Hoe start je een fietsenwinkel?

Wist je dat er in Nederland meer fietsen zijn dan mensen? Het aantal tweewielers stijgt al jaren, net als de omzet in de fietsenbranche. Wil jij ook een fietsenwinkel beginnen? Lees hier wat daarbij komt kijken en met welke regels je te maken krijgt.

KVK Krachtmeting

Hoe sterk ben jij in ondernemen? Vergelijk jezelf met anderen

Doe de test

De fiets heeft de wind mee

Volgens brancheorganisatie BOVAG zijn er in 2022 855.000 fietsen verkocht. Bijna 500.000 daarvan waren elektrisch. Al bijna tien jaar achter elkaar stijgt het aantal verkochte elektrische fietsen. Ook het aantal fietsenwinkels in Nederland neemt jaarlijks toe.

Aantal fietsenwinkels in Nederland (2017-2022)

JaarAantal
20172.949
20182.985
20192.990
20203.011
20213.045
20223.060


Bron: KVK Handelsregister

Wetgeving

Als verkoper van fietsen moet je de wet kennen. Zorg bijvoorbeeld dat je op de hoogte bent van de eisen voor een fiets. Zo moeten de fietsen die je verkoopt werkende remmen, verlichting en reflectoren hebben. En een elektrische fiets moet ondersteunen bij het trappen, maar mag niet volledig uit zichzelf vooruitgaan. De motor mag maximaal een vermogen van 250 watt hebben. Als je elektrische fietsen verkoopt, ben je ook verplicht om accu’s in te nemen en deze op een duurzame manier te laten recyclen.

Fatbikes

De laatste jaren zijn fatbikes erg populair. Die mag je niet zomaar verkopen. Deze snellere fietsen hebben een typegoedkeuring nodig. Voor gebruik op de openbare weg mogen ze niet harder gaan dan 25 km/uur. De Inspectie Leefomgeving en Transport controleert dit en kan boetes opleggen als je fatbikes verkoopt die niet aan de regels voldoen.   

Opleiding

Om fietsen te maken of te verkopen, hoef je geen opleiding te volgen. Toch is dit wel verstandig. Zo leer je alles over reparaties of het verlenen van service. En als je een diploma kunt laten zien, vergroot dat het vertrouwen van je klanten. Een opleiding tot fietsenmaker of fietstechnicus kun je volgen bij verschillende mbo-instellingen of vakscholen.

Je plaats en je pand

Via Funda in Business, bedrijfsmakelaars of de ondernemersbalie van de gemeente kun je goed onderzoek doen naar winkelpanden en huurprijzen.

Vragen om over na te denken:

  • Wat is de samenstelling (leeftijd, inkomen, type fietsgebruiker) van de buurt rondom jouw locatie?
  • Vestig je je in de nabijheid van bouw- of tuinmarkten die ook fietsen verkopen?
  • Of richt je je meer op reparaties en kies je voor een kleine locatie in de binnenstad?
  • Ben je goed bereikbaar voor jouw doelgroep?
  • Of wil je fietsenmaker aan huis worden?

Gebruik de KVK Locatiescan of de KVK Bedrijventeller en verken de marktpotentie van je toekomstige vestigingsplaats. Hoe staat het met de concurrentie en hoe is de bevolking samengesteld?

Als je een pand wilt huren, moet je met een aantal regels rekening houden. Meestal huur je een winkelpand voor vijf jaar. In de eerste huurperiode kun je overeenkomen dat je huurt voor twee jaar of korter. Blijf je na twee jaar? Dan is het automatisch een huurcontract voor vijf jaar geworden.

Je locatie en gemeentelijke regelgeving

In het bestemmingsplan van de gemeente staat waar panden of gebieden voor zijn bedoeld. Bij je gemeente kun je informeren naar je winkelpand. In het bestemmingsplan staan bijvoorbeeld de eisen aan afmetingen van reclame-uitingen, of verkoop aan particulieren is toegestaan en of je fietsen voor je winkel mag uitstallen.

Personeel

Je winkel is misschien wel zes of zeven dagen per week geopend. Daarnaast verkoop en repareer je niet alleen fietsen, maar doe je ook de boekhouding en regel je de inkoop. Grote kans dat je het niet alleen aan kunt, dus. Hier lees je waar je aan moet denken als je personeel aanneemt.

Een fietsenwinkel overnemen

In het KVK Handelsregister staan bijna 3.050 fietsenwinkels ingeschreven. Daarvan speelt waarschijnlijk een aantal eigenaren met de gedachte om hun bedrijf te verkopen. Omdat ze met pensioen gaan of om andere redenen. Heb jij er wel eens aan gedacht om een fietsenwinkel over te nemen?

Ondernemers die een bedrijf overnemen blijken vaak succesvoller dan ondernemers die bij nul beginnen. Het bedrijf heeft namelijk al klanten en een bekende naam. Andere voordelen van bedrijfsovername zijn:

  • De financiering is vaak gemakkelijker rond te krijgen dan bij een nieuwe start.
  • Je kunt het bedrijf in stapjes overnemen. Door tijdelijk samen te werken of door de koopsom in delen te betalen.
  • Praktische zaken zijn al geregeld, zoals de inrichting van de winkel, fietsleveranciers of vergunningen.

Voordat je een verkopende partij benadert, is het goed je te verdiepen in het proces van een bedrijfsovername

Algemene startersinformatie

Naast bovenstaande onderwerpen, krijg je als startende ondernemer ook te maken met: