goods Vehicle Movement System (GVMS). Hiermee wil de Britse overheid het snel en efficiënt verplaatsen van goederen mogelijk maken tussen de EU en het VK. Voordat je de ferry of trein naar het VK oprijdt, registreer je jouw vrachtwagen of bestelbus verplicht in het GVMS. Of deze nou leeg of vol is.
Voordat je jouw bus of vrachtwagen in het GVMS kunt registeren heb je een Brits EORI-nummer nodig. Met dit nummer maak je een account aan in de Britse ‘Government Gateway’. Hierna registreer je jouw voertuig in het GVMS.
Aandachtspunten
Veel ondernemers ervaren oponthoud aan de grens met hun voertuig. Vaak zijn verkeerd ingevulde gegevens van de goederen of het vervoermiddel de oorzaak. Daarom deze drie aandachtspunten:
- Geef in het GVMS aan wat je aankomsthaven in het VK is. Ga je via de Eurotunnel? Dan is dat je aankomsthaven.
- Vermeld het nummer van je kentekenplaat, je ‘Vehicle Registration Number’.
- Het GVMS maakt een Goods Movement Reference number (GMR) aan. Dit nummer heb je nodig voor de communicatie met de Britse douane.
Voormelding Portbase
Wanneer je met je bus vanuit een Nederlandse haven naar het VK reist, doe je een voormelding bij Portbase, het loket dat de logistieke ketens van de Nederlandse havens verbindt. Voormelding is nodig voor:
- je reis naar het VK
- de uitvoer van goederen
- de terugreis naar Nederland
- de wederinvoer van goederen
Als je gegevens niet kloppen, krijg je geen toegang tot de ferry.
Software
Voor het gebruik van Portbase heb je speciale software nodig. Deze software koop je bij een door Portbase aangewezen softwareleverancier. Het kan enkele weken duren voordat je software is geïnstalleerd. Heb je direct een vooraanmelding nodig of wil je geen eigen software aanschaffen? Maak dan gebruik van de logistieke dienstverlener Beurtvaartadres die de vooraanmelding voor je regelt.
Meldingsplicht werkzaamheden
Voor het deelnemen aan beurzen en inkopen van goederen zoals antiek geldt geen vergunnings- of meldingsplicht. Voor installatiewerkzaamheden of verkopen op markten gelden onderstaande regels.
Installatiewerkzaamheden
De Britse overheid heeft een lijst met gereguleerde beroepen. Deze beroepen en werkzaamheden mag je alleen met een diploma uitvoeren in het VK. Bijvoorbeeld onderhoudswerkzaamheden aan installaties waar met F-gassen, ofwel gefluoreerde broeikasgassen, gewerkt wordt. Je Nederlandse diploma’s zijn in het VK ongeldig, maar worden mogelijk wel erkend. Met een erkend diploma voorkom je dat je alsnog een Engelse opleiding moet volgen.
Verkopen op markten
Voor het verkopen van producten op een Britse markt heb je een ‘market stall license’ nodig. Deze vergunning vraag je aan in de gemeente, de county, waar je met je kraam wilt staan. Via deze tool van de Britse overheid vind je per gemeente informatie over vergunningen. Vul hiervoor de postcode van het adres van de weekmarkt in. De meeste gemeenten werken met een inschrijfformulier, waarop je onder andere de verzekeringsgegevens van je voertuig vermeldt. Stuur deze vooraf naar de ‘Market Manager’ van de gemeente waar je op de markt wilt staan.
Visum nodig of niet
Voor je zakelijke reis naar het VK moet je aan deze eisen voldoen:
- Je hebt een geldig paspoort.
- Je toont aan dat je in je eigen onderhoud voorziet.
- Je laat zien dat je de terugreis kunt betalen of al betaald hebt.
- Je mag geen eigen huis of appartement hebben waar je voor langere tijd in woont. Dit komt voor als een installateur voor langere tijd werkzaamheden verricht in het VK.
Soms heb je een 'Standard Visitor' visum nodig. Bijvoorbeeld wanneer eerdere toegang tot het VK aan jou geweigerd is of als je een strafblad hebt.
Installatiewerkzaamheden en deelnemen aan beurs
Als je door jou verkochte of geleasede machines installeert bij je klant in het VK heb je geen visum nodig. Dit geldt ook voor werkzaamheden waarvoor je een contract met je Britse klant hebt afgesloten. Bijvoorbeeld voor onderhoud, reparatie of installatie.
Je hebt ook geen visum nodig voor het bezoeken van of deelnemen aan beurzen in het VK.
Verkopen op markten en inkopen antiek
Voor het verkopen van goederen op Britse markten of het inkopen van antiek in het VK heb je een ‘Temporary Work – International Agreement visa’ nodig. Bestudeer vooraf de aanvraagprocedure voor je visum. Je doet je aanvraag online. Hierna moet jezelf persoonlijk identificeren bij het UK Visa Application Centre in Amsterdam. Als je een biometrisch paspoort hebt, kun je jezelf ook via de ‘UK Immigration: ID Check-app’ identificeren.
Goederen meenemen
Je kunt goederen tijdelijk meenemen naar het VK, bijvoorbeeld gereedschappen of beursmateriaal. Deze goederen neem je na gebruik weer mee terug naar Nederland. Je kunt goederen ook verkopen in het VK of daar juist inkopen.
Tijdelijke invoer voor installatiewerk en deelnemen aan beurs
Het gereedschap dat je gebruikt bij installatiewerk of je beursmateriaal neem je doorgaans na gebruik mee terug. Hiervoor doe je bij de Nederlandse Douane een aangifte ten uitvoer. In het VK geef je de goederen voor tijdelijk invoer aan. Dit heet 'temporary admission'. Zo voorkom je dat je btw en invoerrechten betaalt. Vaak betaal je wel een borg.
ATA-carnet
Gebruik een ATA-carnet voor goederen als alternatief voor temporary admission. Het ATA-carnet levert gemak op tijdens je reis, omdat je de administratieve rompslomp al in Nederland regelt. Daarnaast betaal je in het VK geen borg.
Definitieve invoer van verkochte goederen op markten
Goederen die je uit Nederland meeneemt en op de Britse markt verkoopt, voer je definitief in het VK in. Over de waarde van de goederen betaal je invoerrechten en Britse VAT. Voor de afdracht van deze heffingen heb je een GB EORI-nummer en een UK VAT-nummer nodig.
Uitvoeraangifte van je ingekochte antiek
Antiek dat je inkoopt in het VK geef je voor je terugreis ten uitvoer aan bij de Britse douane. Bij de Nederlandse Douane doe je een invoeraangifte.
Een logistieke dienstverlener zoals een douane-agent of expediteur helpt je tegen betaling met je douane-aangiftes. Fenex heeft een lijst met Nederlandse expediteurs. De Britse overheid heeft adressen in het VK.
Invoerrechten en btw
Als je goederen definitief invoert, betaal je invoerrechten en btw. Hoeveel invoerrechten je betaalt hangt af van de HS-code ofwel goederencode van je product. De hoogte van het Britse invoerrecht dat voor jouw product geldt, weet de Britse overheid. In Access2markets vind je de invoerrechten in Nederland.
Sommige goederen zijn standaard vrijgesteld van invoerrechten. Denk aan kunstvoorwerpen en antiquiteiten van 100 jaar of ouder. Voor andere goederen gelden lagere invoerrechten door het vrijhandelsverdrag tussen de EU en het VK. Dit geldt alleen als goederen van preferentiële EU-oorsprong zijn.
Btw
Je moet je als buitenlands bedrijf direct registreren voor VAT, de Britse btw, als je zelf goederen in het VK verkoopt. Voor Britse bedrijven geldt een drempelbedrag van 85.000 GBP aan jaarlijkse belastbare omzet, voordat ze voor VAT moeten registeren. Voordeel is dat je betaalde VAT bij de invoer mag verrekenen. Nadelig zijn de administratieve werkzaamheden aan de VAT-registratie. Lees hoe btw-regels bij handel met het VK werken.
Producteisen
Ook het VK kent regels voor productveiligheid.
UK Conformity Assessed (UKCA)
Op bepaalde producten is de UK Conformity Assessed (UKCA) van toepassing, vergelijkbaar met de Europese CE-markering. Dit geldt bijvoorbeeld voor speelgoed en veiligheidsbrillen. Vanaf 1 januari 2025 moet je hierop verplicht de UKCA-markering aanbrengen als je deze producten verkoopt of gebruikt in het VK. Tot die tijd voldoet een CE-markering.
Vooraankondiging
Voor producten van dierlijke oorsprong moet je een vooraankondiging doen in het IPAFFS-systeem van de Britse overheid. Dit geldt bijvoorbeeld voor vlees, zuivel en vis die je op een markt verkoopt. Deze vooraankondiging geldt ook voor planten en snijbloemen.
Gezondheidscertificaat
Tot nu toe heb je in het VK voor de meeste levensmiddelen nog geen gezondheidscertificaat nodig. In april 2022 kondigde de Britse overheid aan dat het derde deel van de Border Operating Model is uitgesteld. Hierin was de verplichting voor gezondheidscertificaten opgenomen. In het najaar van 2022 maakt de Britse overheid bekend vanaf wanneer gezondheidscertificaten verplicht zijn. De NVWA geeft informatie over wanneer welke gezondheidsdocumenten voor dierlijke producten nodig zijn. De NVWA inforeert je ook over de vereiste documenten voor plantaardige producten.
Je kunt terecht bij RVO voor de producteisen in het VK op het gebied van kwaliteit, gezondheid en etikettering.
Verzekeringen
Je bestelbus moet verzekerd zijn met minimaal een ‘third party insurance’, vergelijkbaar met de Nederlandse WA-verzekering. Je toont dit aan met je groene kaart die je meeneemt naar het VK. De groene kaart heb je ook nodig als je op weekmarkten gaat staan.
Goederen of gereedschappen die je in je bestelbus meeneemt vallen meestal buiten je autoverzekering. Overweeg of je hiervoor een aparte eigen vervoersverzekering afsluit.
Kijk ook naar onderstaande verzekeringen die je nodig hebt als je zakelijk naar het VK reist.
Wettelijke aansprakelijkheid
Als verkoper van goederen op een markt heb je een ‘public liability insurance’ nodig, vergelijkbaar met onze verplichte WA-verzekering. Neem je personeelsleden mee, dan heb je voor hen ook een ‘employers’ lialbility insurance’ nodig.
Sociale zekerheid
Nederland heeft met het VK een verdrag over sociale zekerheid afgesloten. Hierdoor kun je in Nederland sociaal verzekerd blijven. Je toont dit in het VK aan met een A1/certificate of coverage. Dit vraag je aan bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB).
Zorgverzekering
Check of je zorgverzekering dekking biedt in het VK. Als je tijdens je reis medische kosten maakt, moet je deze mogelijk zelf voorschieten. Controleer of je verzekeringsmaatschappij deze kosten vergoedt. Regel anders een aanvullende reisverzekering met medische dekking.
Stel je handelsvragen over zakendoen in het VK aan het digitaal handelskantoor van de Nederlandse ambassade.