Eigen bedrijf starten? Check de 5 meestgelezen artikelen

Moet je je bedrijf inschrijven bij KVK en welke naam kies je dan? Hoe doe je belastingaangifte? Wanneer krijg je je btw-nummer en hoe vind je dit nummer terug als je het kwijt bent? Veel beginnende ondernemers zitten met deze vragen, blijkt uit onze top vijf van meest gelezen artikelen van 2022. Ook over het starten als zzp’er zochten veel mensen informatie op kvk.nl.

5. Een btw-nummer opzoeken, hoe doe ik dat?

Na je inschrijving bij KVK ontvang je van de Belastingdienst een brief met je btw-identificatienummer. Maar wat als je je btw-nummer kwijtraakt? In dit artikel lees je waar je je btw-nummer terugvindt en hoe je het btw-nummer van een klant kunt controleren

Een btw-nummer opzoeken, hoe doe ik dat?

4. Starten als zzp’er: 7 belangrijke stappen

Nederland telt ruim een miljoen zzp’ers. Zzp’er worden kan heel snel gaan, maar als je eenmaal een eigen bedrijf hebt, komt er veel op je af. Je loopt ondernemersrisico’s, moet een administratie opzetten en een uurtarief bepalen. Ook onderwerpen als belastingen en aangiftes vinden veel startende zzp’ers in het begin lastig. Wij hebben de belangrijkste stappen voor je op een rij gezet.

Starten als zzp’er: 7 belangrijke stappen

3. Moet ik mijn bedrijf inschrijven bij KVK?

Je bedrijf start officieel als je je inschrijft bij KVK. Hiervoor moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo moet je producten of diensten leveren aan andere mensen dan alleen familie of vrienden. Ook moet je de bedoeling hebben om winst te maken. Hoe weet je of je je bedrijf moet inschrijven bij KVK? Bekijk de praktijkvoorbeelden en onderzoek of jij voldoet aan de voorwaarden voor het ondernemerschap.

Moet ik mijn bedrijf inschrijven bij KVK?

2. Alles over het btw-nummer

De meeste ondernemers moeten ieder kwartaal btw-aangifte doen. Er zijn verschillende btw-tarieven, maar voor de meeste producten en diensten geldt het tarief van 21%. Heb je zelf btw betaald, dan kun je die terugvragen. In dit artikel lees je alles over het btw-nummer: van aangifte tot teruggave.

Alles over het btw-nummer

1. Alles wat je moet weten over een bedrijfsnaam kiezen

Met stip op nummer 1: Alles wat je moet weten over een bedrijfsnaam kiezen. Voor sommige ondernemers is een bedrijfsnaam kiezen het leukste om te doen. Anderen breken er weken hun hoofd over. Laat je fantasie de vrije loop en brainstorm erop los met vrienden of familie. Check daarna of jouw bedrijfsnaam voldoet aan de eisen. Zo mag je bedrijfsnaam niet misleidend zijn en zijn sommige leestekens verboden.

Alles wat je moet weten over een bedrijfsnaam kiezen