Met goederen in je bestelbus naar het VK reizen

In het VK installatiewerk doen, deelnemen aan een beurs, je producten verkopen op een markt of antiek inkopen. Hiervoor reis je vaak met je eigen bestelbus, waarin je ook spullen meeneemt. In het VK zijn verschillende regels voor het vervoermiddel waarmee je reist, de spullen die je meeneemt, en voor jezelf.

Maak van je importplannen een succes

Krijg waardevolle tips in onze e-mailserie over importeren

Meld je aan

Je bestelbus of vrachtwagen meld je aan in het Goods Vehicle Movement Systeem (GVMS). Soms heb je een Brits btw-nummer of visum nodig. De producten die je meeneemt, geef je aan bij de douane. Dit doe je omdat het VK geen EU-land is. Regel dit soort dingen voordat je naar het VK vertrekt. 

Aanmelden voertuig

Het VK heeft een aanmeldsysteem voor vrachtvoertuigen, het GVMS. Hiermee wil de Britse overheid goederen sneller verplaatsen tussen de EU en het VK. Je meldt je vrachtwagen of bestelbus eerst aan in het GVMS. Voordat je de ferry of trein naar het VK neemt. Het maakt niet uit of je voertuig leeg of vol is.

Voordat je inschrijft in het GVMS heb je een Brits EORI-nummer nodig. Met dit nummer maak je een account aan in de Britse Government Gateway. Hierna meldje je voertuig aan in het GVMS.

Geef de juiste informatie

Veel ondernemers ervaren vertraging aan de grens met hun voertuig. Dit komt meestal door verkeerd ingevulde gegevens van de goederen of het vervoermiddel. Let daarom op het volgende:

  1. Meld in het GVMS wat je aankomsthaven in het VK is. Ga je bijvoorbeeld via de Eurotunnel? Dan is dat je aankomsthaven.
  2. Noem het nummer van je kentekenplaat, je Vehicle Registration Number.
  3. Het GVMS maakt een Goods Movement Reference number (GMR) aan. Dit nummer gebruik je in de communicatie met de Britse douane.

Vooraf aanmelden in Portbase

Wanneer je met je bus vanuit een Nederlandse haven naar het VK reist, meld je dit vooraf bij Portbase. Dit systeem brengt de Nederlandse havens bij elkaar. Vooraf melden noem je een voormelding. Dit is nodig voor:

  • je reis naar het VK
  • de uitvoer van je spullen
  • de terugreis naar Nederland
  • het opnieuw invoeren van je spullen

Met verkeerde gegevens in je voormelding kom je de ferry niet op.

Software

Portbase gebruik je met een special computerprogramma. Portbase bepaalt welke leveranciers deze programma's verkopen. Na aankoop duurt het soms enkele weken voordat je programma is geïnstalleerd. Heb je direct een voormelding nodig? Of wil je geen eigen computerprogramma kopen? Vraag dan of de logistieke dienstverlener Beurtvaartadres dit voor je regelt.

Meldingsplicht werkzaamheden

Meedoen aan beurzen en inkopen van spullen zoals antiek kan zonder melding of vergunning. Voor installatiewerkzaamheden of verkopen op markten heeft het VK de volgende regels.

Installeren van machines

De Britse overheid heeft een lijst met gereguleerde beroepen. Deze beroepen en activiteiten voer je in het VK alleen uit met een diploma. Bijvoorbeeld onderhoud aan installaties waar je met F-gassen werkt. F-gassen zijn gefluoreerde broeikasgassen. Nederlandse diploma’s zijn in het VK ongeldig, maar de Britse overheid erkentdeze misschien wel. Accepteert de Britse overheid je diploma? Dan hoef je hiervoor geen Engelse opleiding meer te volgen.

Verkopen op markten

Producten op een Britse markt verkopen mag alleen met een ‘market stall license’. Deze vergunning vraag je aan in de gemeente waar je met je kraam staat. Het Engelse woord voor gemeente is county. Via dit hulpmiddel van de Britse overheid vind je per gemeente informatie over vergunningen. Vul hiervoor de postcode van het adres van de weekmarkt in. De meeste gemeenten gebruiken formulieren voor inschrijven op een markt. Hierop zet je bijvoorbeeld de gegevens van de verzekering van je voertuig. Stuur de formulieren vooraf naar de ‘Market Manager’ van de gemeente waar je op de markt staat.

Visum nodig of niet

Voor je zakelijke reis naar het VK heb je meestal geen visum nodig. Soms heb je een Standard Visitor-visum nodig. Bijvoorbeeld wanneer je eerder geen toegang tot het VK kreeg of als je een strafblad hebt. Je voldoet verder aan de volgende eisen:

  • Je hebt een geldig paspoort.
  • Je bewijst dat je in je eigen onderhoud voorziet.
  • Je laat zien dat je de terugreis kunt betalen of al betaald hebt.
  • Je mag geen eigen huis of appartement hebben waarin je voor langere tijd woont. Dit komt bijvoorbeeld voor als een installateur voor langere tijd werk heeft in het VK.

Installatiewerkzaamheden en deelnemen aan beurs

Machines bij klanten in het VK installeren gaat zonder visum. Voorwaarde is dat je klanten deze machines bij je kochten of van je leasen. Dit is ook zo als je naar het VK gaat voor onderhoud of reparatie aan deze machines. Ga je machines onderhouden die je niet zelf leverde? Dan heb je een work-visa nodig. Bijvoorbeeld de Service Supplier Visa. 

Bezoek of deelname aan beurzen in het VK doe je zonder visum.

Verkopen op markten en inkopen antiek

Verkoop je producten op Britse markten? Of koop je antiek in het VK?  Hiervoor heb je een Temporary Work – International Agreement visa nodig. Bekijk vooraf hoe je dit visum aanvraagt. Je doet je aanvraag online. Hierna ga je naar het UK Visa Application Centre in Amsterdam. Daar laat je je paspoort zien. Heb je een paspoort met een digitale chip, ofwel biometrisch paspoort? Dan kun je deze online laten zien via de UK Immigration: ID Check-app.

Spullen meenemen

Soms neem je tijdelijk spullen mee naar het VK. Gereedschappen of beursmateriaal bijvoorbeeld. Dit neem je na gebruik weer mee terug naar Nederland. Soms koop of verkoop je producten in het VK.

Tijdelijke invoer voor installatiewerk en beursdeelname

Gereedschap voor installatiewerk of je beursmaterialen neem je meestal na gebruik mee terug. Hiervoor doe je bij de Nederlandse Douane een aangifte ten uitvoer. In het VK geef je de goederen voor tijdelijke invoer aan. Dit heet temporary admission. Je betaalt dan geen btw en invoerrechten. Vaak betaal je wel een borg.

ATA-carnet

Een ATA-carnet voor goederen is een andere mogelijkheid. Een ATA-carnet is handig tijdens je reis, omdat je dit document vooraf in Nederland regelt. En je betaalt in het VK geen borg.

Definitieve invoer van verkochte producten op markten

Producten die je uit Nederland meeneemt en op de Britse markt verkoopt, voer je definitief in het VK in. Over de waarde van de goederen betaal je invoerrechten en Britse btw, ofwel VAT. Hiervoor heb je een GB EORI-nummer en een UK VAT-nummer nodig.

Uitvoeraangifte van ingekocht antiek

Voor ingekocht Brits antiek doe je bij de Britse douane een aangifte ten uitvoer voordat je terugreist. Dit noem je in het Engels een export declaration. Bij de Nederlandse Douane doe je een invoeraangifte.

Een douane-agent of expediteurhelpt je tegen betaling met je douaneaangiftes. Fenexheeft een lijst met Nederlandse expediteurs. De Britse overheid heeft adressen in het VK.

Invoerrechten en btw

Als je goederen definitief invoert, betaal je invoerrechten en btw. Hoeveel invoerrechten je betaalt hangt af van de HS-code van je product. Deze goederencode heet in het VK commodity code. De hoogte van het Britse invoerrecht voor je product zoek je op via de Britse overheid. In Access2Markets vind je de invoerrechten in Nederland.

Voor sommige producten betaal je geen invoerrechten. Denk aan kunstvoorwerpen en antieke voorwerpen van 100 jaar of ouder. Andere goederen hebben lagere invoerrechten. Dit komt door het vrijhandelsverdrag tussen de EU en het VK. Voorwaarde is dat de producten van preferentiële EU-oorsprong zijn.

Btw

Verkoop je zelf producten in het VK? Dan meld je je bedrijf aan voor de Britse btw, de VAT. Voordeel is dat je eerder betaalde VAT bij invoer mag aftrekken. Nadeel is het administratieve werk voor je VAT-aanmelding. Lees hoe btw-regels bij handel met het VK werken.

Producteisen

Het VK heeft regels voor de veiligheid van producten. Dit is bijvoorbeeld geregeld met de UKCA, dat lijkt op de CE-markering. 

UK Conformity Assessed (UKCA)

Op sommige producten moet UK Conformity Assessed (UKCA) staan. Dit lijkt op de Europese CE-markering. Op speelgoed en veiligheidsbrillen bijvoorbeeld. Als exporteur mag je ook de CE-markering gebruiken in plaats van de UKCA. Eerder gaf het VK aan dat producten vanuit de EU vanaf 1 januari 2025 verplicht een UKCA-symbool nodig hebben. De Britse overheid stelt dit nu voor onbepaalde tijd uit. 

Vooraankondiging

Producten van dierlijke oorsprong meld je vooraf aan in het IPAFFS-systeem van de Britse overheid. Dit noem je een vooraankondiging. Bijvoorbeeld voor vlees, zuivel en vis die je op een markt verkoopt. Deze vooraankondiging doe je ook voor planten en snijbloemen.

Gezondheidscertificaat

Voor de meeste levensmiddelen heb je nog geen gezondheidscertificaat nodig. De Britse overheid stelt sinds 31 januari 2024 extra eisen. NVWA heeft informatie over welke gezondheidsdocumenten nodig zijn voor dierlijke producten en voor plantaardige producten.

RVO informeert je over de producteisen in het VK voor kwaliteit, gezondheid en etikettering.

Verzekeringen

De minimale verzekering voor je bestelbus is een third party insurance. Dit lijkt op de Nederlandse WA-verzekering. Je bewijst dit met je groene kaart. Neem die mee naar het VK. De groene kaart heb je ook nodig als je op weekmarkten staat.

Producten of gereedschappen die je in je bestelbus meeneemt vallen meestal buiten je autoverzekering. Bepaal zelf of je hiervoor een aparte vervoersverzekering afsluit. Kijk ook naar deze verzekeringendie je nodig hebt als je zakelijk naar het VK reist.

Wettelijke aansprakelijkheid

Als verkoper van producten op een markt heb je een public liability insurance nodig. Dit is ongeveer hetzelfde als onze verplichte WA-verzekering. Als je personeelsleden meeneemt, heb je voor hen ook een employers’ lialbility insurance nodig.

Sociale zekerheid

Nederland heeft met het VK een verdrag over sociale zekerheid. Hierdoor kun je in Nederland sociaal verzekerd blijven. Je laat dit in het VK zien met een A1/certificate of coverage. Dit vraag je aan bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Zorgverzekering

Controleer of je zorgverzekering dekking geeft in het VK. Als je tijdens je reis medische kosten maakt, moet je deze misschien eerst zelf voorschieten. Vraag of je verzekeringsmaatschappij deze kosten vergoedt. Regel anders een extra reisverzekering met medische dekking.