Help, ik durf niks over te dragen aan mijn personeel!

Je wilt een volgende stap maken met je bedrijf en de dagelijkse operatie loslaten. Of misschien werkte je de afgelopen jaren zes, zeven dagen per week en wil je meer tijd voor jezelf. Maar hoe houd je de kwaliteit van je product of dienst hoog? En hoe zorg je dat je personeel je niet belt met kleine vragen als je net op het strand zit of in een belangrijke afspraak? Draag werk over aan je personeel en zorg dat ze zichzelf kunnen redden.

Word wijzer in personeelszaken

Meer personeel betekent meer personeelszaken. De Personeelswijzer laat je zien wat je moet en wat je kunt regelen.

naar de Personeelswijzer

Met deze vier tips draag je zonder zorgen je werk over aan je personeel.

1. Pas de arbeidsovereenkomst aan

Je betaalt zelf de salarissen uit en dat kost je te veel tijd. Dus je vraagt je HR-medewerker deze taak over te nemen. Dat betekent dat je HR-medewerker toegang krijgt tot je zakelijke rekening en een belangrijke verantwoordelijkheid draagt, namelijk: het op tijd betalen van de salarissen. Werk overdragen vraagt om akkoord van zowel werkgever als werknemer. Bespreek het daarom eerst. Is je werknemer akkoord met een uitbreiding van diens taken? Pas dan de arbeidsovereenkomst aan en laat je werknemer deze ondertekenen. Je hebt dan geen wijzigingsbeding nodig.

Jurist Reinoud Pauwels van Ondernemingsjuristen.nl adviseert dan het volgende vast te leggen:

  • Verantwoordelijkheden en bevoegdheden
  • Toegang tot systemen
  • Rapportage en communicatie
  • Vertrouwelijkheid

"Hoe specifieker, hoe beter. Dat voorkomt discussie met je werknemer,” legt Pauwels uit. “Een wijziging van de arbeidsovereenkomst is extra belangrijk als de werknemer er taken bij krijgt die niet typisch bij die functie horen.” Als je bijvoorbeeld je HR-medewerker vraagt ook elke week een nieuwsbrief naar het hele bedrijf te sturen.

Secundaire arbeidsvoorwaarden wijzigen?

Wil je jesecundaire arbeidsvoorwaarden wijzigen? Dat kan met instemming van je werknemer, bij eenzijdige wijziging als je zwaarwegende belangen hebt en een wijzigingsbeding overeenkomt, of wanneer je een redelijk voorstel doet aan de werknemer waarmee deze op grond van goed werknemerschap instemt. In de laatste twee gevallen dienen de belangen of het voorstel als basis voor de wijziging.

2. Personeelshandboek

Je runt een winkel en gaat je richten op een het openen van een tweede vestiging. Je bent daarom niet meer iedere dag op de zaak en je wilt dat de kwaliteit van je winkel bewaard blijft. De winkel moet schoon zijn, klanten moeten snel en vriendelijk geholpen worden en de voorraden moeten worden aangevuld. Dit zijn allemaal kwaliteitsnormen en die beschrijf je in je personeelshandboek. Dankzij een personeelshandboek weten je werknemers precies wat ze moeten doen als jij er niet bent. Daarnaast wil je dat je werknemers problemen zelf oplossen. Schrijf daarom protocollen uit in je personeelshandboek. Een voorbeeld van een protocol is een stappenplan bij een kapotte machine of een boze klant.

3. Volmacht via het Handelsregister

Je bedrijf in de verkoop van tweedehands auto’s groeit. Je hebt meer verkopers in dienst en je kunt niet meer alle kentekens zelf op naam van de klant zetten. Je geeft daarom een van je verkopers de volmacht om kentekens over te schrijven via opgaveformulier 13 van het Handelsregister. In het Handelsregister staat nu dat jouw verkoper kentekens mag overschrijven. Wat in het Handelsregister staat, is de juridische werkelijkheid. Dat wil zeggen: mocht de verkoop van die auto tot een rechtszaak leiden, dan beschouwt de rechter dat, wat in het Handelsregister staat, als de waarheid.

Een volmacht voorkomt misbruik en fraude maar beschermt ook je bedrijf tegen fouten. Je kunt namelijk een beperkte volmacht opleggen. Dat kan een beperking van bedragen zijn maar ook beperking van taken. Bijvoorbeeld: je werknemer mag voor maximaal 1000 euro aan spullen inkopen. Overschrijdt je werknemer dat bedrag? Dan mogen de aankopen ongeldig worden verklaard. Of: je werknemer mag alleen tekenen voor de inkoop van kantoormiddelen.

4. Verzekeringen

Je hebt een adviesbureau en je wilt je richten op de overname van een concurrent. Daarom mogen je junior medewerkers nu ook advies geven aan klanten. Je hebt ze getraind, je hebt de arbeidsovereenkomsten aangepast en ze hebben een volmacht gekregen om contracten met klanten te tekenen. Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering bescherm je je tegen beroepsfouten, zoals verkeerd advies. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is anders dan een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, die vooral geldt bij bedrijfsongevallen. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering geldt bij het verkeerd uitvoeren van een beroep. In dit geval dus: een verkeerd advies.

De ondernemers achter Quatt durfde al snel werkzaamheden los te laten. Lees wat hen dat opleverden.