Eindejaarsgeschenk voor je personeel

Als blijk van waardering voor je personeel overweeg je aan het einde van het kalenderjaar iets te geven. Een kerstpakket, kerstgeschenk of eindejaarsgeschenk. Maar, is het eigenlijk verplicht? Welk bedrag is gebruikelijk? Is het belastingvrij? Hoe zit dat met de werkkostenregeling? En welke trends zijn er? Lees hier het antwoord op veel gestelde vragen over eindejaarsgeschenken voor je personeel.

KVK Innovatie Top 100

Vind nieuwe klanten of een netwerk met je innovatieve product.

Schrijf je nu in

Geeft elke werkgever een eindejaarsgeschenk?

Bijna 60% van de mkb’ers geeft het ieder jaar aan hun personeel. Een klein deel (6%) geeft wel eens een kerstgeschenk maar niet ieder jaar. Ruim een derde (36%) geeft geen eindejaarsgeschenk, blijkt uit onderzoek van KVK onder 433 ondernemers met personeel (2023).

Is een kerstpakket verplicht?

Nee, je bent als werkgever niet wettelijk verplicht om je personeel een kerstpakket te geven. Het is een blijk van waardering voor het werk van afgelopen jaar. Een manier om personeel aan je te binden, Je hoeft een kerstgeschenk niet op te nemen in je arbeidsvoorwaarden. Heb je het wel opgenomen in je arbeidsvoorwaarden? Dan moet je die belofte nakomen. Lees meer over primaire, secundaire en tertiaire arbeidsvoorwaarden.

Wat is een gebruikelijk bedrag? 

Ondernemers betalen gemiddeld €102 aan eindejaarsgeschenken per medewerker, blijkt uit eerdergenoemd onderzoek. Dat verschilt van €10 tot €1.250 per medewerker. Bijna de helft van de ondernemers geeft een bedrag tussen de €50 en €100.

Is een kerstpakket belastingvrij?

Omzetbelasting

Is de betaalde btw op een kerstpakket als voorheffing aftrekbaar? Ja, als de waarde van je schenkingen per werknemer minder is dan 227 euro.

Een kerstgeschenk valt voor de Belastingdienst onder ‘personeelsvoorzieningen, giften en relatiegeschenken’. De uitgaven voor personeelsvoorzieningen zoals een fitnessruimte, bereken je in verhouding per werknemer. Bijvoorbeeld, als het 500 euro kost en je hebt 10 werknemers, dan reken je 50 euro toe aan elke werknemer. De waarde van giften en relatiegeschenken houd je per werknemer bij.

Is de waarde van je schenkingen per werknemer minder dan 227 euro? Dan mag je de betaalde btw op de schenking aan die werknemer als voorheffing in aftrek brengen. Kijk op de inkoopfactuur voor de betaalde btw. Lees meer over het drempelbedrag personeelsvoorzieningen, giften en relatiegeschenken

Loonheffing en werkkostenregeling

Hoe zit het met de loonheffing bij een kerstpakket? 

Alles wat je aan je werknemers betaalt of geeft is in principe loon waarop je loonheffing inhoudt. De werkkostenregeling (WKR) regelt de uitzonderingen. Eén van de uitzonderingen is de ‘vrije ruimte’. Het bedrag van de ‘vrije ruimte’ mag je gebruiken om je werknemers onbelast iets te geven. Bijvoorbeeld een kerstpakket, verjaardagscadeau of cadeaubon. 

In de werkkostenregeling bereken je de vrije ruimte van de optelsom van de door jou betaalde lonen (je totale loonsom). Je gebruikt hiervoor het fiscaal loon. Het fiscaal loon is het brutoloon plus de bijdrage zorgverzekeringswet. De vrije ruimte is 3% van de eerste 400.000 euro van je totale loonsom. Is je totale loonsom hoger dan 400.000 euro? Dan bereken je voor het bedrag daarboven 1,18%. Tel de bedragen bij elkaar op en je hebt je vrije ruimte berekent. Over je giften binnen de vrije ruimte draag je als werkgever geen loonheffing af. Voor je werknemer is het ook onbelast in de inkomstenbelasting.

Is de waarde van je giften hoger dan het bedrag in je vrije ruimte? Dan betaal je als werkgever 80% belasting over het bedrag dat boven de vrije ruimte zit. Dit wordt eindheffing genoemd. Lees meer over de werkkostenregeling.

Zijn duurzame kerstpakketten een trend?

Uit eerdergenoemd KVK-onderzoek blijkt dat een kwart van alle werkgevers die een eindejaarsgeschenk geven, duurzaamheid daarbij belangrijk vindt. “Niet-duurzame producten geven die vervolgens niet eens worden gebruikt past niet meer in deze tijd,” verklaarde een ondernemer. 

“Er is steeds meer vraag naar een verantwoord kerstpakket”, vertelt Eveline Bakker van familiebedrijf Stegman Gifts. “Denk aan plasticvrije producten die zijn gemaakt van hennep of gerecycled textiel. Of aan producten die op een duurzame manier zijn gemaakt of die langer meegaan.”  

Naast een duurzaam product kun je ook denken aan het geven van een uitje of beleving. En je kan letten op inkopen bij een lokale ondernemer. Tenslotte, kun je medewerkers ook de mogelijkheid bieden om een donatie te doen aan een goed doel naar keuze. Een geldbedrag, of een donatie van het kerstpakket aan iemand die onder de armoedegrens leeft. Lees meer over een actie opzetten voor een goed doel