Dit moet je weten over je gegevens in het Handelsregister
- De basis
- Bijgewerkt 2 september 2024
- 2 min
Over alle Nederlandse bedrijven en organisaties staat informatie in het Handelsregister. Ontdek welke gegevens dat precies zijn en wie ze mag bekijken.
In het Handelsregister controleer je met wie je zakendoet, of een bedrijf failliet is en wie mag tekenen namens een organisatie. Dat maakt zakendoen veiliger.
KVK legt verschillende gegevens vast, zoals de bedrijfsnaam, de contactgegevens en informatie over bepaalde personen die besluiten nemen namens een bedrijf of organisatie. Elke inschrijving krijgt een uniek KVK-nummer.
Informatie opvragen
Je kunt bedrijven en organisaties in het Handelsregister zoeken op handelsnaam, adres of KVK-nummer. Deze ‘basisinformatie’ kun je gratis vinden. Wil je een document met uitgebreidere informatie, zoals een uittreksel Handelsregister of jaarrekening, dan kost dat geld.
Openbare gegevens
De meeste gegevens zijn openbaar zodat iedereen kan achterhalen of een bedrijf bestaat, wie verantwoordelijk is en vanuit welke plaats het bedrijf werkt. In het register staan alle bedrijven en organisaties die nu actief zijn, maar ook die gestopt zijn. Dat laatste is bijvoorbeeld handig als je wil weten wie er verantwoordelijk is voor het terugbetalen van schulden uit het verleden.
Openbare gegevens zijn onder andere:
- naam van het bedrijf of de organisatie
- contactgegevens zoals bezoekadres, telefoonnummer, faxnummer, e-mailadres en internetadres
- gegevens van vestigingen
- functionarissen en tekenbevoegden
- curator bij een faillissement
- aantal medewerkers
- bedrijfsactiviteit
- rechtsvorm
- startdatum
- nevenvestigingen
Niet-openbare gegevens
In het Handelsregister staan bezoekadressen maar ook woonadressen. Het bezoekadres is de plaats waar je bedrijf of organisatie de activiteiten uitvoert. Je woonadres is normaal gezien niet openbaar.
Soms is het bezoekadres hetzelfde als je woonadres. Denk aan een zzp'er in de zorg of bouw, een adviseur met een kantoor op zolder of de kapper die thuis knipt. In die situaties staat in het Handelsregister je woonadres dus genoemd als bezoekadres.
Heb je een eenmanszaak? Dan kun je het bezoekadres laten weghalen uit het Handelsregister. ‘Afschermen’ heet dat ook wel. Heb je een andere rechtsvorm dan de eenmanszaak? Dan kun je het bezoekadres alleen afschermen als je wordt bedreigd of er een grote kans is op bedreiging.
Wie heeft er toegang?
Gegevens die niet openbaar zijn, zoals woonadressen of afgeschermde bezoekadressen, zijn alleen beschikbaar voor mensen die toestemming hebben om deze te bekijken. Denk aan advocaten, notarissen of deurwaarders. De afspraken hierover staan uitgelegd in de . Ook medewerkers van bijvoorbeeld de politie of de FIOD (die belastingfraude opspoort) hebben toegang als ze verdachte zaken onderzoeken.
Meer weten over privacy? Bekijk de antwoorden op veel gestelde vragen over privacy, open data en het Handelsregister.
Ongewenste reclame voorkomen
Sommige bedrijven en organisaties gebruiken de openbare gegevens voor reclame en marketing. Dat kan vervelend zijn: je zit mogelijk niet te wachten op ongewenste post of e-mails, verkoop via de telefoon of aan de deur. Vaak zijn deze acties zelfs verboden als je geen toestemming hebt gegeven. Valt een bedrijf je lastig via de telefoon, dan kun je bezwaar maken bij de Autoriteit Consument & Markt . Wil je minder post en verkoop aan de deur? Zet dan de non-mailing-indicator aan in het Handelsregister.