Dit moet je geregeld hebben als je vanuit huis start

Het grootste deel van de zzp’ers in Nederland werkt vanuit huis. Logisch, want je hebt niet veel nodig. Wel moet je het een en ander regelen. Zo moeten je plannen passen binnen het bestemmingsplan van je gemeente en kan je hypotheekverstrekker of verhuurder voorwaarden stellen aan hoe jij je huis gebruikt. Dit moet je regelen voordat je vanuit huis je eigen bedrijf begint.

Rond de 800.000 zzp’ers werken vanuit huis. Vanuit huis voor jezelf beginnen bespaart je huurkosten, reistijd en reiskosten. Je hoeft vaak weinig investeringen te doen, want een lege zolderkamer of keukentafel is al voldoende. Zolang je geen overlast veroorzaakt in je buurt, is een bedrijf aan huis toegestaan. Je moet wel rekening houden met:

Bestemmingsplan

Controleer altijd het bestemmingsplan bij de gemeente waar je woont en je bedrijf begint. In een bestemmingsplan geeft de gemeente aan hoe je een bepaald stuk grond of gebouw mag gebruiken. Er staat bijvoorbeeld in waar horecaondernemingen, winkels, industriebedrijven of woningen mogen komen. Het bestemmingsplan geldt voor burgers, ondernemers en de gemeente zelf.

Je kunt het bestemmingsplan van je huis inzien via ruimtelijkeplannen.nl. Door je plaats en postcode in te voeren, zie je welke milieucategorie je huis heeft. Meestal zal dit categorie 1 zijn en heeft je huis de bestemming wonen. Dit betekent dat een bedrijf aan huis mogelijk is zolang je geen overlast voor de buurt veroorzaakt. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met je gemeente.

Is bedrijf aan huis starten in jouw gemeente volgens het bestemmingplan niet mogelijk? Dan kun je een omgevingsvergunning aanvragen. Het gaat dan om een omgevingsvergunning voor de activiteit 'handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening'. Je gemeente zal dan na onderzoek bepalen of er een uitzondering op het bestemmingsplan mogelijk is.

Hypotheekovereenkomst of huurcontract

Controleer ook in je hypotheekovereenkomst of huurcontract of je een bedrijf vanuit of bij je huis mag starten. Bespreek zo nodig je plannen met je hypotheekverstrekker of verhuurder. Woon je in een huurwoning? Vraag dan altijd schriftelijk toestemming aan je verhuurder. Woon je in een appartementencomplex, bekijk dan of er beperkingen staan in de statuten van de VvE.

Verschillen per gemeente

De regels voor het starten van een bedrijf aan huis verschillen per gemeente. Zo heeft de ene gemeente een beleidsnotitie of extra regels opgesteld over bedrijven aan huis en de andere gemeente niet. Een gemeente kan afwijken van het bestemmingsplan als er veel overlast of klachten zijn. Voorbeelden van zulke afspraken en verschillen zijn:

De verschillen per gemeente zijn dus groot. Controleer daarom bij je woongemeente of zij naast het bestemmingsplan afwijkende regels hebben opgesteld voor specifieke branches.

Vergunningen

Bij het omgevingsloket van de omgevingsdienst vraag je milieuvergunningen en vergunningen voor bouwen en wonen aan.

Milieu

Belast jouw bedrijf het milieu? Dan moet je een milieuvergunning aanvragen of een melding Activiteitenbesluit doen. Wat voor jou geldt, kun je achterhalen via het Activiteitenbesluit Internet Module (AIM).

Verbouwen

Ga je verbouwen of slopen? Controleer dan met de vergunningencheck of je daar een omgevingsvergunning voor nodig hebt.

Reclame- of naamborden

Bij het plaatsen van een reclamebord aan je gevel mag de uitstraling van je woonhuis niet veranderen. Je mag dus geen neonreclames aan je gevel bevestigen of een groot reclamebord in je tuin plaatsten. Als je gevelreclame voldoet aan de regels van de gemeente hoef je geen omgevingsvergunning aan te vragen. Ook dit check je via het omgevingsloket.

Overlast

Ontvang je thuis klanten? Check dan vooraf bij je gemeente welke voorwaarden hiervoor gelden. Als je een bedrijf aan huis hebt, mag er namelijk geen overlast voor je omgeving zijn. Denk bij overlast aan te hard geluid, stank en parkeerplaatsen die continu bezet zijn door jouw klanten. Van een bouwbedrijf in een woonwijk zal bijvoorbeeld niemand blij worden, maar een nagelstudio op je zolderkamer zal in de meeste gevallen niet voor overlast zorgen.

Webshop aan huis

Klanten mogen producten die je verkoopt in je webshop niet afhalen bij jou thuis. Dit kan namelijk overlast voor de buurt veroorzaken. Daarnaast kan de gemeente dit zien als detailhandel en dat is niet toegestaan vanuit een woonhuis.

Verzekeringen

Vergeet niet je zakelijke verzekeringen af te sluiten als je van huis start. Je inboedelverzekering en opstalverzekering zijn namelijk voor privébezittingen en de woning zelf. Deze verzekeringen dekken schade aan bedrijfsmiddelen en werkruimte niet.

Zoek uit welke zakelijke verzekeringen voor jou relevant zijn. Heb je bijvoorbeeld goederen opgeslagen op zolder of in een schuurtje? Zorg dat je een zakelijke inventaris- en goederenverzekering afsluit. Dan is wateroverlast, diefstal en stormschade in ieder geval gedekt voor de opslag van goederen. Werk je veel bij klanten of buitenshuis? Schade bij klanten of op externe locaties vallen onder een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

De kosten van je zakelijke verzekeringen mag je aftrekken van je winst.

Wil jij weten welke verzekeringen je nodig hebt? Gebruik dan de KVK Verzekeringscheck. Na het beantwoorden van een paar vragen, krijg je advies over welke verzekeringen handig zijn voor je bedrijf.

Aftrekbare kosten werkruimte

Heb je in je huis een werkruimte of kantoor met een eigen ingang, wc en wateraansluiting? Dan mag je in sommige gevallen de kosten van de werkruimte aftrekken bij je aangifte Inkomstenbelasting. Denk hierbij aan de kosten van de inrichting en elektriciteit. De Belastingdienst kijkt ook naar hoeveel werkbare uren je besteedt in je werkruimte. Als je veel buiten de deur werkt voldoe je niet aan de voorwaarden. Check welke aftrekkosten voor jou gelden met het hulpmiddel Werkruimte van de Belastingdienst. Je kunt je ook laten adviseren door je boekhouder of accountant.

Kleineondernemersregeling

Verwacht je een jaaromzet onder 20.000 euro? Dan kun je wellicht gebruikmaken van de kleineondernemersregeling (KOR). Je krijgt dan btw-vrijstelling. Denk hier goed over na, want de keuze voor de KOR geldt minimaal 3 jaar of totdat je jaaromzet hoger wordt dan 20.000 euro. Moet je veel investeringen doen in je bedrijf, dan is de KOR meestal niet interessant. Je kunt de btw van deze investeringen namelijk niet terugvragen. Ook als je zakelijke klanten hebt is de KOR mogelijk niet interessant, omdat deze klanten graag een factuur willen met btw. En die kun jij hen door de KOR niet geven. Lees hier meer over de voor- en nadelen van de KOR en bekijk de video Checklist kleineondernemersregeling. Daarin krijg je in zeven stappen uitleg over de KOR en ontdek je of de regeling iets voor jou is.

Inschrijven KVK met privéadres

Wettelijk gezien zijn het privéadres en het vestigingsadres van je bedrijf 2 verschillende adressen. Maar als je bedrijf gevestigd is op je woonadres, is dat adres zichtbaar in het KVK Handelsregister. Het vestigingsadres is namelijk altijd openbaar. Lees hoe je je vindbaarheid kunt beperken.