Zo bepaal je het salaris van je eerste werknemer

Je gaat voor het eerst personeel aannemen. Hoe bepaal je het salaris? Een goed salaris maakt je een aantrekkelijke werkgever. Maar je wilt ook voorkomen dat je te hoge personeelskosten betaalt. Je kunt een financieel adviseur inhuren, of je bepaalt het salaris zelf. Met dit artikel bepaal je stap voor stap hoe je een eerlijk en passend salaris biedt.

Personeelszaken op orde

Precies weten wat je moet regelen als je personeel aanneemt?

Doe de Personeelswijzer

De hoogte van het salaris is afhankelijk van de functie, het opleidingsniveau, de leeftijd, ervaring, de branche, cao, arbeidsmarkt en de regio.

Stap voor stap salaris bepalen

Stap 1. Weet wat het minimumloon is 

Neem je iemand aan van 21 jaar of ouder, dan betaal je minimaal het wettelijk minimumloon. Is je toekomstige medewerker tussen de vijftien en twintig jaar, dan betaal je het minimumjeugdloon. Let op: het minimumloon en het minimumjeugdloon zijn per 1 juli 2024 gestegen.

Stap 2. Controleer of je onder een cao valt

Het kan zijn dat je bedrijf onder een collectieve arbeidsovereenkomst (een cao) valt. In veel cao’s staan afspraken over het minimale salaris dat je moet bieden. 

Stap 3. Vergelijk salarissen in je branche 

Vergelijk salarissen van soortgelijke functies in jouw regio en branche. Raadpleeg bijvoorbeeld verschillende vergelijkingswebsites, online salarischeckers of je boekhouder. Kijk ook naar vacatures van andere werkgevers in je regio. Daarnaast kan je branchevereniging je advies geven over het salaris in jouw sector. Nu kun je een inschatting maken van wat je ongeveer aan salaris wilt bieden. Kijk ook naar de leeftijd en ervaring. Bij meer ervaring en een hogere leeftijd ga je aan de bovenkant van je marge zitten.

Meer dan salaris

Je personeelskosten zijn meer dan het brutoloon. Je betaalt ook werkgeverslasten, hou hiervoor rekening met ongeveer 30% extra kosten. Je brutoloon en werkgeverslasten samen zijn je loonkosten. Loonkosten zijn alle kosten die je als werkgever betaalt voor werknemers, in ruil voor het werk dat ze doen. Dat zijn dus niet alleen de salarissen, maar ook vakantiegeld, vaste bonussen, secundaire arbeidsvoorwaarden, werknemersverzekeringen, bijdrage Zvw (zorgverzekeringswet) en loonheffingen. Met een online tool kun je de loonkosten berekenen. Controleer of je in aanmerking komt voor loonkostenvoordelen en subsidies, daarmee gaan de loonkosten omlaag.

Arbeidsvoorwaarden

Vakantiegeld is voor iedereen verplicht, je werknemer heeft recht op minimaal 8% vakantiegeld per jaar. Val je onder een cao, dan zijn de minimale arbeidsvoorwaarden vastgelegd. Zoals de hoogte van een bonus of reiskostenvergoeding. In de cao kunnen afspraken staan over de uitbetaling en hoogte van het vakantiegeld. 

Kijk daarnaast naar wat je zelf je toekomstige werknemer wilt bieden. Zoals een pensioensregeling. Of een winstuitkering. Misschien kun je korting geven op je eigen producten of diensten. Goede arbeidsvoorwaarden zorgen ervoor dat je een aantrekkelijke werkgever bent. 

Openheid over salaris

In 2023 is de EU-wet voor loontransparantie aangenomen. Deze wet verplicht je als werkgever om openheid te geven over je beloningsbeleid. Het doel? De loonkloof tussen mannen en vrouwen verkleinen. Lees meer

Onderhandelen over salaris

Wees vanaf het begin van je sollicitatieproces duidelijk over welk salaris je kunt bieden. Zo voorkom je misverstanden wanneer je in de laatste fase van de sollicitatie zit. Kom je er niet uit met het salaris alleen, bespreek dan wat de sollicitant nog meer belangrijk vindt, zoals cursussen, doorgroeimogelijkheden of de optie om deels thuis te werken.

Maak ook afspraken over loonsverhoging. Hiermee bied je een toekomstperspectief. Komt er jaarlijks een percentage bij of krijgt je werknemer bij goed functioneren een verhoging? Hou je rekening met inflatie? Als je onder een cao valt, is dat vaak al vastgelegd. Inflatiecorrectie is niet verplicht als het niet in je cao staat.