Franchisenemer worden? Houd hier rekening mee

Als franchisenemer stap je in een bestaand concept. Je maakt gebruik van de naamsbekendheid, reclame-uitingen en inkoopvoordelen. Maar is franchisen wel zo makkelijk als het lijkt? Lees hier waar je op moet letten bij het kiezen van een franchiseformule.

Wat is een franchisenemer?

Als franchisenemer sluit je een contract af met de eigenaar, de franchisegever, van een bestaand concept. Meestal voor vijf jaar. Je krijgt de ruimte om je eigen bedrijf onder de naam van de franchisegever op te bouwen. Hiervoor betaal je de franchisegever een vergoeding, ook wel entreegeld genoemd. Een van de bekendste voorbeelden van franchisebedrijven is McDonald’s.

Waar franchise eerst draaide om horeca en supermarkten, zie je het nu ook in andere branches. Denk aan zorg, uitzendbureaus, sportscholen, kinderopvang en woonwinkels. Franchisegevers willen hun formule zo aantrekkelijk mogelijk aanbieden. Vooral nu er in bijna elke branche meerdere formules actief zijn. Dit betekent dat jij als franchisenemer ook echt iets te kiezen hebt.

Een franchiseformule kiezen

Tussen franchiseformules bestaan grote verschillen. Kies je voor hard franchising of soft franchising? Bij hard franchising staat bijna alles vast. Denk aan assortiment, voorraad, winkelconcept, inkoop, huisstijl, marketing en promotie. Bij soft franchise heb je meer vrijheid om hier zelf keuzes in te maken. Toch is dit onderscheid niet altijd zo duidelijk. Want je kunt er ook anders naar kijken, zegt Pieter Koelewijn van Franchise Plus : "Je kunt hard franchising en soft franchising eigenlijk niet tegenover elkaar zetten. Een formule kan hard zijn op de inkoop en automatisering en soft op het vlak van marketing en promotie." 

Overweeg je een franchise te starten? Zoek dan contact met andere franchisenemers binnen de formule en vraag hen naar hun ervaringen.

Voor- en nadelen van franchise

Bij het kiezen van de geschikte formule weeg je de voor- en nadelen tegen elkaar af. Vind je de marktpositie of naam van het bedrijf belangrijk? Of verwacht je juist ondersteuning?

Voordelen

 • naamsbekendheid
 • inkoopvoordeel
 • ondersteuning bij marketing
 • ondersteuning bij financieringsaanvraag en onderhandelingen pand
 • opleidingsmogelijkheden
 • centraal boekhoudsysteem

Nadelen

 • entreegeld
 • deel van de omzet afdragen (franchise fee)
 • concurrentiebeding
 • bedrijfsoverdracht is lastig
 • volgen van de regels van franchisegever
 • verplichte afname van producten en diensten

Kosten

De prijzen voor een franchiseformule wisselen sterk. Hoeveel vermogen je nodig hebt bij de start is mede afhankelijk van de oppervlakte van het pand en de locatie, maar ook of je kiest voor hard of soft franchising. Op de website van De Nationale Franchisegids vind je een overzicht van alle franchiseformules en hun voorwaarden.

Franchise vanuit huis

Ruim 60% van de starters begint in de dienstverlening. Al een aantal jaren is dit de sector met de meeste franchiseformules, meldt de Nationale Franchisegids. De drempel om te starten is relatief laag, omdat je binnen deze sector meestal vanuit je eigen huis kunt beginnen. Ook is er vaak minder vermogen nodig dan bij een winkel of horecabedrijf, waar veel geld gaat zitten in pand, voorraad en inventaris. De franchisenemers in de dienstverlening richten zich op zowel de particuliere als de zakelijke markt. Denk aan zzp-netwerken als zorgverleners, leefstijlcoaches, huiswerkbegeleiders, bedrijfsadviseurs en administratiekantoren.

Waar teken je voor?

Heb je een franchiseorganisatie gevonden die bij je past en aan je wensen voldoet? Voor het sluiten van de overeenkomst (contract) moeten beide partijen elkaar alle financiële informatie geven die van belang is. Daarna mogen jullie er vier weken over nadenken.

Probeer inzicht te krijgen in de behaalde resultaten binnen de franchiseformule en, zo mogelijk, verwachtingen van de omzet. Vraag de cijfers op bij de franchisegever. Jorg van de Peppel, franchiseadvocaat bij PEP Legal in Rotterdam: “Het is nuttig relevante gegevens te krijgen over de behaalde winst, omzet en kosten, waaronder start-investeringen. Denk na over de aspecten die voor jouw toekomst belangrijk zijn en maak daarover duidelijke afspraken.”
Stel de franchisegever ook vragen als hoeveel ondernemers de afgelopen drie jaar gestart zijn binnen de formule, hoeveel er gestopt zijn, in welke regio en waarom.

Franchisewet

“Franchisecontracten moeten voldoen aan de franchisewet. Deze wet geeft je inzicht in je rechten en plichten”, zegt Van de Peppel. Hij geeft een voorbeeld: "Bij de beëindiging van de overeenkomst mag een eventueel concurrentiebeding niet langer dan één jaar gelden. En deze mag slechts gelden voor het gebied waarbinnen je als franchisenemer actief was."

Risico’s

Een ondernemingsplan helpt risico’s in kaart te brengen. Vervolgens zoek je uit hoe je deze risico’s kleiner maakt. Bijvoorbeeld met contracten, leverings- en betalingsvoorwaarden en verzekeringen. Iets waar je altijd rekening mee moet houden: de franchisegever kan failliet gaan. Dit heeft ook grote gevolgen voor jouw bedrijfsvoering. De formule komt in handen van een curator. Die wordt door de rechtbank aangewezen en moet zorgen dat het faillissement goed verloopt. De curator beslist of de formule wordt voortgezet, verkocht of beëindigd.

Schakel een specialist in op het gebied van franchise (accountant of jurist) in bij je onderzoek en verkennende gesprekken. Contractvoorwaarden kunnen onderhandelbaar zijn. Je wilt graag een goede relatie opbouwen met je franchisegever. Daarom kan het fijn zijn dat een adviseur je begeleidt in de gesprekken en dat die de kritische vragen stelt.

Inschrijven bij KVK

Je moet je als franchisenemer inschrijven bij KVK. Je hebt hierbij de franchiseovereenkomst nodig en een kopie van de koopovereenkomst of huurovereenkomst van het pand waar je je bedrijf gaat vestigen. Zijn nog niet alle papieren in orde, maar heb je wel al het KVK-nummer nodig? Een voorinschrijving kan uitkomst bieden.