Wat is een EORI-nummer?

EORI betekent Economic Operators Registration and Identification. Het EORI-nummer is een verplicht identificatienummer voor bedrijven in de EU die met de douane te maken krijgen. Met dit nummer herkent de douane een bedrijf. Je gebruikt het voor douanezaken. Bijvoorbeeld als je zelf een uitvoer- of invoeraangifte doet of dit laat doen door een expediteur. En als je een douanevergunning aanvraagt.

Vraag Maar Raak: starten met import

Ga met andere importeurs in gesprek en krijg praktische tips.

Meld je aan

Een EORI-nummer is een uniek nummer en heeft cijfers en letters. Het is bedoeld voor rechtsvormen zoals een eenmanszaak, vof of bv. Met een EORI-nummer wisselt de douane snel gegevens uit met andere landen binnen of buiten de EU.  

EORI-nummer aanvragen

Een EORI-nummer stel je zelf samen of vraag je aan bij de douane. Doe je zelf een invoer- of uitvoeraangifte in Nederland? Stel je EORI-nummer dan zelf samen. Hiervoor heb je een RSIN-nummer nodig. Dit is een Rechtspersonen en Samenwerkingsverbanden Informatienummer. (Overheids)organisaties gebruiken het om gegevens uit te wisselen. Heb je een eenmanszaak en geen RSIN? Vraag het EORI-nummer dan aan bij de douane. Dit doe je ook als je aangifte in het buitenland doet. Of als je aangifte door een ander laat doen, bijvoorbeeld een expediteur.

EORI-nummer controleren 

Wil je het EORI-nummer van een ander bedrijf controleren? In de EU-databank zie je of een EORI-nummer geldig is. Vul het nummer in en klik daarna op validering. Zoeken kan alleen op nummer en bijvoorbeeld niet op naam.   

Verschillende identificatienummers

Je EORI-nummer, btw-id en omzetbelastingnummer zijn verschillende nummers. Je btw-identificatie- en omzetbelastingnummer krijg je van de Belastingdienst. Je btw-id gebruik je bij contacten met je klanten en leveranciers. Je omzetbelastingnummer in het contact met de Belastingdienst. En je EORI-nummer voor douanezaken.