Franchisenemer worden? Houd hier rekening mee

Je hebt je hart verloren aan een franchiseformule en ziet het helemaal zitten. Franchisen klinkt als een eenvoudige manier van ondernemerschap. Als franchisenemer maak je immers gebruik van naamsbekendheid, reclame-uitingen en inkoopvoordeel van een concept dat zich al bewezen heeft. Toch kleven er ook nadelen aan: je hebt een concurrentiebeding en beperkte vrijheid en je draagt een deel van je omzet af. Ontdek wat het starten met een franchiseformule precies betekent.

Als franchisenemer spring je op een rijdende trein. Maar is franchisen wel zo makkelijk als het lijkt? Lees waar je op moet letten bij het kiezen van een franchiseformule, wat het kost, welke risico’s je loopt en wat de voordelen en nadelen zijn van starten als franchisenemer.

Wat is een franchisenemer?

Als franchisenemer sluit je een contract af met de eigenaar, de franchisegever, van een bestaand concept. Meestal voor vijf jaar. Je krijgt de ruimte om je eigen bedrijf onder de naam van de franchisegever op te bouwen. Hiervoor betaal je de franchisegever een vergoeding, ook wel entreegeld genoemd. Een van de bekendste voorbeelden van franchisebedrijven is McDonalds. Andere bekende franchisebedrijven zijn 123Wonen, ’t Zusje, Mango, Hunkemöller, New York Pizza en Shoeby.

Waar franchise eerst draaide om horeca en supermarkten, zie je het nu ook in andere branches. Denk aan zorg, uitzendbureaus, sportscholen, kinderopvang en woonwinkels. Franchisegevers willen hun formule zo aantrekkelijk mogelijk aanbieden. Vooral nu er in bijna elke branche meerdere formules actief zijn. Dit betekent namelijk dat jij als franchisenemer ook echt iets te kiezen hebt.

Ben je op zoek naar meer franchisevoorbeelden? Kijk dan in de nationale franchisegids.

Een franchiseformule kiezen

Tussen franchiseformules bestaan grote verschillen. Kies je voor hard franchising of soft franchising? Bij hard franchising staat bijna alles vast. Denk aan assortiment, voorraad, winkelconcept, inkoop, huisstijl, marketing en promotie. Bij soft franchise heb je meer vrijheid om hier zelf keuzes in te maken. “Maar franchise is geen tovermiddel. Maak een goed plan zodat je weet waar je aan begint,” zegt Bart van der Schoot van de Belangenvereniging voor Franchisenemers Nederland (BVFN).

Overweeg je een franchise te starten? Zoek dan contact met andere franchisenemers binnen de formule en vraag hen naar hun ervaringen.

Voor meer informatie over franchising check je de website van de Nederlandse Franchise Vereniging.

Voor- en nadelen van franchise

Bij het kiezen van de geschikte formule weeg je de voor- en nadelen tegen elkaar af. Hecht je waarde aan de marktpositie of naam van het bedrijf? Of verwacht je juist ondersteuning?

Voordelen

 • naamsbekendheid
 • inkoopvoordeel
 • ondersteuning bij marketing
 • ondersteuning bij financieringsaanvraag en onderhandelingen pand
 • opleidingsmogelijkheden
 • centraal boekhoudsysteem

Nadelen

 • entreegeld
 • deel van de omzet afdragen (franchise fee)
 • concurrentiebeding
 • bedrijfsoverdracht is lastig
 • volgen van de regels van franchisegever
 • verplichte afname van producten en diensten

Wat zijn de kosten?

De prijzen voor een franchiseformule variëren sterk. Hoeveel vermogen je nodig hebt bij de start is mede afhankelijk van de oppervlakte van het pand en de locatie, maar ook of je kiest voor hard of soft franchising. Zo vraagt Used Products 14.990 euro entreegeld en een eigen vermogen van 25.000 euro. Bij Vegan Heros ligt het entreegeld op 15.000 euro. Daarnaast vragen zij een eigen vermogen tussen 50.000 en 75.000 euro. Op de website van De Nationale Franchisegids vind je een overzicht van alle franchiseformules en hun voorwaarden.

Franchise vanuit je eigen huis

Ruim 60% van de starters begint in de dienstverlening. Al een aantal jaren is dit de sector met de meeste franchiseformules, meldt de Nationale franchisegids. De drempel om te starten is relatief laag, omdat je binnen deze sector meestal vanuit je eigen huis kunt beginnen. Ook is er doorgaans minder vermogen nodig dan bij een winkel of horecabedrijf, waar veel geld gaat zitten in pand, voorraad en inventaris. De franchisenemers in de dienstverlening richten zich op zowel de particuliere als de zakelijke markt. Denk aan zzp-netwerken als zorgverleners, leefstijlcoaches, huiswerkbegeleiders, bedrijfsadviseurs en administratiekantoren.

Franchisecontract: waar teken je voor?

Heb je een franchiseorganisatie gevonden die bij je past en aan je wensen voldoet? Voor het sluiten van de overeenkomst (contract) moeten beide partijen elkaar alle financiële informatie geven die van belang is. Daarna geldt een bedenktermijn van vier weken.

Probeer inzicht te krijgen in de behaalde resultaten binnen de franchiseformule en, zo mogelijk, omzetprognoses. Vraag de cijfers op bij de franchisegever. Jorg van de Peppel, franchiseadvocaat bij PEP Legal in Rotterdam: “Het is nuttig relevante gegevens te verkrijgen ten aanzien van de behaalde winst, omzet en kosten, waaronder start-investeringen. Denk na over de aspecten die voor jouw toekomst belangrijk zijn en maak daarover duidelijke afspraken.”
Stel de franchisegever ook vragen als hoeveel ondernemers de afgelopen drie jaar gestart zijn binnen de formule, hoeveel er gestopt zijn, in welke regio en waarom.

Wat zijn de risico’s

Een ondernemingsplan helpt risico’s in kaart te brengen. Vervolgens zoek je uit hoe je deze risico’s kleiner maakt. Bijvoorbeeld met contracten, leverings- en betalingsvoorwaarden en verzekeringen. Iets waar je altijd rekening mee moet houden: de franchisegever kan failliet gaan. Dit heeft ook vergaande gevolgen voor jouw bedrijfsvoering. De formule komt in handen van een curator. Die wordt door de rechtbank aangewezen en moet ervoor zorgen dat het faillissement goed verloopt. De curator beslist of de formule wordt voortgezet, verkocht of beëindigd.

“De grootste valkuil is te veel vertrouwen hebben in het systeem van de franchisegever. Het is een samenwerking tussen twee zelfstandige bedrijven, dus je kunt niet alle verantwoordelijkheid voor succes bij de franchisegever neerleggen.” Stelt Van der Schoot.

Schakel een specialist op het gebied van franchise (accountant of jurist) in bij je onderzoek en verkennende gesprekken. Contractvoorwaarden kunnen onderhandelbaar zijn. Je wilt graag een goede relatie opbouwen met je franchisegever. Daarom kan het fijn zijn dat een adviseur je begeleidt in de gesprekken en dat die de kritische vragen stelt.

Nieuwe franchisewet per 2021

Vanaf 1 januari 2021 is er een nieuwe franchisewet. Eerst was er de franchisecode die werkte op basis van afspraken. Nu is er een wet die voor meer duidelijkheid en rechtszekerheid moet zorgen. “De spelregels zijn duidelijker. Je hebt als franchisenemer meer inzicht in je rechten en plichten en je kunt beter je kansen inschatten om je recht te halen”, zegt Van de Peppel, Hij geeft een voorbeeld: "Bij de beëindiging van de overeenkomst mag een eventueel concurrentiebeding niet langer dan één jaar gelden, en deze mag slechts gelden voor het gebied waarbinnen je als franchisenemer actief was. Nieuwe contracten moeten daar nu al aan voldoen."

Inschrijven bij KVK

Je moet je als franchisenemer inschrijven bij KVK. Je hebt hierbij de franchiseovereenkomst nodig en een kopie van de koopovereenkomst of huurovereenkomst van het pand waar je je bedrijf gaat vestigen. Zijn nog niet alle papieren in orde, maar heb je wel al het KVK-nummer nodig? Een voorinschrijving kan uitkomst bieden.

Ga je een franchise overnemen? Dan komen er specifieke zaken op je pad, check dit advies.