HS-codes en goederencodes bij buitenlandse handel

De douane gebruikt HS-codes en goederencodes voor het indelen van producten. Zo weet de douane welke producten een land binnenkomen en uitgaan. Elk product heeft een unieke cijfercombinatie die je gebruikt bij import- en exportzendingen De juiste goederencode is belangrijk. Want deze bepaalt hoeveel invoerrechten je betaalt. En of je speciale vergunningen of certificaten nodig hebt.

Maak van je importplannen een succes

Krijg waardevolle tips in onze e-mailserie over importeren

Meld je aan

HS-codes, goederencodes, GN-codes, Taric-codes en Intrastat-codes. Importeurs en exporteurs halen deze codes wel eens door elkaar. In dit artikel lees je wat de verschillen zijn en waarom je ze nodig hebt. Wat de gevolgen zijn als je de verkeerde codes gebruikt. En hoe je zeker weet dat de goederencode van je product klopt.

HS-code

HS staat voor Harmonized System. De Wereld Douane Organisatie (WDO) ontwikkelde HS-codes om producten te kunnen indelen. HS-code noem je in Nederland ook wel GS-code. GS staat voor Geharmoniseerd Systeem. Een HS-code heeft zes cijfers. Meer dan 200 landen gebruiken dezelfde HS-codes voor producten. Je vindt de lijst met HS-codes op de Engelstalige website van de WDO. 

GN-code: goederencode bij uitvoer

Elk land kan een HS-code van zes cijfers uitbreiden met meer cijfers. De EU heeft bijvoorbeeld goederencodes met acht cijfers voor producten die je uitvoert naar landen buiten de EU. Dit is dan de HS-code van het product, aangevuld met twee cijfers.

Deze goederencode van acht cijfers heet in de EU een GN-code. GN betekent Gecombineerde Nomenclatuur. Je hebt een GN-code nodig voor je uitvoeraangifte bij de douane. Met de GN-code van je product kijk je ook na of er uitvoermaatregelen zijn. Bijvoorbeeld of je een uitvoervergunning,  gezondheidscertificaat of ander document nodig hebt. Je vindt de GN-codes in het Gebruikstarief van de Nederlandse Douane.

Taric-code: goederencode bij invoer

Importeer je een product uit een land buiten de EU? Dan heb je meestal een goederencode met tien cijfers nodig voor je invoeraangifte bij de douane. Deze code heet in de EU een Taric-code. De douane weet door de Taric-code hoeveel invoerrechten en btw je moet betalen. Soms heeft een Taric-code nog meer cijfers. Bijvoorbeeld bij producten waarvoor een antidumpingheffing geldt. Je betaalt dan een extra bedrag bovenop het invoerrecht. Een Taric-code geeft ook informatie over invoermaatregelen. Bijvoorbeeld of een invoervergunning, gezondheidscertificaat of ander document voor je product verplicht is. Je vindt de Taric-codes in het Gebruikstarief van de Nederlandse Douane.

De codes in de praktijk

Hieronder zie je als voorbeeld de verschillende codes voor handtassen van leer.

TypeTransactieCode
HS-code   4202 21
GN-codeUitvoer uit EU  4202 21 00
Taric-code handgemaaktInvoer in EU  4202 21 00 10
Taric-code machinaal gemaaktInvoer in EU  4202 21 00 90
Intrastat-codeHandel binnen EU  4202 21 00

Intrastat-codes bij handel binnen EU

De EU verzamelt gegevens en maakt statistieken over de handel in goederen tussen de lidstaten. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vraagt via steekproeven informatie op bij Nederlandse importeurs en exporteurs die handelen met andere EU-landen. Het CBS kiest de bedrijven vanuit hun btw-aangiften. De gekozen importeurs en exporteurs krijgen een opgaveplicht aan het CBS. Dit heet een Intrastat-aangifte.

In deze aangifte gebruik je de GN-codes met acht cijfers voor de producten die je importeerde uit en exporteerde naar andere EU-landen. De GN-codes heten bij handel binnen de EU Intrastat-codes. Op de website van het CBS vind je onder Goederen Codelijst een overzicht met Intrastat-codes.

HS-codes en goederencodes opzoeken

HS-codes en goederencodes zoals GN-codes en Taric-codes zoek je online op in het gebruikstarief van de Nederlandse Douane. De juiste code opzoeken voor je product is soms lastig. Lees hoe je, aan de hand van een voorbeeld, de HS-code en goederencode van producten vindt.

Gevolgen verkeerde goederencode 

Je betaalt mogelijk het verkeerde tarief aan invoerrechten als je je product indeelt in een verkeerde goederencode. Of je houdt je onbedoeld niet aan de in- of uitvoermaatregelen. Betaalde je te weinig invoerrechten door een foute goederencode? Dan mag de douane invoerrechten naheffen tot drie jaar na invoer. Omgekeerd kun je bij een teveel aan betaalde invoerrechten binnen dezelfde periode een terugbetaling aanvragen. Dit kan tot maximaal drie jaar na invoer.

Zeker zijn van juiste goederencode

Zoek je hulp bij het indelen van je producten in de juiste code? Douane adviseurs en -expediteurs geven advies over goederencodes op basis van een beschrijving van je product. Dit advies is niet bindend. Alleen de douane bepaalt of de goederencode voor een product juist is.
Douane-expediteurs maken ook douaneaangiften zoals de in- of uitvoeraangifte voor je op. 

Controleer altijd zelf de code

Leveranciers van buiten de EU weten meestal de HS-codes van hun producten. Controleer of deze HS-codes kloppen. Gebruik de HS-codes van je leveranciers alleen als aanwijzing bij het zoeken naar de juiste taric-codes.

Wil je zekerheid over de juiste goederencode? Vraag dan een Bindende Tariefinlichting (BTI) aan bij de Nederlandse Douane. Dit is een schriftelijke en bindende uitspraak. Een BTI is drie jaar geldig in de hele EU vanaf de datum van afgifte.

Producteisen vinden met goederencodes

Met de juiste goederencode van je product weet je niet alleen het tarief van invoerrechten en welke speciale documenten nodig zijn. Je vindt met de goederencode ook de producteisen voor je product. Gebruik hiervoor Access2Markets van de Europese Commissie. In twee video’s krijg je uitleg over de producteisen opzoeken in Access2Markets bij export en import.